
Μία ακόμα ένδειξη ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων στη Ευρώπη, παρέχουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την Eurostat.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στον μεταποιητικό κλάδο τον Απρίλιο, αυξήθηκε κατά 1% σε μηνιαία βάση στην ζώνη του ευρώ και 0,9% στην ΕΕ.
Τον Μάρτιο του 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ.
Τον Απρίλιο του 2021, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 7,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.
Ανά κλάδο
Οι τιμές των βιομηχανικών παραγωγών στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021, αυξήθηκαν κατά 1,8% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 1,0% στον ενεργειακό τομέα, κατά 0,5% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,4% για τα ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,3% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά.
Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Στην ΕΕ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,8% για τα ενδιάμεσα προϊόντα, κατά 0,8% στον ενεργειακό τομέα, κατά 0,6% για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 0,5% για τα ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά και 0,3% για κεφαλαιουχικά αγαθά.
Οι υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+ 6,2%), στην Ισπανία (+ 2,9%) και στην Εσθονία (+ 2,1%), ενώ οι μόνες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (-0,4%) και τη Γαλλία (-0,3%).
Ετήσια σύγκριση ανά κύριο βιομηχανικό κλάδο και ανά κράτος μέλος
Οι τιμές παραγωτού στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2021, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, αυξήθηκαν κατά 20,4% το 2007 στον ενεργειακό τομέα, κατά 6,9% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 1,7% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 1,3% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 1,1% στα μη ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά.
Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 3,5%.
Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικών παραγωγών αυξήθηκαν κατά 20,4% στον ενεργειακό τομέα, κατά 7,1% στα ενδιάμεσα προϊόντα, κατά 2,0% στα ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά, κατά 1,3% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και 1,1% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Οι υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+ 34,1%), τη Δανία (+ 13,3%) και Βέλγιο (+ 13,0%), ενώ η μόνη μείωση παρατηρήθηκε στην Κύπρο (-2,2%).


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα