Για να αντικαταστήσει τον διάσημο Πολ Βόλκερ ως πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος Ρήγκαν βολιδοσκοπεί έναν οικονομικό σύμβουλο που ονομάζεται Άλαν Γκρίνσπαν.

Με την Wall Street να είναι πεπεισμένη ότι ο Γκρίνσπαν θα είναι μαλακός με τον πληθωρισμό, ο μέσος όρος του Dow Jones Industrial Average πέφτει αμέσως κατά 1% (ανακάμπτει λίγο μέχρι το τέλος της ημέρας) και το S&P 500 κλείνει 0,47%.

Η αγορά ομολόγων πανικοβάλλεται εντελώς, υποφέροντας τη χειρότερη πτώση της μίας ημέρας από το 1979, καθώς τα κρατικά ομόλογα πέφτουν 3 1/4 μονάδες. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν αμέσως αύξηση των επιτοκίων στο 9% ή 10%.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί ή να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην αποφασιστικότητα της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό», προειδοποιεί ο Λέσλι Ντικ, πρόεδρος της Αμερικανικής Εθνικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Λίγο αργότερα, τα επιτόκια συνεχίζουν να πέφτουν στα σύγχρονα χαμηλά ρεκόρ.

Ο Άλαν Γκρίνσπαν γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1926 και υπηρέτησε πέντε θητείες ως 13ος πρόεδρος της Federal Reserve στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1987 έως το 2006.

Εργάζεται ως ιδιωτικός σύμβουλος και παρέχει συμβουλές για εταιρείες μέσω της εταιρείας του, Greenspan Associates LLC. Διορίστηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν τον Αύγουστο του 1987, επαναδιορίστηκε σε διαδοχικά τετραετή διαστήματα μέχρι να αποσυρθεί στις 31 Ιανουαρίου 2006, συμπληρώνοντας τη δεύτερη μακρύτερη θητεία στη θέση (πίσω από τον William McChesney Martin).

Ο Άλαν Γκρίνσπαν ήρθε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Federal Reserve από μια συμβουλευτική σταδιοδρομία.

Παρόλο που ήταν υποτονικός στις δημόσιες εμφανίσεις του, η ευνοϊκή κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ανέβασε το προφίλ του σε σημείο που αρκετοί παρατηρητές τον παρομοίασαν με «ροκ σταρ».

Οι δημοκρατικοί ηγέτες του Κογκρέσου τον επέκριναν για πολιτικοποίηση του γραφείου του λόγω της υποστήριξής του για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και περικοπές στη φορολογία.

Οι πολιτικές «εύκολου-χρήματος» της Fed κατά τη διάρκεια της θητείας του Greenspan, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής γνωστής ως «Greenspan put», έχουν προταθεί ως η κύρια αιτία της φούσκας dot-com και της κρίσης ενυπόθηκων δανείων subprime (που συνέβη εντός ενός έτους από την αποχώρησή του από τη Fed), η οποία, είπε η Wall Street Journal, «αμαύρωσε τη φήμη του».

Ο οικονομολόγος του Γέιλ Ρόμπερτ Σίλερ υποστηρίζει ότι «μόλις έπεσαν οι μετοχές, τα ακίνητα έγιναν το κύριο σημείο διέλευσης για την κερδοσκοπική φρενίτιδα που είχε εξαπολύσει το χρηματιστήριο».

Ο Γκρίνσπαν υποστηρίζει ότι η φούσκα στέγασης δεν ήταν αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων επιτοκίων χαμηλού ποσοστού αλλά αντ ‘αυτού ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προκλήθηκε από τη σταδιακή μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. άμεση συνέπεια της σχέσης μεταξύ των υψηλών επιτοκίων αποταμίευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο και του αντίστροφου του στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος