Η Ελλάδα θα είχε υψηλότερα φορολογικά έσοδα κατά 1,6 δισ. ευρώ το 2021 αν είχε ήδη θεσπιστεί ελάχιστος καθολικός φόρος της τάξης του 25% στις πολυεθνικές εταιρείες.
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το μέγεθος, το παραπάνω ποσό ισοδυναμεί με το 9,9% των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ελλάδα και θα αντιπροσώπευε αύξηση των φορολογικών εσόδων από κέρδη επιχειρήσεων κατά 33%.
Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μελέτη που δημοσίευσε χθες, Τρίτη, το EU Tax Observatory, ερευνητικό εργαστήριο του PSE-Ecole d’économie de Paris και αφορά σε πάρα πολλές χώρες.
Για παράδειγμα στη Γερμανία μια αντίστοιχη κίνηση θα αύξανε τα φορολογικά της έσοδα κατά 29,1 δις. ευρώ, κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 7,3% των δαπανών υγείας της χώρας και 41.5% αύξηση στα έσοδα από τη φορολόγηση των κερδών επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αυξήσει τα τρέχοντα έσοδα από φόρους εταιρειών περίπου κατά 170 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 – από τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να συγκεντρωθούν το 2021, φτάνοντας το συνολικό ποσό στα 510 δις. ευρώ.
Επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να προέλθουν από τη συλλογή μέρους του
φόρων από τις πολυεθνικές εκτός ΕΕ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σχεδόν στα 200 δισ. ευρώ.
Τα επιπλέον έσοδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των εσόδων από φόρους εταιρειών ή περίπου το 12% των συνολικών τρεχουσών δαπανών για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα επιπλέον έσοδα θα ήταν σε θέση να ανεβάσουν το σύνολο των φορολογικών εσόδων της ΕΕ από το 2,4% του.
Συνεπώς, στην έκθεση αναφέρεται πως η θέσπιση ενός τέτοιου φόρου θα ήταν ένα ισχυρό αλλά και ρεαλιστικό «εργαλείο» ενίσχυσης των εσόδων.
Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται μια αξιολόγηση σχετικά με τη διακύμανση του πραναφερόμενου του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή και το πώς θα επηρεάσει τα φορολογικά έσοδα.
Αν από το 25% «έπεφτε» στο 21%, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισέπραττε περί τα 100 δισ. ευρώ (98 δισ. για την ακρίβεια) επιπλέον, από 170 δισ. ευρώ (167,8 δισ. ευρώ).
Τώρα, σε περίπτωση που ο συντελεστής αυτός καθοριζόταν στο 15%, τότε τα επιπλέον έσοδα θα έφταναν τα 48,3 δισ. ευρώ.
Για την Ελλάδα, τα έσοδα από 1,6 δισ. αρχικά (συντελεστής 25%) θα μειώνονταν στα 600 εκατ. (συντελεστής 21%) και στα μόλις 100 εκατ. (συντελεστής 15%).
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να καταβάλουν 44% περισσότερους φόρους εάν υπόκεινταν σε ελάχιστο φόρο 25% ανά χώρα.
Αυτή η εκτίμηση είναι σύμφωνη με τη διαπίστωσή ότι οι πολυεθνικές της ΕΕ στο σύνολό τους θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 50% περισσότερους σε φόρους, κάτι το οποίο δείχνει πως αυτός ο αριθμός είναι πράγματι η σωστή τάξη μεγέθους.
Εταιρείες όπως η Shell, η Iberdrola και η Allianz θα έπρεπε επίσης να πληρώσουν 35% -50% περισσότερο σε φόρους εάν υπόκεινταν σε ελάχιστο φόρο 25%.
Latest News
Πώς πιάστηκε στη «φάκα» της ΑΑΔΕ το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
Ποιες ήταν οι ενδείξεις που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος
Υπάλληλος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διατάχθηκε εσωτερική έρευνα
Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά δώδεκα άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται κι άλλα άτομα
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η ΑΑΔΕ έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.