Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποτυγχάνει στην αποστολή του να κάνει αυτό που του αναλογεί για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και για να μην πέσει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια του κινεζικού στρατού, σύμφωνα με μία συμβουλευτική αναφορά του Κογκρέσου, την οποία επικαλείται το Reuters.

Η αναφορά της Επιτροπής Οικονομίας και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας, που αναμένονταν να δημοσιευτεί χθες, Τρίτη, παρατηρεί ότι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ καθυστέρησε στις κινήσεις του για να καταρτίσει μία λίστα ευαίσθητης τεχνολογίας, η οποία πρέπει να ερευνηθεί προσεχτικά πριν από εξαγωγές στην Κίνα.

Η καθυστέρηση κατάρτισης της λίστας για τις αναδυόμενες και τις βασικές τεχνολογίες, όπως απαιτούσε ένας νόμος του 2018, είναι ενδεχόμενο να επιδεινώσει τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας, όπως επισημαίνει η ίδια αναφορά.

Το υπουργείο Εμπορίου είναι αρμόδιο για την ενίσχυση των νόμων που ελέγχουν τις αμερικανικές εξαγωγές και «έχει μέχρι σήμερα, αποτύχει να αντεπεξέλθει στην αποστολή του», επισημαίνει η ίδια αναφορά που έχει τον τίτλο: «Η Δουλειά που δεν Τελείωσε: Έλεγχος Εξαγωγών και Μεταρρυθμίσεις στις Ξένες Επενδύσεις».

Σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα σχετικά με την απουσία της λίστας, αλλά επισήμανε ότι έχει εκδώσει τέσσερις κανονισμούς για τους ελέγχους στις αναδυόμενες τεχνολογίες και αναμένονται περισσότεροι κανονισμοί.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχει επεκτείνει τον κανονισμό για την απαγόρευση χρήσης στρατιωτικής τεχνολογίας, ενώ έχει προσθέσει εταιρίες στην ειδική λίστα που απαγορεύει σε Αμερικανούς προμηθευτές να πωλούν σε εταιρίες, όπως, η Huawei Technologies και η Hangzhou Hikvision.

Το 2018, το Κογκρέσο ενίσχυσε τις πολιτικές για τις εξαγωγές των ΗΠΑ και τη διαδικασία ελέγχου των ξένων επενδύσεων, αντιδρώντας στις προσπάθειες κινεζικών επιχειρήσεων να αποκτήσουν ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τεχνολογικές καινοτομίες πολιτικής χρήσης στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.

Το Κογκρέσο ψήφισε το νόμο για τη μεταρρύθμιση του ελέγχου των εξαγωγών το 2018, προκειμένου να καταστήσει πιο δύσκολη την εξαγωγή σημαντικών τεχνολογιών σε ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Κίνα.

Ο ίδιος νόμος καθοδηγούσε το υπουργείο Εμπορίου να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες για τον καθορισμό των αναδυόμενων τεχνολογιών, των τεχνολογιών αιχμής, και των βασικών τεχνολογιών, που έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή σημαντικών τεχνολογικών εξαρτημάτων όπως τα μικροκυκλώματα (τσιπ). Οι τεχνολογίες αυτές, πρέπει να τελούν υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών.

Το Νοέμβριο του 2018, το ίδιο υπουργείο δημοσίευσε 45 παραδείγματα αναδυόμενων τεχνολογιών. Μεταξύ αυτών, τεχνολογίες αναγνώρισης χαρακτηριστικών προσώπου και φωνής, αλλά η λίστα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η Επιτροπή ΗΠΑ-Κίνας οργανώθηκε από το Κογκρέσο πριν δύο δεκαετίες, προκειμένου να αναφέρει για τις επιπτώσεις στην αμερικανική εθνική ασφάλεια από το εμπόριο με την Κίνα.

Στην ίδια επιτροπή προεδρεύει σήμερα η Κάρολιν Μπαρθόλομιου, η οποία διορίστηκε από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού