Εντός του μήνα αναμένεται να είναι έτοιμος ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τρεις σταθερούς κύκλους για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων.

Αυτό σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα γνωρίζουν ακριβώς ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούν να καταθέτουν τα σχέδιά τους στο εκάστοτε καθεστώς του νόμου, διεκδικώντας την προβλεπόμενη ενίσχυση.

Αυτό θα γίνεται για τρεις συνεχόμενους μήνες (παράδειγμα Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) και ο επόμενος (πχ. Απρίλιος) θα είναι εκτός

Κι αυτό, καθότι οι διαδοχικές παρατάσεις έχει διαπιστωθεί πως αποτελούν τροχοπέδη στην έκδοση αποφάσεων ένταξης. Επίσης, όπως τόνισε και σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, δε θα δίνεται οποιαδήποτε παράταση.

Όπως προαναφέρθηκε, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το ερχόμενο έτος, μαζί με την ενεργοποίηση και του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ).

Στο μεταξύ, ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), ο οποίος λαμβάνεται υπόψη στον Αναπτυξιακό Νόμο, αλλάζει, με τα ποσοστά του να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Ο ΧΠΕ προσδιορίζει τις περιοχές ενός κράτους-μέλους που είναι επιλέξιμες για εθνικές επενδυτικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, βάσει των κανόνων της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων. Σε αυτόν, αναφέρεται ανά νομό-Περιφερειακή Ενότητα του τόπου εγκατάστασης ποια είναι η μέγιστη ένταση περιφερειακών, επενδυτικών ενισχύσεων.

Ουσιαστικά, περιγράφεται ποιο είναι το υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση αναλόγως της έδρας και του μεγέθους της.

Σημειώνεται πως οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 θα είναι αυξημένες κατά 5% – 25%, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Με τα νέα δεδομένα, τα ποσοστά θα διαμορφώνονται, δυνητικά, έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.

Τα παραπάνω προβλέπονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, οι οποίες προσδιορίζουν ένα πλαίσιο παροχής κρατικών ενισχύσεων συμβατών με την εσωτερική αγορά, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2027. Βάσει του νέου πλαισίου, τα ποσοστά ενίσχυσης είναι αυξημένα στις 12 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας.

Αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης είναι δυνατόν να επιτευχθούν για τις Περιφέρειες του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, καθώς επίσης της Κρήτης, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Telekom: Επίσκεψη του CEO στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας – Επίδειξη των 112 και ENGAGE
Επιχειρήσεις |

Επίσκεψη του CEO της Telekom στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας - Επίδειξη των 112 και ENGAGE

Κατά την επίσκεψη του CEO της Telekom στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του 112 και του πληροφοριακού συστήματος ENGAGE, έργα που έχει υλοποιήσει και στη συνέχεια αναβαθμίσει ο Όμιλος ΟΤΕ

Δασμοί: Πώς οι Έλληνες εξαγωγείς θωρακίζονται για τη… δεύτερη φορά Τραμπ
Επιχειρήσεις |

Θωρακίζονται οι Έλληνες εξαγωγείς για τους δασμούς Τραμπ – Η «γραμμή άμυνας» και το κρυφό χαρτί

Επί ποδός οι Έλληνες εξαγωγείς για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ – Αυξήθηκαν οι παραγγελίες πριν την ορκωμοσία Τραμπ