Το συνολικό ποσό των 110 εκατ. δολαρίων κρατικής στήριξης που έλαβε λόγω της πανδημίας και της περσινής καθίζησης στον ταξιδιωτικό κλάδο αποφάσισε να επιστρέψει η Booking Holdings, όχι μόνο διότι ο τουριστικός κλάδος ανακάμπτει, αλλά κυρίως λόγω της σφοδρής κριτικής που δέχτηκε για τις υψηλές αποζημιώσεις των στελεχών της.

Αν και η Booking θεωρείται αμερικανικός όμιλος, η μεγαλύτερη θυγατρική της, η Booking.com έχει έδρα την Ολλανδία, οπότε έλαβε σημαντική στήριξη από το ολλανδικό δημόσιο στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Όταν, όμως στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έγιναν γνωστές οι απολαβές της διοίκησης της για το 2020, μέσα από αποκαλυπτικό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, το θέμα ήρθε στην ολλανδική βουλή προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στα έδρανα.

Ο CEO της εταιρείας Γκλεν Φόγκελ είχε συνολικές ετήσιες απολαβές της τάξεως των 7,1 εκατ. δολαρίων, ενώ οι απολαβές του CFO, Ντέιβιντ Γκούλντεν, μέσω κυρίως stock options, ήταν ακόμη μεγαλύτερες φτάνοντας περίπου τα 24 εκατ. δολάρια.

Στο ολλανδικό σκηνικό τα νούμερα αυτά προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, με τους βουλευτές να απαιτούν να βρεθεί νομικός τρόπος να υποχρεωθεί η εταιρεία να επιστρέψει περίπου 78 εκατ. δολάρια. Άλλωστε, η εταιρεία υποτίθεται ότι κατέγραψε μεγάλες ζημιές την περσινή χρονιά λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι λειτουργικές της απώλειες ανήλθαν σε 12,5 δισ. δολάρια, υποχωρώντας δηλαδή δραματικά από τα λειτουργικά έσοδα ύψους 6,6 δισ. δολαρίων το 2019. Όμως, η προοπτική ανάκαμψης του ταξιδιωτικού κλάδου έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση την τιμή της μετοχής της, που μάλιστα έχει φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά, εξού και οι παχυλές αποζημιώσεις των διευθυντών της.

Η διαμάχη υποχρέωσε την εταιρεία να ανακοινώσει σήμερα πως θα επιστρέψει συνολικά 110 εκατ. από κονδύλια-στήριξης που έχει λάβει, μεταξύ των οποίων και από την Ολλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή