To νέο σχέδιο του για την περαιτέρω στήριξη της παγκόσμιας κοινότητας και τη μείωση του ελλείμματος στους εμβολιασμούς μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου παρουσίασε ο Λευκός Οίκος. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα μοιραστούν ένα πλεόνασμα της τάξεως των 25 εκατ. δόσεων εμβολίων με όλο τον κόσμο, ενώ θα άρουν περιορισμούς που θα διευκολύνουν την παραγωγή των σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα προσφέρουν περίπου 19 εκατ. δόσεις στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVΑΧ, από τις οποίες τουλάχιστον 7 εκατ. δόσεις θα πάνε στην Ασία, 6 εκατ. δόσεις θα πάνε στη Λατινική Αμερική και 5 εκατ. στην Αφρική.

Οι υπόλοιπες από τις 25 εκατ. δόσεις, που δεν θα διοχετευτούν μέσω COVAX, θα προσφερθούν από τις ΗΠΑ απευθείας σε επιλεγμένες χώρες, όπως το Μεξικό και η Ινδία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις δηλώσεις του ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν περιμένουν κανένα πολιτικό αντάλλαγμα για την προσφορά αυτή. «Μοιραζόμαστε τα εμβόλια αυτά για να σώσουμε ζωές και για να οδηγήσουμε την έξοδο της παγκόσμιας κοινότητας από την πανδημία, με τη δύναμη που δίνει το παράδειγμα μας και οι αξίες μας. Μοιραζόμαστε τις δόσεις αυτές, χωρίς να θέλουμε να διασφαλίσουμε (πολιτικές) χάρες ή υποχωρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι νέες δόσεις εμβολίων της Moderna, της J&J και της Pfizer θα έρθουν να προστεθούν στις 60 εκατ. δόσεις AstraZeneca που έχει ήδη υποσχεθεί να δωρίσει η Ουάσιγκτον.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος θα άρει περιορισμούς που αφορούσαν εταιρείες εμβολίων που είχαν λάβει οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση για σκευάσματα, όπως η Sanofi, η Novavax και η GlaxoSmithKline, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση τους σε εξοπλισμό και πρώτες ύλες που μπορεί να τους χρειαστούν, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την παραγωγή και νέων εμβολίων.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσουν και νέες δωρεές μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι ΗΠΑ θα φτάνουν τους εμβολιαστικούς τους στόχους και θα έχουν μεγαλύτερο πλεόνασμα. Άλλωστε, σε κάλεσμα τους νωρίτερα οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας κάλεσαν τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου να προσφέρουν μέρος των εμβολίων τους προς τον αναπτυσσόμενο και τρίτο κόσμο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η άνιση πορεία των εμβολιασμών που επηρεάζει και την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα