
Η αγορά χθες είχε την αντίθετη εικόνα από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, με βασικό χαρακτηριστικό την κατακόρυφη μείωση της διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές. Με δεδομένη την απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό ή καλύτερα με μικρής ισχύος νέα, που δεν ήταν ικανά να προκαλέσουν τόσο δραστική αλλαγή, η διστακτικότητα μπορεί να αποδοθεί στο παγκόσμιων διαστάσεων φαινόμενο της εκτίναξης των επενδυτικών επιφυλάξεων. Είναι γνωστό πως η διαθέσεις των επενδυτών έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτές που ίσχυαν στο πρώτο τρίμηνο, από την ώρα που εμφανίστηκαν ανησυχίες για την πιθανή εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Αν μάλιστα μετά την βεβαία εκτίναξη υπάρξουν σημάδια πως αυτές δεν θα είναι παροδικές, τότε οι επενδυτές περιμένουν την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, που θα βλάψει κύρια τις growth stocksοι οποίες ήταν η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας ανόδου των χρηματιστηριακών δεικτών.
Σήμερα θα ανακοινωθούν τα δεδομένα για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάιο. Αναμένονται με αγωνία από τους θεσμικούς επενδυτές και χθες, σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια, αποτυπώθηκε η επιφύλαξη για συμμετοχή στις συναλλαγές και κυρίως η απουσία διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Στην Αθήνα αυτή η απόσυρση του ενδιαφέροντος για αγορές μετοχών και για συμμετοχή γενικότερα, έδωσε στις πωλήσεις την κυριαρχία. Τοαποτέλεσμα ήταν η διαπραγμάτευση, που χαρακτηρίστηκε από μειωμένους ρυθμούς συναλλαγών, να κλαδέψει τα κέρδη της προηγούμενης μέρας και μάλιστα στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται οι ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί. Καλύτερη εικόνα είχαν οι τίτλοι της μικρής και μερικοί στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που ενδιαφέρουν επενδυτές με μικρότερη εξάρτηση από όσα συμβαίνουν στο παγκόσμιο επενδυτικό σκηνικό. Βέβαια οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εγχώριοι αναλυτές δίνουν μεγαλύτερο βάρος στα όσα ισχύουν για τα τραπεζικά blue chip και έχουν σαν βάση την προσέγγιση της τάσης με βάση την τεχνική ανάλυση.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast FinanceΑΕΠΕΥ μεταξύ άλλων ανέφερε: Η Ελληνική Αγορά δεν μπόρεσε να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων, όποτε η σημερινή αδυναμία της κρίνεται απολύτως λογική, αν και οι μειωμένοι όγκοι των τελευταίων ημερών προϊδέαζαν για την σημερινή εικόνα. Το γεγονός ότι για τέταρτη φορά ο ΓΔ βρίσκει την καθοδική γραμμή αντίστασης που έχει σχηματιστεί από 29/4/21, δημιουργώντας διαδοχικά χαμηλότερα υψηλά, πρέπει να προβληματίζει, έστω και βραχυπρόθεσμα, τους Συμμετέχοντες στην αγορά. Οι πιθανές αιτίες για την διολίσθηση τιμών & όγκων μπορούν να διαχωριστούν σε 2 βασικές κατηγορίες, εξωτερικές & εσωτερικές.
Οι πιθανές εξωτερικές αιτίες είναι κυρίως και όχι μόνο, η διαφαινόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της FED, αλλά πρωτίστως της ΕΚΤ, που αρχίζουν να ανησυχούν για πληθωριστικές πιέσεις στην πραγματική Οικονομία, αλλά και η κόπωση που εμφανίζουν οι Ξένες Αγορές, παρά την παραμονή τους κοντά στα ιστορικά υψηλά. Οι εσωτερικές αιτίες εντοπίζονται κυρίως στις επερχόμενες ανακοινωμένες αλλά & σχεδιαζόμενες Α.Μ.Κ. (ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και βλέπουμε..), αλλά και στις ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες θα απορροφήσουν ρευστότητα από το Σύστημα. Επιπλέον οι ανησυχίες για την εξέλιξη της φετινής, ευμετάβλητης, τουριστικής περιόδου, ως προς τον βαθμό αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων, συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται.
Η τρέχουσα εβδομάδα έφθασε στο τέλος της αλλά οι συνεδριάσεις που προηγήθηκαν έχουν ήδη προκαλέσει αλλαγές στην τεχνική εικόνα της αγοράς και μάλλον εκλαμβάνονται ως μήνυμα για δυσκολίες που θα εμφανιστούν στη συνέχεια. Οι εγχώριοι παράγοντες αναφέρονται στην επιδείνωση της τεχνικής εικόνας και σε οδηγίες για προφυλάξεις που αξίζει να λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές. Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Στο εσωτερικό, αναμένουμε σταδιακή αύξηση της μεταβλητότητας το επόμενο διάστημα, για το σύνολο της Αγοράς, λόγω και της επερχόμενης εκπνοής των Παραγώγων συμβολαίων τριμηνιαίου κύκλου, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό επίπεδο τιμών”.
Ενώ από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωναν: Επειδή οι αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους βασικούς δείκτες και σε αρκετές μετοχές, με ταυτόχρονη εμφάνιση χαμηλότερων υψηλών, και rally σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Επικεντρωνόμαστε επιλεκτικά σε μετοχές με κρυμμένη υπεραξία & καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε., προστατεύοντας κέρδη & ρευστότητα.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS