Δύσκολο προβλέπεται και αυτό το καλοκαίρι για τον τουρισμό μετά την απόφαση της Βρετανίας να μην αναβαθμίσει στην «πράσινη λίστα» για τον Ιούνιο την Ελλάδα ή τουλάχιστον κάποια από τα νησιά της, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχτεί μεγαλύτερο όγκο ταξιδιωτών και εξετάζει τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού σε χερσαία σύνορα, αεροδρόμια και λιμάνια.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με πέρσι που είχε «τρίξει» τα δόντια στην ελληνική κυβέρνηση για να μη χρειάζεται μοριακό τεστ, φέτος η TUI και άλλοι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να γίνονται PCR τεστ σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στα νησιά.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σημαντικός αριθμός τουριστών που θα καταφτάσουν στα ελληνικά νησιά δεν θα είναι εμβολιασμένοι και θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR για να μπουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί θα χρειάζονται να εμφανίσουν στα αεροδρόμια αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στα νησιά μας τέτοιες υποδομές σε εργαστήρια δεν υπάρχουν.

Όσα παρουσιάζονται στο εν λόγω ρεπορτάζ είναι εξαιρετικά προβληματικά και αναδεικνύουν την έλλειψη σχεδιασμού και τις παθογένειες όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά γενικότερα στη διαχείριση του κοροναϊού στη χώρα μας – την ώρα που το τέταρτο κύμα καραδοκεί, οι εμβολιασμοί καθυστερούν και η πίτα του τουρισμού φαίνεται χαμένη. Οι μεγάλοι ξένοι τουριστικοί πράκτορες εξακολουθούν να παίρνουν αποφάσεις για εμάς, οι περισσότεροι (;) τουρίστες που θα έρθουν θα είναι ανεμβολίαστοι και άρα θα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, και φυσικά τα νησιά μας δεν έχουν τις υποδομές ούτε για τεστ ούτε για να νοσηλεύσουν πιθανά περιστατικά Covid-19.

Για το θέμα με τα μοριακά τεστ, αναφέρεται πως η κυβέρνηση εξετάζει ως πιθανότερο σενάριο να συγκεντρώνονται όλα τα τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Στη συνέχεια, τα τεστ θα στέλνονται με την πρωινή ή την μεσημεριανή πτήση, θα γίνεται η επεξεργασία των τεστ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μοντέλο Σιγκαπούρης

Την ίδια ώρα, ανησυχία και προβληματισμό δημιουργούν τα χερσαία σύνορα, Εύζωνος και Προμαχώνα καθώς η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα εισέρχονται τουρίστες θετικοί στον κοροναϊό.

Υπάρχει φόβος ότι αρκετοί επιτήδειοι θα χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή «μαϊμού» τεστ.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το μοντέλο της Σιγκαπούρης. Πρόκειται για ένα τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Εκτός της βρετανικής «πράσινης λίστας» η Ελλάδα

Ο τουρισμός και η πορεία του αυτή τη θερινή περίοδο μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα, αποτελεί σημαντικό στοίχημα που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί καθώς είναι ο μοχλός της οικονομίας. Έτσι, τα διαχειριστικά ζητήματα πρέπει να βρουν απάντηση προκειμένου να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Άλλωστε, η απόφαση της Αγγλίας να μην εντάξει ούτε την Ελλάδα ούτε καν κάποια νησιά στην «πράσινη λίστα» δημιουργεί ανησυχία καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να προσβλέπει στους Βρετανούς τουρίστες τον Ιούνιο.

Όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους από χώρες της κίτρινης λίστας, οι Βρετανοί τουρίστες πρέπει να μένουν καραντίνα στο σπίτι τους για 10 μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφού επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ).

Την προηγούμενη εβδομάδα, η TUI UK ακύρωσε όλα τα πακέτα της σε Κρήτη, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο μέχρι τις 13 Ιουνίου, εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Χαστούκι» μας έδωσε πρόσφατα και η Ολλανδία, αφού από κίτρινο χαρακτήρισε πορτοκαλί το Νότιο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι η ολλανδική διαβάθμιση είναι πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Aπό την άλλη υπάρχει μεγάλη προσδοκία όσον αφορά στην αγορά των ΗΠΑ, με ξένα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «αμερικανική απόβαση» στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των απευθείας πτήσεων ΗΠΑ – Ελλάδας είναι μεγαλύτερος ακόμη και από το 2019, όταν περίπου 1,17 εκατ. Αμερικανοί είχαν ταξιδέψει στη χώρα μας, με τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη αγορά να διαμορφώνονται σε 1,2 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε μερίδιο 6,7%.

Η Delta Airlines, η American Airlines και η United Airlines, καταγράφουν αυξημένες κρατήσεις και εκτιμούν ότι οι απευθείας πτήσεις προς τη χώρα μας θα έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, δημοφιλέστερος προορισμός για τους Ευρωπαίους αναδεικνύεται η Ισπανία. Ακολουθούν Ιταλία και Γαλλία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 6,2%. Σημαντικό ρόλο για τον ενδοευρωπαϊκό τουρισμό αναμένεται να παίξει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19.

Έντονο ενδιαφέρον, χαμηλές προσδοκίες

Μετά από μια ακόμη δύσκολη χρονιά σε lockdown, ο κόσμος έχει έντονο ενδιαφέρον να κάνει διακοπές – και συγκεκριμένα και στη χώρα μας. Ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε επίπεδο κρουσμάτων δεν είναι η καλύτερη δυνατή και οι διαφορετικές πολιτικές που εξακολουθούν να υιοθετούν οι χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας για την πραγματοποίηση ικανού αριθμού κρατήσεων, προκειμένου τα ελληνικά ξενοδοχεία να ανοίξουν και να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

«Οι ξενοδόχοι φέτος διατηρούν μεν τις ελπίδες τους για μια καλή χρονιά, αλλά η ανησυχία παραμένει σε υψηλά επίπεδα» αναφέρει στη Ναυτεμπορική η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη.

Όπως λέει, το ενδιαφέρον για διακοπές στη χώρα μας δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε κρατήσεις: «Η Ελλάδα ακόμα δεν είναι χαρακτηρισμένη ως μια πράσινη χώρα. Το γεγονός αυτό, και για όσο εξακολουθεί να ισχύει, αποτελεί μειονέκτημα για την προσέλκυση τουριστών και για την πραγματοποίηση κρατήσεων, είτε τωρινών είτε μελλοντικών. Πολύ δύσκολα ένας υποψήφιος τουρίστας θα πραγματοποιήσει κράτηση για έναν ή δύο μήνες αργότερα σε έναν προορισμό με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει γίνει πράσινος».

Ο Μάιος κατέγραψε πολύ χαμηλά επίπεδα κινητικότητας σε κρατήσεις και θεωρείται χαμένος μήνας. Τώρα, μένει να φανεί αν οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί και τα πακέτα που έχουν κλειστεί για τη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν.

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Πάντως, σε μια αρχική πρόβλεψη εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου περιμένουν ανάλογη κίνηση με πέρσι, δηλαδή στο 40% με 50% σε σχέση με το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία