Οι θετικές ειδήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι συστάσεις και οι… αστερίσκοι.
Τόσο η 10η έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπ, όσο και τα συμπεράσματα της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: Η Ελλάδα παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, τα πάει καλά, και έχει προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.
Αποδεσμεύονται τα 748 εκατ. ευρώ
«Η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία. Οι αρχές πραγματοποίησαν μια σειρά από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κρίση και την ενίσχυση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει επιτυχώς το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» αναφέρει μεταξύ άλλων η Κομισιόν και προσθέτειότι θα προτείνει στο Eurogroup την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Το ποσό των 748 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά.
«Πράσινο φως» των Θεσμών για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ
Τι ζητάει το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ από την πλευρά του υπογραμμίζει την γρήγορη και προληπτική αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία.
«Η κυβέρνηση παρείχε δημοσιονομική στήριξη μέσω του προϋπολογισμού που ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη, η οποία απέτρεψε μία έξαρση της πίεσης στις επιχειρήσεις και κράτησε τους εργαζόμενους στην αγορά εργασίας, αν και η απασχόληση των νέων και των μερικώς απασχολούμενων μειώθηκε πολύ», αναφέρει.
Το ΔΝΤ τονίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από τομείς και ότι η διεύρυνση των εξωτερικών ανισορροπιών της Ελλάδας πέρυσι αντανακλά κυρίως προσωρινούς παράγοντες λόγω της πανδημίας», εννοώντας κυρίως τη μείωση του τουρισμού.
ΔΝΤ: «Βλέπει» ανάκαμψη 3,3% φέτος για την Ελλάδα
Θετικά τα νέα, αλλά…
Σε ό,τι αφορά τους αστερίσκους, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και σχετίζονται με την αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και την περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη που ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη για τον μετριασμό του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της υγειονομικής κρίσης.
Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με το πραγματικό κόστος των κρατικών εγγυήσεων και των επιστρεπτέων προκαταβολών που παρατάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μεταξύ των κινδύνων συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση μεταναστευτικών ροών που θα επιδεινώσει τη δημοσιονομική ισορροπία. Τέλος, η πρόβλεψη προϋποθέτει πλήρη εκτέλεση των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού.
Πτωτικά ρίσκα
Υπάρχουν ουσιαστικές αβεβαιότητες και πτωτικά ρίσκα που συνεχίζουν να επισκιάζουν τις προοπτικές. Ενώ ο πλήρης εμβολιασμός προχωρά με ρυθμό άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, μια πιο παρατεταμένη πανδημία θα πρόσθετε σημαντικά πτωτικά ρίσκα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Επιπλέον, η αβέβαιη έκταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με την πανδημία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια τιτλοποίησης των τραπεζών και να περιορίσουν την πιστωτική ανάπτυξη. Άλλοι κίνδυνοι είναι μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο απορρόφηση της χρηματοδότης από το NGEU ενώ από τους εξωτερικούς κινδύνους βασικός είναι η αντιστροφή των παγκόσμιων διευκολυντικών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και η υλοποίηση γεωπολιτικών κινδύνων.
Βιωσιμότητα του χρέους
Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας δεν μπορεί να υπάρξει οριστική εκτίμηση ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Ενώ μια εφικτή σειρά πολιτικών και η τροχιά των επιτοκίων θα μπορούσαν να φέρουν μια δυναμική βιώσιμου χρέους μακροπρόθεσμα, τα εναλλακτικά σενάρια υποδηλώνουν πως η αβεβαιότητα αναφορικά με το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο και τα risk premia είναι πολύ υψηλή για να υπάρξει κάποιο σταθερό συμπέρασμα.
Ενώ οι ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έχουν μεγαλώσει λόγω της πανδημίας και η αβεβαιότητα αναφορικά με τον δυνητικό δρόμο της ανάπτυξης παραμένει, ωστόσο αυτά αντισταθμίζονται με το παραπάνω από τη σημαντική μείωση του risk-free rate και της πολύ μεγάλης συμπίεσης των spreads των ελληνικών ομολόγων.
Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
«Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι- πολίτες και Πολιτεία- στον τομέα της οικονομίας, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως, επίσης, αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς αγορές και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη 10η έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσέθεσε δε, ότι «ωστόσο, η αναγνώριση αυτή δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε ούτε να παραγνωρίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας. Προκλήσεις και δυσκολίες από τις οποίες, όμως, μπορούμε να αναδειχθούμε νικητές, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με σχέδιο, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».
Σταϊκούρας για έκθεση Θεσμών: Αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος της χώρας εν μέσω πανδημίας
Στέλνουμε θετικό μήνυμα
Θετικό μήνυμα θα στείλουμε στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κληθείς να σχολιάσει τη 10η έκθεση μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο. Για παράδειγμα με τη μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και αλλού. Σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά εργαζόμαστε για να τις ξεπεράσουμε», σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τις οφειλές του Δημοσίου. «Συνολικά, το μήνυμα που θα δώσουμε στους υπουργούς οικονομικών στο επόμενο Eurogroup, θα είναι θετικό», είπε.
«Θετικό μήνυμα» για την Ελλάδα στο Eurogroup
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα κατάφερε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».
Ερωτηθείς, σχετικά με την απενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας το 2023, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε: «Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα των δημοσιονομικών κανόνων το 2023, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η εκκίνηση θα είναι διαφορετική, τόσο σε ό,τι αφορά τα επίπεδα του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, όσο και στο πού ακριβώς βρισκόμαστε στον οικονομικό κύκλο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της ΕΕ».
Latest News
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο εννεάμηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου