Με βάση τα στατιστικά της ΕΧΑΕ και τη ροή των ειδήσεων, η υποχώρηση των ημερήσιων όγκων και η διατήρηση της τακτικής της συσσώρευσης με την κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος από μέρα σε μέρα, έχει οδηγήσει στην παραμονή του μέσου όρου στην Αθήνα κάτω από τις 900 μονάδες. Φαινόμενο  που ισχύει ήδη επί δέκα συνεδριάσεις στη σειρά. Η αιτιολόγηση έχει δυο σκέλη.

Α) Σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIA Numbers Απριλίου 2021, συνεχίστηκε η στήριξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων. Σημειώθηκαν εισροές ύψους €24,4 εκατ., κατά το μήνα Απρίλιο και συνολικά εισροές €94 εκατ. από την αρχή του έτους. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €24,4 εκατ., κατά το μήνα Απρίλιο και συνολικά εκροές €94 εκατ. από την αρχή του έτους. Οι Ξένοι επενδυτές, παραμένουν στο στρατόπεδο των πωλητών, με μόνη θετική παρένθεση τον περασμένο Νοέμβριο.

Β) Οι αυξήσεις κεφαλαίου σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές λειτουργούν αρνητικά.  Μετά  την Α.Μ.Κ. της ΠΕΙΡ, είναι σε εξέλιξη οι κεφαλαιακές ενισχύσεις σε ΑΡΑΙΓ και ΤΖΚΑ, και περιμένουν οι ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΓΕΚ, ενώ οι φήμες που αφορούσαν στην ΑΒΑΞ, προκάλεσαν τεράστιες πιέσεις στην μετοχή. Παρά τη διάψευση από τη διοίκηση δεν εξασθένισαν υπολογίσιμα οι πιέσεις. Από τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα η παρατήρηση επί του θέματος έχει ως εξής: Η ατμόσφαιρα προσδοκιών για εξαγγελίες νέων ΑΜΚ (τρέχει ήδη η Aegean, ακολουθεί η Alpha Bank και ο Ελλάκτωρ) επηρεάζει σημαντικό αριθμό μετοχών, ακόμη και εκείνων  που επισήμως διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο, όπως ήδη έκανε η διοίκηση της Eurobank.

Μπορεί δε εχθές να είχαμε άνοδο στην παγκόσμια αγορά μετοχών αλλά σήμερα  Τετάρτη 2/6 φαίνεται να είναι διαφορετική η διάθεση των επενδυτών παγκοσμίως. Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν αρχικά άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών μηνών και οι μετοχές παγκόσμια διατηρήθηκαν σταθερές κοντά σε ρεκόρ υψηλών καθώς τα στοιχεία που δείχνουν ότι η υψηλότερη μεταπρατική δραστηριότητα των ΗΠΑ τον Μάιο ενθουσίασαν τους επενδυτές που αναζητούν σημάδια συνεχούς ανάκαμψης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ωστόσο στο δεύτερο μέρος πολλές αγορές εμφάνισαν αρνητικά πρόσημα μεταβολής των βασικών τους δεικτών.

Η παραγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάιο, ανέφερε την Τρίτη το ISM, καθώς η αύξηση στη ζήτηση αύξησε τις παραγγελίες σε μια οικονομία που άνοιξε ξανά βηματισμό, ακόμη και όταν εμφανίστηκε συσσώρευση σε ημιτελή προϊόντα  λόγω ελλείψεων πρώτων υλών και κατάλληλων εργατικών χεριών.

Το βλέμμα στον πληθωρισμό

Οι επενδυτές θα περιμένουν τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α. την Παρασκευή για πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της νομισματικής πολιτικής της Fed τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ο Carlos Casanova, οικονομολόγος στη Union Bancaire Privee του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι οι προσδοκίες για το εκ νέου άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας ξεπέρασαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Είπε σήμερα στο Reuters: «Ναι, ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά η Fed γνωρίζει αυτόν τον κίνδυνο και εξετάζουν έναν διπλό στόχο, αυτόν της πλήρους απασχόλησης και του ελέγχου του πληθωρισμού. Αυτό έχει κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν λιγότερο σχετικά με τον ρυθμό των μειώσεων των κινήτρων της Fed φέτος, εστιάζοντας περισσότερο στον ρυθμό της επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας φέτος αφήνοντας στην άκρη την ανησυχία σχετικά με τη μείωση των αγορών ομολόγων για το επόμενο έτος ή μετά». Ο δείκτης μετοχών της MSCI σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν +0,21% ψηλότερα μετά το ρεκόρ υψηλών βίου στο κλείσιμο την Τρίτη αλλά μετά τις 8:00 δική μας ώρα εμφάνισε οριακές απώλειες αν και ενδοσυνεδριακά χτύπησε νέο ρεκόρ βίου.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ασταθή ισορροπία που διακατέχει το φρόνημα των επενδυτών που δεν ξέρουν αν θα αξίζει να πανηγυρίσουν για την επιτάχυνση τη ανάκαμψης παγκόσμια ή να ανησυχήσουν μήπως αυτή θα εκτινάξει τις πληθωριστικές πιέσεις τόσο ώστε να προκληθεί μαζική φυγή από το μετοχικό ρίσκο.

Το φράγμα των 900 μονάδων

Από τον Δ Τζάνα της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ ξεχώρισε η διατύπωση του προβλήματος της Αθηναϊκής αγοράς: Οι εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων αποτυπώνουν με σαφήνεια την εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία. Το rebalancing συνέβαλε προσωρινά μόνο στην αύξηση των συναλλαγών με τη βοήθεια δεικτοβαρών τίτλων. Όμως, την ίδια ώρα η μετοχή της Eurobank που προστέθηκε στον MSCI Standard Greece διέψευσε τις προσδοκίες για άμεση άνοδο της τιμής της καθώς οι τοποθετήσεις των θεσμικών έγιναν με συμφωνημένες συναλλαγές. Επιπλέον, η ατμόσφαιρα προσδοκιών για εξαγγελίες νέων ΑΜΚ (τρέχει ήδη η Aegean, ακολουθεί η Alpha Bank και ο Ελλάκτωρ) επηρεάζει σημαντικό αριθμό μετοχών, ακόμη και εκείνων  που επισήμως διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο, όπως ήδη έκανε η διοίκηση της Eurobank. Άλλωστε, η ΤτΕ δεν έχει σταματήσει να επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, μεγάλο μέρος των οποίων περιλαμβάνει τον αναβαλλόμενο φόρο και ότι οι τιτλοποιήσεις δεν επαρκούν για την οριστική εξυγίανση  των δανειακών τους χαρτοφυλακίων από τα κόκκινα δάνεια, τα παλιά και εκείνα λόγω της πανδημίας.

Ενόψει των παραπάνω, οι επανειλημμένες προσπάθειες για επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων αποτυγχάνουν μεταφέροντας το μήνυμα ότι θα χρειαστούν πρόσθετες δυνάμεις. Θα απαιτηθεί επομένως εύλογος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ και να χωνευτεί η προσφορά νέων τίτλων  με την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Διαδικασία που συνυφαίνεται με την γενικότερη ανακατάταξη που συντελείται στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας όλα αλλάζουν: νέα δυνατά χέρια που εκπροσωπούνται από μεγάλα funds, πολυεθνικές, ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους εισέρχονται στην ελληνική οικονομία και σταδιακά αυξάνουν την παρουσία τους στον τραπεζικό κλάδο, σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών