Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να συγκεντρώσει 55 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών του Βασιλείου.
Ο Μοχάμεντ Αλ Τζανταάν τόνισε προς τα ΜΜΕ ότι το Βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει τον προσδιορισμό 160 έργων σε 16 τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα .
«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια από το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, εκ των οποίων 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα για τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση υποδομών, υπηρεσιών υγείας, δικτύων αστικών μεταφορών, σχολικών κτιρίων, αεροδρομίων, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης νερού και επεξεργασίας λυμάτων μέσω αυτών των συνεργασιών, προκειμένου να διασφαλίσουμε καλύτερα, περισσότερα οικονομικά αποδοτική και αποτελεσματική εφαρμογή που μειώνει τη χρήση υλικών και ενέργειας, παρέχοντας παράλληλα βελτιωμένα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών και του κόσμου γενικότερα».
Ο Αλ Τζανταάν εγκαινίασε ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο με τίτλο «Διάλογος για τους επενδυτές υποδομής G20 2021: Χρηματοδότηση βιώσιμης υποδομής για την ανάκαμψη», μαζί με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ντανιάλε Φράνκο, παρουσία πολλών υπουργών οικονομικών της G20, εκπροσώπων διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων, εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, μεγαλοεπενδυτών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η υποδομή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, στηρίζει ουσιαστικά την παραγωγικότητα και παρέχει μια σταθερή βάση για μια ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Αλ Τζανταάν πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ποιοτικής υποδομής είναι μερικές από τις ανησυχίες της G20 και ότι η γεφύρωση του χάσματος χρηματοδότησης υποδομών απαιτεί περισσότερη προσπάθεια.
Ο Αλ Τζανταάν ανέφερε ότι η G20, υπό την προεδρία του Βασιλείου πέρυσι, προετοίμασε την έκθεση της ομάδας των είκοσι, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε συνεργασία με θεσμικούς επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε υποδομές.
Η έκθεση έγινε δεκτή από τους ηγέτες των χωρών της G20, καθώς και από τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών.
Το συνέδριο στοχεύει να επωφεληθεί από τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τον όμιλο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το οποίο παρακολούθησε πολλά φόρουμ με επενδυτές σε υποδομές.
Η Σαουδική Αραβία είναι μέλος της τρόικας της G20 (η νυν, προηγούμενη και επόμενη προεδρεύουσα χώρα) και το Βασίλειο επιθυμεί να στηρίξει τις προσπάθειες της ομάδας για επίτευξη ισχυρής, ισορροπημένης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Το συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία ώστε η Σαουδική Αραβία να παρουσιάσει μια ατζέντα προσανατολισμένη στη δράση για διάλογο με επενδυτές για επενδύσεις σε μετασχηματιστική υποδομή, η οποία θα συζητηθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών τον Οκτώβριο υπό την ιταλική Προεδρία της G20.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία