Η Ελλάδα θα είχε υψηλότερα φορολογικά έσοδα κατά 1,6 δισ. ευρώ το 2021 αν είχε ήδη θεσπιστεί ελάχιστος καθολικός φόρος της τάξης του 25% στις πολυεθνικές εταιρείες.
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το μέγεθος, το παραπάνω ποσό ισοδυναμεί με το 9,9% των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ελλάδα και θα αντιπροσώπευε αύξηση των φορολογικών εσόδων από κέρδη επιχειρήσεων κατά 33%.
Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μελέτη που δημοσίευσε χθες, Τρίτη, το EU Tax Observatory, ερευνητικό εργαστήριο του PSE-Ecole d’économie de Paris και αφορά σε πάρα πολλές χώρες.
Για παράδειγμα στη Γερμανία μια αντίστοιχη κίνηση θα αύξανε τα φορολογικά της έσοδα κατά 29,1 δις. ευρώ, κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 7,3% των δαπανών υγείας της χώρας και 41.5% αύξηση στα έσοδα από τη φορολόγηση των κερδών επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αυξήσει τα τρέχοντα έσοδα από φόρους εταιρειών περίπου κατά 170 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 – από τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να συγκεντρωθούν το 2021, φτάνοντας το συνολικό ποσό στα 510 δις. ευρώ.
Επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να προέλθουν από τη συλλογή μέρους του
φόρων από τις πολυεθνικές εκτός ΕΕ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σχεδόν στα 200 δισ. ευρώ.
Τα επιπλέον έσοδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των εσόδων από φόρους εταιρειών ή περίπου το 12% των συνολικών τρεχουσών δαπανών για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα επιπλέον έσοδα θα ήταν σε θέση να ανεβάσουν το σύνολο των φορολογικών εσόδων της ΕΕ από το 2,4% του.
Συνεπώς, στην έκθεση αναφέρεται πως η θέσπιση ενός τέτοιου φόρου θα ήταν ένα ισχυρό αλλά και ρεαλιστικό «εργαλείο» ενίσχυσης των εσόδων.
Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται μια αξιολόγηση σχετικά με τη διακύμανση του πραναφερόμενου του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή και το πώς θα επηρεάσει τα φορολογικά έσοδα.
Αν από το 25% «έπεφτε» στο 21%, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισέπραττε περί τα 100 δισ. ευρώ (98 δισ. για την ακρίβεια) επιπλέον, από 170 δισ. ευρώ (167,8 δισ. ευρώ).
Τώρα, σε περίπτωση που ο συντελεστής αυτός καθοριζόταν στο 15%, τότε τα επιπλέον έσοδα θα έφταναν τα 48,3 δισ. ευρώ.
Για την Ελλάδα, τα έσοδα από 1,6 δισ. αρχικά (συντελεστής 25%) θα μειώνονταν στα 600 εκατ. (συντελεστής 21%) και στα μόλις 100 εκατ. (συντελεστής 15%).
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να καταβάλουν 44% περισσότερους φόρους εάν υπόκεινταν σε ελάχιστο φόρο 25% ανά χώρα.
Αυτή η εκτίμηση είναι σύμφωνη με τη διαπίστωσή ότι οι πολυεθνικές της ΕΕ στο σύνολό τους θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 50% περισσότερους σε φόρους, κάτι το οποίο δείχνει πως αυτός ο αριθμός είναι πράγματι η σωστή τάξη μεγέθους.
Εταιρείες όπως η Shell, η Iberdrola και η Allianz θα έπρεπε επίσης να πληρώσουν 35% -50% περισσότερο σε φόρους εάν υπόκεινταν σε ελάχιστο φόρο 25%.
Latest News
Πώς θα πάρετε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Οδηγός με παραδείγματα
Τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ πρόκειται να φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τέλος Μαρτίου - Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις
Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Τέλος Μαρτίου η προπληρωμένη κάρτα για τρία κοινωνικά επιδόματα που αφορούν σε 1.400.000 δικαιούχους
Πώς ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών θα επηρεάσει συντάξεις και εισφορές
Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση έως τον Μάρτιο
Ρεκόρ με 240 επιχειρήσεις και 7.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας»
Οι κλάδοι - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις
Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας - Ποια επαγγέλματα ευνοούνται
Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα της φετινής έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της εργασίας
Μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων για διασύνδεση ταμειακών – POS
Ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο – Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ και «λουκέτα»
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό
Θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, την οποία θα απαρτίζουν πέντε εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και ο πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «φορολογικό διαζύγιο» - Οι προθεσμίες
Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά χωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους συζύγους. Οι παγίδες που κρύβει το «φορολογικό διαζύγιο»
Γνωστή αλυσίδα εστίασης και νυχτερινά κέντρα... ξέχασαν να διασυνδέσουν POS με ταμειακές
Η ΑΑΔΕ έχει σχεδιάζει στοχευμένες ελεγκτικές δράσεις ευρείας κλίμακας σε όλη τη χώρα