Από την 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε η διαδικασία διασύνδεσης όλων των ωφελούμενων του ΕΕΕ με τις υπηρεσίες του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των απαραίτητων τεχνικών αλλαγών στη σχετική πλατφόρμα.
Εκτός από την οικονομική ενίσχυση που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα του «οικοδομήματος» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει την παροχή συμπληρωματικών κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών και ο τρίτος την παραπομπή των ωφελούμενων σε δράσεις ένταξής τους στην αγορά εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η ισοβαρής υλοποίηση και των τριών πυλώνων που είναι αλληλένδετοι, ούτως ώστε στη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα του ΕΕΕ να εμπεριέχεται η υποστήριξη της σταδιακής εξόδου από αυτό. Εκτιμάται ότι με την έναρξη της καθολικής υλοποίησης του τρίτου πυλώνα, ένα σημαντικό ποσοστό των άνεργων ωφελούμενων του ΕΕΕ θα συμμετέχει σε δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: ««Η κοινωνική μας πολιτική δεν περιορίζεται στην οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Στηρίζουμε οικονομικά τους δικαιούχους, αλλά και τους ενδυναμώνουμε με κίνητρα για την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό και βέβαια στην αγορά εργασίας».
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, δήλωσε: «Μετά από στενή συνεργασία και συντονισμένη προσπάθεια της γενικής γραμματείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΑΕΔ, ΗΔΙΚΑ, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων) τους τελευταίους μήνες, επετεύχθη η ολοκληρωμένη διασύνδεση των ωφελούμενων του ΕΕΕ με τις υπηρεσίες του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί εκτός του ότι παρέχεται ολοκληρωμένη στήριξη στους πιο ευάλωτους, δημιουργείται και το κατάλληλο υπόβαθρο για την εφαρμογή παρόμοιων ενεργητικών πολιτικών».
Ποιους αφορά η διασύνδεση – Πώς γίνεται
Οι δράσεις διασύνδεσης απευθύνονται σε δικαιούχους του ΕΕΕ οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι ηλικίας 20-60 ετών και οι οποίοι εφόσον κληθούν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν. Η καθολική υλοποίηση των δράσεων διασύνδεσης περιλαμβάνει:
Πρώτον, ενημέρωση των ωφελούμενων του ΕΕΕ για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες 2ου πυλώνα» στο πλαίσιο συνεδρίας στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ή στο Κέντρο Κοινότητας. Η ενημέρωση περιλαμβάνει εκτίμηση των αναγκών και διασύνδεση με προγράμματα που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες του ατόμου/νοικοκυριού, π.χ. Επίδομα Στέγασης, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομική συνδρομή, εξειδικευμένες υπηρεσίες για παιδιά, ΑμεΑ, κλπ.
Δεύτερον, δημιουργία Ατομικού Σχεδίου Δράσης που θα καταρτίζεται αφού ο ωφελούμενος θα περνά από συνέντευξη με Εργασιακό Σύμβουλο του ΟΑΕΔ. Μετά την κατάρτιση του ΑΣΔ, ο ωφελούμενος θα μπορεί δυνητικά να παραπεμφθεί σε υφιστάμενες δράσεις κατάρτισης/απασχόλησης.
Η προθεσμία εκπλήρωσης της υποχρέωσης είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα έγκρισης της αίτησης (για χορήγηση ΕΕΕ). Παραδείγματος χάρη, για αίτηση που εγκρίνεται εντός του Ιουνίου 2021, η προθεσμία είναι η 31η Ιουλίου 2021.
Η παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ωφελούμενων θα γίνεται μέσω των μηνιαίων διασταυρώσεων που πραγματοποιούνται για την έκδοση αρχείου πληρωμής. Προστίθεται ειδικότερα νέος έλεγχος για την κατάρτιση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης και ελέγχεται η εκπλήρωση της υποχρέωσης κατάρτισής του. Σε περίπτωση που στο τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα έγκρισης δεν βρεθεί ΑΣΔ, η αίτηση ανακαλείται από την ΗΔΙΚΑ. Οι ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση τον επόμενο μήνα μετά την εκπλήρωσή της υποχρέωσής τους για συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για κατάρτιση ΑΣΔ.
Latest News
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ
Στα 370,86 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος το 3ο τρίμηνο του 2024 [γράφημα]
Δημόσιο Χρέος: Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 26,340 δισ. ευρώ από 25,831 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2023