Ένα κοινό βίωμα των εργαζομένων που πέρασαν την περσινή χρονιά δουλεύοντας από το σπίτι, ήταν η τάση των προϊσταμένων και των εργοδοτών τους να αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε ώρα σαν… ώρα εργασίας.
Η λογική ήταν πάνω-κάτω η ίδια: Ούτως ή άλλως δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις, επομένως γιατί να μην απαντήσεις σε ένα ακόμη email, να κάνεις μια διόρθωση ή μια λιγότερο ή περισσότερο σύντομη εργασία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας – ή του Σαββατοκύριακου;
Όπως ήταν αναμενόμενο, η προσδοκία ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είναι μονίμως διαθέσιμοι, ήταν άλλος ένας παράγοντας με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχική τους υγεία.
Τώρα, ένα βρετανικό εργατικό σωματείο της Βρετανίας, το Prospect, καλεί την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το περιβόητο «δικαίωμα στην αποσύνδεση».
Αν αυτό εγκριθεί, οι εργοδότες θα απαγορεύεται να «στέλνουν συστηματικά email ή να τηλεφωνούν» εκτός ωραρίου.
Οποιοδήποτε email αποστέλλεται μετά το σχόλασμα των εργαζομένων θα μπορεί να διαγράφεται αυτόματα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην μπαίνουν στον πειρασμό του διαρκούς ελέγχου των εισερχομένων τους.
«Αν και η ψηφιακή τεχνολογία μας κράτησε ασφαλείς στη διάρκεια της πανδημίας, για εκατομμύρια ανθρώπους η τηλεργασία μεταφράστηκε σε μια συνθήκη σαν να κοιμόντουσαν στο γραφείο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν εντελώς από τη δουλειά τους», σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Prospect, Άντριου Πέικς μιλώντας στο BBC.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας διαπίστωσε ότι το 35,9% του βρετανικού εργατικού δυναμικού εργάστηκε έστω και λίγο από το σπίτι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.
Και παρά το γεγονός ότι η ομάδα αυτή εξοικονόμησε λίγο χρόνο από τις μετακινήσεις, κατά μέσο όρο έκανε και έξι ώρες απλήρωτων υπερωριών την εβδομάδα.
Το δικαίωμα στην αποσύνδεση έχει ενταχθεί στη γαλλική νομοθεσία εδώ και τέσσερα χρόνια, με τις εταιρείες να είναι υποχρεωμένες να συμφωνούν σε «συγκεκριμένες ώρες» εργασίας από το σπίτι.
Η Ιρλανδία έφερε προς συζήτηση ένα αντίστοιχο μέτρο τον περασμένο μήνα, μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι προβλέπεται να προσθέτουν στα email τους υπενθυμίσεις προς τους εργαζόμενούς τους που θα ενημερώνουν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να απαντούν σε email εκτός ωραρίου.
H Prospect, που απαρτίζεται από διευθυντές, δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς και επιστήμονες επιθυμεί τη θεσμοθέτηση αντίστοιχων μέτρων στο βρετανικό εργατικό δίκαιο.
Υπενθυμίζεται ότι το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» εντάσσεται στο περιβόητο «εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη», ωστόσο ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα διασφαλίζεται, αποτελεί αντικείμενο προς συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη.
Κυριότερη δικλείδα ασφαλείας υπέρ του εργαζομένου, είναι η «απαγόρευση κάθε δυσμενούς διάκρισης» εξαιτίας της άσκησης του νόμιμου δικαιώματος του εργαζομένου να μην απαντά σε επαγγελματικές κλήσεις, email και κάθε άλλου είδους επικοινωνία κατά τη διάρκεια των αδειών του.
Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσεται και η περίφημη ανταλλαγή των υπερωριών με ρεπό.
Με πληροφορίες από BBC
Latest News
Η αξιοποίηση της AI φέρνει αύξηση εσόδων στις ΜμΕ - Έρευνα της Salesforce
Το 75% των ΜμΕ αξιοποιεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έδειξε έρευνα της Salesforce ενώ το 91% των ΜμΕ που ήδη χρησιμοποιούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης καταγράφει σημαντική αύξηση εσόδων
Tesla -Intel και η ανεπάρκεια των δ.σ. - Τα συστατικά για το τέλειο δ.σ.
Η Intel και η Tesla αντιπροσωπεύουν δύο τρόπους με τους οποίους τα δ.σ. αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να εκπροσωπούν τους επενδυτές και να θέτουν τη διοίκηση προ των ευθυνών της, υπσοτηρίζει ο Economist
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες