Η έκρηξη της ζήτησης για την αγορά κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών της τελευταίας 15ετίας -και σε αρκετές χώρες δημιουργεί τον κίνδυνο ακόμη και για τη δημιουργία φούσκας, η οποία εάν τελικά σκάσει θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.
Αυτό προκύπτει με βάση τα νέα στοιχεία τιμών κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του 2021 από την εταιρεία ακινήτων Knight Frank στην έκθεση Global House Price Index, τα οποία παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η μέση αύξηση σε 56 χώρες που αναλύονται έφτασε το Μάρτιο του 2021 το 7,3% σε ετήσια βάση, με τις αυξήσεις όμως σε 13 χώρες να ξεπερνούν το 10%. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2006 και ο COVID-19 αποτελεί βασική αιτία για αυτό.
Υπάρχουν χώρες που τα στοιχεία τους προκαλούν πραγματικό σοκ όσον αφορά το ράλι. Η Τουρκία, για παράδειγμα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις αυξήσεις είδε το διάστημα αυτό τις τιμές των κατοικιών να εκτοξεύονται ούτε λίγο ούτε πολύ κατά 32%. Πρόκειται για αυξήσεις που ανεβάζουν στο κόκκινο το θερμόμετρο της εγχώριας αγοράς βγάζοντας στο περιθώριο πολλούς υποψήφιους αγοραστές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το ράλι αυτό. Βασικό πρόβλημα στη γειτονική χώρα είναι το ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με πάνω από 17% λόγω των πολιτικών του Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Στην αύξηση των τιμών των κατοικιών συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός αυτός, αφού χωρίς αυτόν οι αυξήσεις στα σπίτια στην Τουρκία θα έφταναν το 16% περίπου –και πάλι ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση με ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 3,1%.
Το μεγάλο μέγεθος των αυξήσεων αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα –και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία- σε ισχυρές ανεπτυγμένες οικονομίες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Σουηδία, ο Καναδάς και η Βρετανία, αλλά και χώρες της ευρωζώνης όπως η Αυστρία και η Ολλανδία.
Ειδικότερα, τεράστιες αυξήσεις στις τιμές, με διψήφια ποσοστά, καταγράφονται στη Νέα Ζηλανδία (22,1%), το Λουξεμβούργιο (16,6%), τη Σλοβακία (15,5%), τις ΗΠΑ (13,2%), τη Σουηδία (13%), την Αυστρία (12,3%), την Ολλανδία (11,3%), τη Ρωσία (11,1%), τη Νορβηγία (10,9%), τον Καναδάς (10,8%), τη Βρετανία (10,2%) και το Περού (10%).
Αντίθετα, σε χώρες που στο παρελθόν τα ακίνητα είχαν κάνει μεγάλο ράλι, αλλά έχουν περάσει και από τις «συμπληγάδες» της κρίσης χρέους, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, οι αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες. Στην Ισπανία μάλιστα καταγράφηκε μείωση τιμών κατά 1,8% το δωδεκάμηνο. Η Πορτογαλία βρίσκεται στη μέση περίπου της κλίμακας με αυξήσεις 6,8%.
Η πανδημία έφερε αυξήσεις
Σημαντικός και ιδιαίτερα καθοριστικός παράγοντας για το ράλι στις τιμές των ακινήτων ήταν η πανδημία. Όπως ανέφερε η επικεφαλής διεθνών ερευνών για θέματα κατοικιών την Knight Frank, Κέιτ Έβερετ Άλεν, στο Mansion Global, «παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των κατοικιών παγκοσμίως ήταν η μαζική επαναξιολόγηση αναγκών στέγασης λόγω της πανδημίας, είτε επρόκειτο για αγοραστές που αναζητούσαν γραφεία στο σπίτι, κήπους, ή απλά ήθελαν να είναι πιο κοντά σε πολύ ανοικτούς χώρους». Οι απαιτήσεις για το πώς πρέπει να είναι ένα σπίτι αυξήθηκαν κατά τους περιορισμούς και οι ιδιοκτήτες ξανασκέφτηκαν το πως θα ήθελαν να ζουν, κάνοντας πολλούς να μετακομίσουν ή να αγοράσουν δεύτερο σπίτι, προσέθεσε η ίδια.
Η Knight Frank στην έκθεσή της κάνει ανοικτά λόγο ότι πλέον έχουν αυξηθεί οι φόβοι για τη δημιουργία φούσκας λόγω των αυξήσεων των τιμών ιδιαίτερα από τα στοιχεία στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά προσθέτει ότι οι αρχές έχουν ήδη να αναλαμβάνουν δράση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε χώρες όπως η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία και η Ιρλανδία όπου εκεί έχουν ήδη ληφθεί μέτρα με πιο αυστηρούς όρους δανεισμού. Επίσης σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Κίνα εξετάζεται επιπλέον επιβολή φόρων στα κλειστά ακίνητα. Επιπλέον γίνεται αναφορά στις σκέψεις για να μπει φρένο στα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης από κυβερνήσεις που πλημμύρησαν τον κόσμο με ρευστό.
Latest News
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
Με ακίνητα και crypto προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα
Το 35% των Ελλήνων με μόνιμη εργασία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδά τους και μέσω άλλων εναλλακτικών πηγών καθώς το βασικό εισόδημα δεν φτάνει
Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»- Τι ανακοίνωσε η Ζαχαράκη
Η μακροχρόνια μίσθωση είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη
Το «Σαρακήνικο» έγινε μάθημα… - Έρχονται μέτρα για τις οικοδομικές άδειες
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μετά την υπόθεση στο Σαρακήνικο της Μήλου αποκαλύπτει στον ΟΤ τη σύσταση νέου «όργανου» που θα ελέγχει τις οικοδομικές άδειες
Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου
Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται φόροι μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομιάς
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Δικαιούχοι και επιδοτήσεις
Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»
Ακίνητα: Ποιοι φορολογούμενοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ασφαλισμένες κατοικίες - Από 1,1 εκατ. ασφαλισμένες κατοικίες μόνο 250.000 παίρνουν την έκπτωση έως 20%