Με θετικό πρόσημο συνεχίζονται οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών της χώρας μας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 9% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το ρεκόρ να καταγράφεται σε φράουλα, μανταρίνια και αγγούρια. Παράλληλα, δυναμικά στις αγορές έχει μπει το καρπούζι συνεχίζοντας και αυτή την εβδομάδα την ανοδική πορεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναγγελίες εξαγωγών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas εκτός της φράουλας, η εξαγωγή της οποίας συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς, η μέχρι σήμερα εξαγωγική πορεία την τρέχουσα εμπορική περίοδο τόσο των μανταρινιών όσο και των αγγουριών κατέγραψαν επίσης ιστορικό ρεκόρ. Η φράουλα από 1/1 έως 3/6/2021 ανήλθε σε 61.798 τόνους έναντι 45.916 τόνους αντίστοιχα πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 34,6%, που είναι ήδη άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ.
Παράλληλα, η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίζεται με αυξημένους έναντι πέρυσι ρυθμούς +12,5% 46.400 τόνους, παρά την χαμηλή ζήτηση, με τους κυριότερους προορισμούς Ιταλία, Ρουμανία και Πολωνία με 8.700 τ. 8.260 τ. και 7.900 τ. αντίστοιχα.
«Κύριος ένοχος της χαμηλότερης ζήτησης ήταν ο κρύος και βροχερός καιρός στην Ευρώπη. Το καρπούζι καταναλώνεται καλύτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός και δεν έχουμε ακόμη πραγματικό καλοκαίρι για την ΕΕ», επισημαίνει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Γιώργος Πολυχρονάκης.
Πτώση για κεράσια, βερίκοκα και ροδάκινα
Όμως, μειωμένες είναι οι εξαγωγές σε κεράσια, βερίκοκα και ροδάκινα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι εξαγωγές από 1/5 έως 3/6/2021 εκτιμώνται:
α) των κερασιών σε 2.200 τ -37% μειωμένες έναντι πέρυσι,
β) των βερίκοκων σε 1.550 τόνους -40%,
γ) των ροδάκινων 760 τόνους -59% .
«Οι πρώτες συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών ξεκίνησαν με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού. Αν και η ζήτηση δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί στα επίπεδα της εποχής, όπως θα έπρεπε λόγω του κακού καιρού, οι τιμές είναι καλές, ενώ η κατανάλωση χειμερινών φρούτων παραμένει υψηλή», τονίζει επισημαίνει Γιώργος Πολυχρονάκης.
Μήλα, ντομάτες, ακτινίδια
Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, που ουσιαστικά έχουν τελειώσει.
Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +11,9% (1/10/20-4/6/21) 77.796 τ. έναντι 69.525 τ. εκ των οποίων οι 50.540 έναντι 44.070 τ. κατευθύνθηκαν στην Αίγυπτο.
Αλλά και οι ντομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 29.728 τ. έναντι 25.232 τ. πέρυσι σημειώνοντας αύξηση 17,8%.
Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, (1/9/20-4/6/21) 165.661 τ. έναντι 169.168 τ. αντίστοιχα πέρυσι, με τις ποσότητες προς τρίτες εκτός Ε.Ε.-27 χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,8% με 46.119 τ. έναντι 30,3% την αντίστοιχη περίοδο 2019/20 με 51.171 τ.
«Δυστυχώς εξακολουθεί η διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και κατευθείαν απ’ τον αγρό, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους από “Έλληνες Βαλκάνιους κ.α εμπόρους”. Καλούνται οι αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές για την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών – ποιότητας για τα αποστελλόμενα -εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα», σημειώνει ο Γ. Πολυχρονάκης.
Δεκτό το αίτημα για rapid test στους οδηγούς φορτηγών
Την υιοθέτηση του αιτήματος για την διενέργεια rapid test στους οδηγούς φορτηγών οχημάτων, οι οποίοι αποβιβάζονται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, χαιρετίζει με δήλωσή του ο Γ. Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας ότι είναι «ένα μέτρο που είναι αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο στην περίπτωση των οδηγών διεθνών μεταφορών (δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης όπως προέβλεπε η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη ΚΥΑ). Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την λειτουργία για τις “Πράσινες Λωρίδες” στις μεταφορές εντός των Κ-Μ της ΕΕ, θα διευκολύνει την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων και την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα βοηθήσει την εξαγωγική προσπάθεια και ειδικώς του κλάδου της εξαγωγής των φρούτων και λαχανικών της χώρας μας».
Latest News
Χωρίς τους κτηνοτρόφους η Επιτροπή Ειδικών για τη διαχείριση ζωονόσων
Η Επιτροπή Ειδικών λειτουργεί αποκομμένη από τους βασικούς πυλώνες του πρωτογενούς τομέα, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Συναγερμός στην Ήπειρο για τη γρίπη των πτηνών - Σε επιφυλακή πτηνοτροφικές επιχειρήσεις
Ποια προληπτικά μέτρα θα τεθούν άμεσα σε ισχύ από την Περιφέρεια Ηπείρου για τη γρίπη των πτηνών
Ποιες είναι οι δεσμεύσεις για τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις
Κάθε αγρότης, που έχει ενταχθεί σε μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, οφείλει να τηρεί μια σειρά υποχρεώσεων, επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Επιστημονική έρευνα για το έδαφος στη νέα εποχή για τη γεωργία
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «Wheatwatcher», αποτελεί μία σύμπραξη πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών από ολόκληρη την Ευρώπη
Η γιορτή του οινοτουρισμού στις 10 Νοεμβρίου – Δείτε τα Επισκέψιμα Οινοποιεία
Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού γιορτάζεται παραδοσιακά τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου - Ποιοι συμμετέχουν
Μέχρι 15/11 η απογραφή αιγοπροβάτων για πληρωμή των βιολογικών
Για την πληρωμή προκαταβολής θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δεδομένα της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου
Πώς θα αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας - Όλα τα μέτρα και οι επενδύσεις
Αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, παρουσίασε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσιάρας
Τι αλλάζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις διαδικασίες ελέγχου των βιολογικών καλλιεργειών
Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς γίνονται οι έλεγχοι τα μελισσοκομεία
Ακραίο και προσωρινό μέτρο η εκρίζωση των αμπελιών υποστηρίζουν οι Copa-Cogeca
«Τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει τον αμπελοοινικό της τομέα;», ρωτά ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου των Copa - Cogeca
Μειωμένη πάνω από 35% η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία
Αν και η φετινή παραγωγή στο ελαιόλαδο αναμενόταν υψηλή, στην πορεία διαπιστώθηκαν προβλήματα στην καλλιέργεια