Ατενίζοντας σταδιακά το τέλος της πανδημίας κυρίως λόγω των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες αλλά και οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας, προσπαθώντας να βρουν νέους τρόπους να απευθυνθούν στις αγορές.
Μέσα από αυτή την διαδικασία και όσο αποκαθίσταται η ζήτηση σε σχέση με την αγορά στον κλάδο της βιομηχανίας, οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε μαζικές αγορές βιομηχανικών υλικών, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρονικών μηχανημάτων, όσο και για την δημιουργία κατασκευών, υποδομών με τσιμέντο, χάλυβα, σίδηρο και άλλα βασικά υλικά που διαπραγματεύονται στις αγορές και τα χρηματιστήρια.
Οι συνεχείς παραγγελίες και η αύξηση της ζήτησης των βιομηχανικών πρώτων υλών, για την αύξηση των παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων, τόσο στην αγορά της πληροφορικής με τους επεξεργαστές, όσο και του κατασκευαστικού κλάδου, έχει πυροδοτήσει μια αυξητική τάση στις τιμές, που οδηγεί σωρευτικά σε πληθωρισμό κόστους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αναχώματα στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι πολύ ακριβές πρώτες ύλες, ενδέχεται στο τέλος να προκαλέσουν απότομη στροφή και μείωση των παραγγελιών, κυρίως από μικρότερες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέπειες, τόσο στην απασχόληση όσο και στο τελικό επίπεδο της προσφοράς.
Ακόμη όμως και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, που οδηγούν την κούρσα της ζήτησης των πρώτων υλών για να προσαρμοστούν στην καταναλωτική ζήτηση, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε περίπτωση που τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών, είτε μειωθούν είτε παραμείνουν στάσιμα.
Πρόκειται με λίγα λόγια για ένα οικονομικό μοντέλο αναπροσαρμοζόμενων προσδοκιών, το οποίο ενώ ξεκινά με σημάδια έντονης κινητικότητας και ανάπτυξης, μπορεί να καταλήξει στην αντιστροφή πορεία, μιας περιόδου στασιμότητας αν όχι ύφεσης, τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.
Με βάση τα παραπάνω, θα λέγαμε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην μετά την πανδημία εποχή, τόσο από τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις στην οργάνωση της παραγωγής τους, αλλά και στους ασκούντες οικονομική και κυρίως νομισματική πολιτική, στο να πράξουν ότι είναι δυνατόν, ώστε να αποφύγουν έντονες διακυμάνσεις και πληθωριστικές πιέσεις στο μέλλον, προστατεύοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, καθώς και την επενδυτική δυναμική που διαμορφώνεται.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.
Latest News
Τα κριτήρια ESG στις επιχειρήσεις του κλάδου ενέργειας: οι τάσεις για το 2025
Ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων για την επίτευξη των στόχων ESG και την εφαρμογή τους
Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά των crypto - Τα πονταρίσματα για το Bitcoin
Ο Trump ρίχνει λάδι στη φωτιά, με το νέο του κρυπτονόμισμα $TRUMP
Υποβολή Ε9 για τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Τροποποίηση στις ημερομηνίες υποβολής του εντύπου «Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων», του γνωστού εντύπου Ε9 καθώς και στην καταβολή του φόρου ΕΝΦΙΑ.
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»