Οριακές μεταβολές παρουσίαζαν τα futures των βασικών δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές βρίσκονται ανάμεσα στη διάθεση για αύξηση του ρίσκου που προκαλείται από τα δεδομένα που υπογραμμίζουν την επιτάχυνση στην ανάπτυξη και στην ανησυχία για μια πιθανή εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Το άνοιγμα ήταν με θετικές ήπιες μεταβολές κυρίως και στον πανευρωπαϊκό StoxxEurope η έναρξη ήταν επίσης ανοδική. Ολοι οι κλαδικοί δείκτες εμφάνιζαν άνοδο.

Σήμερα πριν την έναρξη υπήρξε συζήτηση για την πορτογαλική εταιρία ενέργειας – καυσίμων Gulp ενώ έγινε γνωστό ότι: Το Ταμείο Εξυγίανσης της Πορτογαλίας δήλωσε ότι συμφώνησε με ένα τραπεζικό συνδικάτο να δανειστεί 475 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει την Novo Banco, που προέκυψε από τα ερείπια της καταρρέουσας  Banco Espirito Santo. Το δάνειο θεωρείται πολιτικά αμφιλεγόμενο, καθώς η Novo Banco ανήκει κατά 75% στο αμερικανικό Fund Lone Star και επειδή το κρατικό ταμείο εξυγίανσης, το οποίο έχει το υπόλοιπο 25%, έχει εισφέρει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο της τράπεζας από το 2017.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα* των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,82% χθες, εμφάνιζε ως μεταβολή το +0,56% στις 10:10 δική μας ώρα. Ο DAX είχε μεταβολή +0,38% αφού κέρδισε την Τρίτη  +0,95%, ο CAC έχει κέρδη +0,42% με μεταβολή +0,66% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,12% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,45%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,11% με επίδοση την προηγούμενη +0,60%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,75% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:10 ώρα Ελλάδας +0,39%.

*Η αναφορά περιλαμβάνει για τη διευκόλυνση της σύγκρισης με το άμεσο παρελθόν την επίδοση της περασμένης συνεδριάσεως για κάθε δείκτη.

Το ποσοστό πληθωρισμού στην ευρωζώνη έφτασε το 2% για πρώτη φορά από το 2018 καθώς οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν από την ενέργεια, ενώ αυξήθηκε και ο δομικός πληθωρισμός. Επίσης η αγορά εργασίας παρουσίασε απρόσμενα σημάδια βελτίωσης τον Απρίλιο και αυτά θα κληθούν να αποτυπώσουν στις κινήσεις τους οι επενδυτές σήμερα αφομοιώνοντας τις εξελίξεις που αναπροσαρμογή των προσδοκιών. Η ανεργία στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε απροσδόκητα στο 8% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από δύο χρόνια αφότου οι οικονομίες σε ολόκληρη την περιοχή άρχισαν να άρουν τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού και η ανάκαμψη της ζήτησης επιδείνωσε τα εμπόδια στο μέτωπο της προσφοράς.

Οι τιμές των καταναλωτών αυξήθηκαν 2% σε ετήσια βάση τον Μάιο, περισσότερο από ό, τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, με την ενέργεια να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από πριν από ένα χρόνο, όταν η περιοχή βρισκόταν σε πλήρη πτώση.

Η Ευρώπη αρχίζει να γυρίζει τη σελίδα για την πανδημία. Τα μειωμένα ποσοστά μόλυνσης επιτρέπουν στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τους πολιτιστικούς χώρους να ξανανοίξουν και τα ταξίδια επαναλαμβάνονται σταδιακά. Ταυτόχρονα, η μεταποίηση – η οποία διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα κατά τον τελευταίο γύρο περιορισμών – αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι καθυστερήσεις παράδοσης για τις πρώτες ύλες και τα εξαρτήματα περιορίζουν την αύξηση της παραγωγής, αφήνοντας τις εταιρείες σε αδυναμία να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit. Τα εργοστάσια αύξησαν τις τιμές τους με τη μεγαλύτερη αύξηση στα 18 χρόνια δεδομένων της έρευνας καθώς εκμεταλλεύτηκαν τη δυσκολία της αγοράς για να μεταφέρουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνισε ότι οι αυξήσεις των τιμών πιθανότατα θα είναι παροδικές και ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε για μειώσεις στο πρόγραμμα της νομισματικής στήριξης. Ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα στο επίπεδο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν μεσοπρόθεσμα, μεγάλο μέρος της αύξησης μπορεί να εξηγηθεί από προσωρινούς παράγοντες ή ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές