Τα lockdowns και η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι των περισσότερων ανθρώπων, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων προφύλαξης που κατέστησε αναγκαία η πανδημία, είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 37% στην εγκληματικότητα στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Μόνο οι ανθρωποκτονίες -κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα- μειώθηκαν σχετικά λίγο, σε σύγκριση με άλλες μορφές εγκληματικότητας, όπως οι κλοπές και οι ληστείες, οι οποίες εμφάνισαν σημαντική πτώση σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα επίπεδά τους προ κορονοϊού.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Έιμι Νιβέτ του ολλανδικού Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και τον καθηγητή Μάνουελ Άϊσνερ, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Βίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour», αφορούσε 27 πόλεις σε 23 χώρες της Ευρώπης (δεν περιλαμβανόταν η Ελλάδα), Αμερικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων η Βαρκελώνη, το Σικάγο, το Λονδίνο, η Στοκχόλμη, το Τελ Αβίβ, το Σάο Πάουλο κ.ά. Οι ερευνητές συσχέτισαν την επίπτωση των lockdowns σε έξι βασικούς δείκτες εγκληματικότητας: Βιαιοπραγίες, κλοπές, διαρρήξεις, βίαιες ληστείες, κλοπές οχημάτων και ανθρωποκτονίες, συγκρίνοντας τα σχετικά στοιχεία πριν και μετά την πανδημία.

Διαπιστώθηκε ότι, παρά τις διαφορές από πόλη σε πόλη και ανάλογα με τη μορφή της εγκληματικότητας, η γενική τάση της τελευταίας ήταν πτωτική (37% κατά μέσο όρο). Η μέση μείωση ήταν μικρότερη για τις ανθρωποκτονίες (14%) και μεγαλύτερη για τις ληστείες (46%) και τις κλοπές (47%), ενώ για τις διαρρήξεις ήταν 28%, τις κλοπές οχημάτων 37% και τις βιαιοπραγίες 35%.

Η σχετικά μικρότερη μείωση στις ανθρωποκτονίες μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες, σύμφωνα με τους ερευνητές, κυρίως ότι συχνά σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, τις συγκρούσεις συμμοριών και τη διακίνηση ναρκωτικών, δραστηριότητες που επηρεάζονται λιγότερο από τις αλλαγές λόγω των περιοριστικών μέτρων και του lockdown. Πάντως, σε τρεις νοτιοαμερικανικές πόλεις, «διάσημες» για τις συμμορίες τους, η μείωση των ανθρωποκτονιών εν μέσω πανδημίας ήταν αξιοσημείωτη: 76% στη Λίμα (Περού), 29% στην Κάλι (Κολομβία) και 24% στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία).

Σε μερικές πόλεις υπήρξε θεαματική μείωση ορισμένων άλλων μορφών της εγκληματικότητας. Στη Βαρκελώνη π.χ. μειώθηκαν κατά 84% οι βίαιες επιθέσεις και κατά 80% οι ληστείες, ενώ οι κλοπές έπεσαν από 385 την ημέρα κατά μέσο όρο προ πανδημίας σε μόνο 38 εν μέσω lockdown. Στο Λονδίνο οι ημερήσιες ληστείες έπεσαν κατά 60%, οι κλοπές κατά 44% και οι διαρρήξεις κατά 29%.

Διαπιστώθηκε ότι όσο αυστηρότερο ήταν το lockdown σε μία πόλη τόσο μεγαλύτερη ήταν και η μείωση της εγκληματικότητας. Όμως, η μελέτη βρήκε ότι γενικά η μείωση της εγκληματικότητας τείνει να είναι βραχύβια. Η πτώση της κορυφώνεται δύο έως πέντε εβδομάδες μετά την εφαρμογή των lockdowns και σταδιακά επανέρχεται στα προ πανδημίας επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα – Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Επικαιρότητα |

Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα χιονίσει από σήμερα Δευτέρα το βράδυ – Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, τι δείχνει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού