Ένα νέο, πιο «χαλαρό» πρωτόκολλο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων κοινοποίησε η γαλλική κυβέρνηση, καθώς η διαδικασία των εμβολιασμών επιταχύνεται και, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, οι 4 στους 5 εμβολιαζόμενους είναι πλέον κάτω των 50 ετών – ανήκουν δηλαδή ηλικιακά στο πλέον παραγωγικό εργατικό δυναμικό της χώρας.
Το νέο Εθνικό Επιχειρηματικό Πρωτόκολλο ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν έπειτα από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και θα τεθεί σε ισχύ την προσεχή Τετάρτη, 9 Ιουνίου, «προκειμένου οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να οργανωθούν», όπως σημείωσε η υπουργός.
Τηλεργασία ως το Σεπτέμβριο
Το καθεστώς υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 100% των εργαζομένων στη Γαλλία (όταν υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα), που επιβλήθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου 2020, χαλάρωσε ήδη τον περασμένο Ιανουάριο με τους εργαζομένους που δυσκολεύονται να δουλέψουν απομονωμένοι να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν στον εργασιακό τους χώρο μία ημέρα την εβδομάδα, κατόπιν δικού τους αιτήματος φυσικά. Στις 9 Ιουνίου προβλέπεται νέα χαλάρωση της εξ αποστάσεως εργασίας, την εφαρμογή της οποίας όμως εξακολουθεί να συνιστά η γαλλική κυβέρνηση έως τη λήξη της θερινής περιόδου και την επιστροφή του Σεπτεμβρίου.
Ο ελάχιστος αριθμός τηλεργασίας την εβδομάδα, για τις δραστηριότητες που την επιτρέπουν, θα καθοριστεί έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση. «Οι εργοδότες που θα ζητήσουν από τους εργαζομένους να επιστρέψουν σε ποσοστό 100% στους εργασιακούς χώρους από τις 9 Ιουνίου θα θεωρηθεί ότι δεν εφαρμόζουν το πρωτόκολλο», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.
Το υπουργείο δεν καθόρισε τον ελάχιστο αριθμό ημερών εξ αποστάσεως απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο, όμως, καθόρισε σε πρώτη φάση την τριήμερη υποχρεωτική τηλεργασία εβδομαδιαίως και από την 1η Ιουλίου τη διήμερη τηλεργασία, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση στη χώρα. Η επιστροφή στις κανονικές συνθήκες απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το Σεπτέμβριο.
Μάσκες και αποστάσεις
Στον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν στην επιχείρησή τους υγειονομικά μέτρα στη βάση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Συμφωνίας που υπεγράφη στις 26 Νοεμβρίου 2020 και η οποία «εξακολουθεί να συνιστά ένα χρήσιμο πλαίσιο αναφοράς», όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας. Η Συμφωνία ορίζει ότι ο εργοδότης «οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για να περιορίζει τον κίνδυνο συνωστισμού του προσωπικού μεταξύ του και με τους πελάτες, στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων της φυσικής αποστασιοποίησης».
Σε κάθε περίπτωση «κάθε άτομο πρέπει να διαθέτει το χώρο που θα του επιτρέπει να τηρεί τον κανόνα της φυσικής αποστασιοποίησης με κάθε άλλο άτομο (συνάδελφο, πελάτη, χρήστη, πάροχο υπηρεσιών κλπ) κατά τουλάχιστον ένα μέτρο και υπό την προϋπόθεση ότι φορά μάσκα».
Οι επαγγελματικές συναντήσεις με ηλεκτρονικά μέσα (ανοικτές τηλεφωνικές ακροάσεις ή τηλεδιασκέψεις) συνιστώνται. Όταν αυτές πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες της χρήσης μάσκας, της φυσικής απόστασης των προσώπων και του καλού αερισμού των χώρων. Η διάθεση χώρου 4 τετραγωνικών μέτρων είναι υποχρεωτική για να εξασφαλίζεται η απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από ένα άτομο σε άλλο. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας, η απόσταση που πρέπει να χωρίζει δύο άτομα είναι δύο μέτρα.
Το νέο πρωτόκολλο ορίζει επίσης ότι οι συναθροίσεις των υπαλλήλων των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων θα πρέπει να γίνονται σε ανοικτούς χώρους και να μη συγκεντρώνονται περισσότερα από 25 άτομα. Όσο για την κοινή εστίαση των εργαζομένων, το πρωτόκολλο ορίζει ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα ενημερωθούν συγκεκριμένα για τους κανόνες που θα ισχύσουν και οι οποίοι ήδη εφαρμόζονται στην εστίαση μετά το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφενείων στη χώρα.
Ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια
«Περιμένουμε με ανυπομονησία την στιγμή που οι συνεργάτες μας θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα μεταξύ εκείνων που είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν έστω και λίγες ημέρες την εβδομάδα και εκείνων που παραμένουν επί μήνες μακριά από την επιχείρηση. Πρέπει οι συνάδελφοι να ξαναβρεθούν μεταξύ τους…», δήλωσε στη «Figaro» μια γαλλίδα επιχειρηματίας που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της.
Η μάνατζερ δεν έκρυψε την ανησυχία της για την αύξηση της ψυχολογικής πίεσης που υφίστανται έπειτα από μήνες κατ’ οίκον εγκλεισμών και απομόνωσης οι εργαζόμενοι, πίεση που οφείλεται εν πολλοίς και στην παρατηρούμενη αύξηση του αριθμού των διακοπών συμβάσεων συνεργασίας, στην εργασιακή ανασφάλεια με άλλα λόγια.
Μόλις την Τετάρτη, εξάλλου, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ότι το 2021 θα χαθούν 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας. Κάτι που σε επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και ιατρικής φροντίδας ισοδυναμεί με ένα πισωγύρισμα πέντε χρόνων, όπως εκτιμά ο ILO.
Latest News
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών