
Ιρλανδική θυγατρική της Microsoft ανέφερε πέρυσι κέρδη 258,09 δισεκατομμυρίων ευρώ, γλίτωσε όμως τους φόρους δηλώνοντας ως φορολογική έδρα τις Βερμούδες.
Η Microsoft Round Island One, εταιρεία που συλλέγει τα τέλη αδειοδότησης για τη χρήση προϊόντων της Microsoft σε όλο τον κόσμο, ανέφερε κέρδη που αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα του ιρλανδικού ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι δεν απασχολεί κανέναν υπάλληλο.
Η αποκάλυψη του Guardian έρχεται λίγο πριν από τη Σύνοδο της G7 κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, επισημαίνει η εφημερίδα.
Η Microsoft Round Island One, η οποία δηλώνει ως διεύθυνση τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Matheson στο Δουβλίνο, δεν πλήρωσε φόρους παρά το γεγονός ότι κατέβαλε δύο φορές μέρισμα στη μητρική εταιρεία, συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ, στη διάρκεια του οικονομικού έτους.
Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της αμερικανικής Γερουσίας, από τη δεκαετία του 1990 η Microsoft δημιούργησε έναν «περίπλοκο ιστό από σχετιζόμενες μεταξύ τους εξωχώριες οντότητες για να διευκολύνει τις διεθνείς πωλήσεις και να περιορίσει τη φορολόγηση».
Πρόεδρος της επιτροπής που διενήργησε την έρευνα ήταν ο πρώην πλέον γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας «είναι πιθανότατα οι νούμερο ένα χρήστες αυτών των εξωχώριων οντοτήτων για τη μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας».
«Η φορολογική επιθετικότητα που επιδεικνύει η Microsoft με τις ευλογίες της Ιρλανδίας είναι πραγματικά απίστευτη» σχολίασε ο Πολ Μόναγκαν της οργάνωσης Fair Tax Foundation.
Εκπρόσωπος της Round Island One επισήμανε από την πλευρά του ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τη νομοθεσία των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.
Οι αμερικανικοί γίγαντες της τεχνολογίας που έχουν γίνει γνωστοί ως Silicon Six –Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet, Netflix, Apple- κατηγορήθηκαν πρόσφατα από την Fair Tax Foundation ότι την τελευταία δεκαετία ανέφεραν ότι πλήρωσαν σε φόρους 96 δισ. δολάρια περισσότερα από ό,τι πραγματικά κατέβαλαν.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι έξι εταιρείες πλήρωσαν την τελευταία δεκαετία 219 δισ. δολάρια σε φόρους εισοδήματος, νούμερο που αντιστοιχεί στο 3,6% των συνολικών εσόδων τους που ανέρχονται σε πάνω από 6 τρισ. δολάρια.
Ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται επί των κερδών, σύμφωνα όμως με την εφημερίδα οι εταιρείες εσκεμμένα διοχετεύουν τα έσοδα σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση εισοδήματος.


Latest News

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ζαλίζει ο λογαριασμός των δασμών Τραμπ - Στο 1,4 τρισ. το τίμημα
Τι δείχνει η οικονομετρική μελέτη των δασμών Τραμπ από οικονομολόγους του βρετανικού πανεπιστημίου Aston που εξέτασαν τα στοιχεία του διμερούς εμπορίου των ΗΠΑ με 132 χώρες

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο
Νέα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν 7,57 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στα τέλη Φεβρουαρίου