Με τις μετοχικές αγορές να έχουν σημειώσει κέρδη σχεδόν 80% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο, με την έλευση των εμβολίων, το ράλι επιταχύνθηκε οδηγώντας και το χρηματιστήριο της Αθήνας σε κέρδη 58%, στο τοπ των αποδόσεων παγκοσμίως, οι επενδυτές δείχνουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο ευνοϊκό διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και στους εντεινόμενους φόβους για σταδιακό περιορισμό της νομισματικής στήριξης, μετά την άνοδο του πληθωρισμού. Η άνοδος των αποτιμήσεων των μετοχών, οι φόβοι για τον πληθωρισμό και οι ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σφίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας έχει κάνει μάλιστα αρκετούς να αναρωτιούνται αν πρέπει να ρευστοποιήσουν και να πάνε διακοπές, να μείνουν στο περιθώριο των συναλλαγών ή «να μην αφήσουν ακόμη το πόδι από το γκάζι»
Στα διλήμματα των επενδυτών οι απόψεις κορυφαίων στελεχών διεθνών τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων βοηθούν τους επενδυτές να έχουν μία καλύτερη εικόνα των εξελίξεων.
Περιθώρια περαιτέρω ανόδου
Στην μία πλευρά βρίσκονται στρατηγικοί αναλυτές όπως ο Mark Haefele, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου της της UBS AG, που εκτιμά πως αν και οι μετοχές παγκοσμίως βρίσκονται τώρα σε ιστορικά υψηλά, ένας συνδυασμός ισχυρής αύξησης των εταιρικών κερδών και εύλογες αποτιμήσεις σε σχέση με τις ομολογιακές αγορές, δεικνύουν ότι οι μετοχικές αγορές έχουν ακόμη ανοδικά περιθώρια.
Επίσης σε αυτή την πλευρά βρίσκεται και ο Robert Buckland, επικεφαλής για τις μετοχικές αγορές της Citigroup, που εκτιμά πως διανύουμε τον πρώτο χρόνο του παγκόσμιου ανοδικού οικονομικού κύκλου με τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στα χρηματιστήρια παγκοσμίως να εκτιμάται πωε θα σημειώσουν άνοδο 36%, ρυθμός αρκετός, ώστε να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την άνοδο των επιτοκίων. Τα πράγματα εξάλλου, ιστορικά, γίνονται πιο σύνθετα κατά το δεύτερο έτος του ανοδικού οικονομικού κύκλου, καθώς η δυναμική των εταιρικών κερδών εξασθενεί. Έτσι συστήνει «αγορές κυκλικών μετοχών» σε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη πτώση των αγορών, ενώ οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναζητήσουν (ως ποιο αμυντική πρόταση) και ευκαιρίες σε ευρωπαϊκές μετοχές που προσφέρουν εισόδημα μέσω της υψηλότερης μερισματικής πολιτικής.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται διαχειριστές κεφαλαίων όπως ο Lorenzo Pagani της PIMCO, που εκτιμά ότι με τον πληθωρισμό να αυξάνεται σταδιακά τους επόμενους 12-18 μήνες, οι τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό μπορούν να παρέχουν μια σχετικά φθηνή αντιστάθμιση στον πληθωριστικό κίνδυνο, ενώ οι επενδύσεις σε εμπορεύματα προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα αντιστάθμισης, χωρίς όμως να αποκλείεται η μεταβλητότητα. Παράλληλα, μακροπρόθεσμα, τα νομίσματα των χωρών με υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού τείνουν να υποτιμούνται σε σχέση με εκείνα χωρών με χαμηλότερα επιτόκια. Καθώς ο πληθωρισμός διαβρώνει την αξία των επενδύσεων, με την πάροδο του χρόνου, οι ροές κεφαλαίων κατευθύνονται σε αγορές με χαμηλότερο πληθωρισμό.
Περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων
Στην ίδια λογική βρίσκεται και η Lisa Shalett, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Πλούτου της Morgan Stanley, η οποία εκτιμά πως οι επενδυτές θα πρέπει να απορρίψουν τις εκτιμήσεις ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα αποτελέσει παροδικό φαινόμενο, καθώς ο επιχειρηματικός κύκλος στη μετά πανδημία εποχή οδηγείται από μια νέα περίοδο δημοσιονομικών δαπανών, υψηλότερου πληθωρισμού και αυξημένων μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
Έτσι, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τοποθετήσεις σε ένα περιβάλλον με υψηλότερα επιτόκια και πληθωρισμό. Η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί, ενώ, καθώς τα επιτόκια θα ομαλοποιούνται σημειώνοντας άνοδο, προτείνει να μειωθούν οι θέσεις σε μετοχές «που έχουν τρέξει» και έχουν δει τις αποτιμήσεις τους να αυξάνονται, υπέρ των τίτλων αξίας και των μετοχών ποιότητας που διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, ευνοούνται από την ισχυρή ανάπτυξη αλλά βρίσκονται και σε λογικές τιμές.
Latest News
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ στις αγορές
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, θετικά πρόσημα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Θετικά οι αγορές της Ασίας, πτώση στην Κίνα
Οι επενδυτές των οποίων αναμένουν νεότερα από το μέτωπο των δασμών στις ΗΠΑ
«Επιμένει» ανοδικά ο χρυσός
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο
Δύο ταχυτήτων σήμερα η Wall Street: Άλμα για τον Dow- Άδύναμος ο Nasdaq
O Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 43.870 μονάδες
Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
Ενισχύονται οι ανησυχίες για το αποτύπωμα της οικονομικής πολιτικής Τραμπ στην αγορά ομολόγων
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Στο φίνις τα κέρδη στην Ευρώπη - Βουτιά για την JD Sports
Το κλίμα όμως παραμένει επιφυλακτικό όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις