
Η Ελλάδα θα είχε υψηλότερα φορολογικά έσοδα κατά 1,6 δισ. ευρώ το 2021 αν είχε ήδη θεσπιστεί ελάχιστος καθολικός φόρος της τάξης του 25% στις πολυεθνικές εταιρείες.
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το μέγεθος, το παραπάνω ποσό ισοδυναμεί με το 9,9% των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ελλάδα και θα αντιπροσώπευε αύξηση των φορολογικών εσόδων από κέρδη επιχειρήσεων κατά 33%.
Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μελέτη που δημοσίευσε χθες, Τρίτη, το EU Tax Observatory, ερευνητικό εργαστήριο του PSE-Ecole d’économie de Paris και αφορά σε πάρα πολλές χώρες.
Για παράδειγμα στη Γερμανία μια αντίστοιχη κίνηση θα αύξανε τα φορολογικά της έσοδα κατά 29,1 δις. ευρώ, κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 7,3% των δαπανών υγείας της χώρας και 41.5% αύξηση στα έσοδα από τη φορολόγηση των κερδών επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αυξήσει τα τρέχοντα έσοδα από φόρους εταιρειών περίπου κατά 170 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 – από τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να συγκεντρωθούν το 2021, φτάνοντας το συνολικό ποσό στα 510 δις. ευρώ.
Επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να προέλθουν από τη συλλογή μέρους του
φόρων από τις πολυεθνικές εκτός ΕΕ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σχεδόν στα 200 δισ. ευρώ.
Τα επιπλέον έσοδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των εσόδων από φόρους εταιρειών ή περίπου το 12% των συνολικών τρεχουσών δαπανών για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα επιπλέον έσοδα θα ήταν σε θέση να ανεβάσουν το σύνολο των φορολογικών εσόδων της ΕΕ από το 2,4% του.
Συνεπώς, στην έκθεση αναφέρεται πως η θέσπιση ενός τέτοιου φόρου θα ήταν ένα ισχυρό αλλά και ρεαλιστικό «εργαλείο» ενίσχυσης των εσόδων.
Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται μια αξιολόγηση σχετικά με τη διακύμανση του πραναφερόμενου του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή και το πώς θα επηρεάσει τα φορολογικά έσοδα.
Αν από το 25% «έπεφτε» στο 21%, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισέπραττε περί τα 100 δισ. ευρώ (98 δισ. για την ακρίβεια) επιπλέον, από 170 δισ. ευρώ (167,8 δισ. ευρώ).
Τώρα, σε περίπτωση που ο συντελεστής αυτός καθοριζόταν στο 15%, τότε τα επιπλέον έσοδα θα έφταναν τα 48,3 δισ. ευρώ.
Για την Ελλάδα, τα έσοδα από 1,6 δισ. αρχικά (συντελεστής 25%) θα μειώνονταν στα 600 εκατ. (συντελεστής 21%) και στα μόλις 100 εκατ. (συντελεστής 15%).
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να καταβάλουν 44% περισσότερους φόρους εάν υπόκεινταν σε ελάχιστο φόρο 25% ανά χώρα.
Αυτή η εκτίμηση είναι σύμφωνη με τη διαπίστωσή ότι οι πολυεθνικές της ΕΕ στο σύνολό τους θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 50% περισσότερους σε φόρους, κάτι το οποίο δείχνει πως αυτός ο αριθμός είναι πράγματι η σωστή τάξη μεγέθους.
Εταιρείες όπως η Shell, η Iberdrola και η Allianz θα έπρεπε επίσης να πληρώσουν 35% -50% περισσότερο σε φόρους εάν υπόκεινταν σε ελάχιστο φόρο 25%.


Latest News

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Πώς γίνεται η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 42.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα – Ένας στους 4 με επιστροφή φόρου
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με μισθωτούς και έκπτωση φόρου – Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

«Κούρεμα» προστίμων για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές
Πόσοι δικαιώθηκαν το 2024 από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών - Στα δικαστήρια καταλήγουν χιλιάδες υποθέσεις - Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας