Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «10 Χρόνια Φορολογικού Πιστοποιητικού Αποτίμηση και Προοπτικές του Θεσμού» διοργάνωσε η Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής (Tax Academy) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με τους συμμετέχοντες να αναφέρονται στα οφέλη της εφαρμογής του φορολογικού πιστοποιητικού όπως είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η μείωση του κόστους του ελεγκτικού μηχανισμού και η αποσυμπίεσή του καθώς γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του.
Μετά από 10 χρόνια εφαρμογής όλοι συμφώνησαν ότι έχει πλέον εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και διαφάνειας ανάμεσα στη Φορολογική Διοίκηση, τις επιχειρήσεις και τους ορκωτούς ελεγκτές το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων, σε μεγαλύτερη φορολογική ασφάλεια και σε έγκαιρη είσπραξη περισσότερων φόρων.
Έλεγχος
Επισημάνθηκε ότι παρ’ όλο που το πιστοποιητικό είναι προαιρετικό οι περισσότερες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στον έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές επιθυμούν την λήψη του καθώς προτιμούν να αποδίδουν έγκαιρα τους φόρους έτσι ώστε στην περίπτωση ενός μελλοντικού επανελέγχου να νιώθουν πιο ασφαλείς.
Η εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού τονίστηκε ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τα οικονομικά επιτελεία των εταιρειών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σε μετατροπές, εξαγορές, συγχωνεύσεις, να οργανώνονται καλύτερα ενόψει φορολογικών ελέγχων, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και στην οικονομική διεύθυνση και τη διοίκηση της εταιρείας ιδίως σε ομίλους πολυεθνικών. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η εφαρμογή του θεσμού συνέβαλε στην επίτευξη μεγαλύτερης ωριμότητας στο φορολογικό μας σύστημα.
Μεταξύ των προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε αυτά τα 10 χρόνια εφαρμογής του αναφέρθηκαν οι αρκετές τροποποιήσεις στη νομοθεσία, η επιβολή υπερβολικών προστίμων στους ορκωτούς ελεγκτές παρά την παραγραφή και πολλές φορές χωρίς να δοθεί το δικαίωμα ακρόασης σε αυτούς, η μεγαλύτερη εσωτερική πληροφόρηση των ελεγκτών της ΑΑΔΕ και η μη δυνατότητα παροχής second opinion των ορκωτών ελεγκτών σε περίπτωση που ανακύψουν νέα δεδομένα μετά το πιστοποιητικό τα οποία γνωρίζουν οι φορολογικοί ελεγκτές, η διαφορετική βάση και ο διαφορετικός χρόνος στα οποία λειτουργούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και οι ορκωτοί ελεγκτές, η επιβάρυνση του κόστους των φορολογικών ελέγχων στους φορολογούμενους καθώς και η ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει μεταξύ των ορκωτών ελεγκτών και των πελατών τους.
Η θέσπιση της δεσμευτικής γνώμης της ΕΛΤΕ για επιβολή προστίμων σε ελεγκτές που έγινε από την παρούσα κυβέρνηση με το Ν. 4649/2019 έδωσε λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα.
Εμπιστοσύνη
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι παρά τα προβλήματα όλη η αγορά έδειξε εμπιστοσύνη στο θεσμό του φορολογικού πιστοποιητικού το οποίο πρότειναν να έχει ένα περισσότερο θεσμικό ρόλο για τις επενδύσεις.
Η αναμόρφωση της διαδικασίας άρθρου 38 ώστε να αντιμετωπίζει θέματα του Ν. 4174/2013 (tax avoidance), η μεγαλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων που προσφέρει το φορολογικό πιστοποιητικό, η εφαρμογή του ως προϋπόθεση για τον δείκτη ESG όταν αυτός νομοθετηθεί, η εφαρμογή νέων κίνητρων ώστε να επεκταθεί και σε μικρές επιχειρήσεις, η ενίσχυση του ρόλου της ΕΛΤΕ, η ετήσια επικαιροποίηση του προγράμματος, η αύξηση της βαρύτητάς του στην ανάλυση κινδύνου της ΑΑΔΕ, η μείωση του χρόνου έκδοσης διευκρινιστικών εγκυκλίων, η επιτάχυνση των ελέγχων, η μείωση του χρόνου παραγραφής, η επέκτασή του και σε επιστροφές φόρων, η μείωση του αριθμού των ελεγχόμενων χρήσεων και η καλύτερη επικοινωνία με την ΑΑΔΕ ήταν προτάσεις που διατυπώθηκαν στη συζήτηση οι οποίες θα συμβάλουν σε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιώργος Μαυραγάνης, Πρόεδρος της Ακαδημίας καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες αναφερόμενος στη λειτουργία της Ακαδημίας και κάνοντας μικρή εισαγωγή στο θέμα. Στη συνέχεια διατύπωσαν τις απόψεις τους για το θεσμό ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος ΕΛΤΕ κ. Πάνος Γιαννόπουλος, το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ κ. Ιωάννης Κωσταρέλλης σε αναπλήρωση του κ. Γιώργου Σαμοθράκη, ο συντονιστής Φορολογικής Επιτροπής ΣΕΒ κ. Κώστας Σφακάκης, ο καθηγητής Λογιστικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας κ. Κώστας Καραμάνης. Ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Tax Academy με τους επικεφαλής / αρμόδιους για το φορολογικό πιστοποιητικό μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών αλλά και εκπροσώπους εταιρειών οι οποίοι διατύπωσαν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους για την εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού τα τελευταία 10 χρόνια.
Latest News
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το φορολογικό διαζύγιο - 18 ερωτήσεις, απαντήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Σε εξέλιξη η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις
Οι φορείς του δημοσίου τομέα, οφείλουν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο έως και 15 Ιανουαρίου 2025 στην ψηφιακή πύλη «myAADE»
ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 13/1 το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ στους πελάτες επαγγελματιών
Σε ποιους κλάδους κάνει πρεμιέρα μέχρι τέλη Ιανουαρίου το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Τι προσφέρει στους επαγγελματίες
Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό του 2025 – Ξεκινά η διαβούλευση
Ο κατώτατος μισθός για το 2025 θα αποφασιστεί την 1η Απριλίου έχοντας προηγηθεί τον Ιανουάριο η διαδικασία διαβούλευσης
Νέα εφαρμογή-όπλο της ΑΑΔΕ για την καταστολή του λαθρεμπορίου καυσίμων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Ζητούν παρεμβάσεις για την ασφάλεια
Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Η εταιρεία ζητά από τα δικαστήρια να την κηρύξουν παράνομη και καταχρηστική
Το 2024 εργαστήκαμε για το κράτος 179 ημέρες - Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΦίΜ [γραφήματα]
Πρόκειται για 2 ημέρες περισσότερες σε σχέση με το 2023 - Τα έσοδα από φόρους και εισφορές του 2024 είναι αυξημένα κατά 5,2%
Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών για τους συνταξιούχους εντός του 2025
Ποια είναι τα ποσά στις συντάξεις και οι δικαιούχοι από τα κομμένα των Μνημονίων, τον επανυπολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης κ.ά.