
Η συμφωνία για την αύξηση του φόρου που καταβάλλουν εταιρίες όπως, η Google, Facebook και Amazon θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7 σήμερα στο Λονδίνο.
Στη σημερινή διάσκεψη προεδρεύει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ενώ είναι η πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία και των επτά υπουργών από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η βούληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, δρομολογεί μεγαλύτερες πιθανότητες για μία διεθνή συναίνεση, σε σύγκριση με το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί την περίοδο άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.
«Είμαι ουσιαστικά αισιόδοξος ότι θα παραγάγουμε μερικά συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο Σούνακ σε ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ.
Ο Σούνακ έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η διεξαγωγή της διάσκεψης με τη φυσική παρουσία των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά, στο περίτεχνο αρχοντικό Lancaster House του 19ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται σχεδόν δίπλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Χρειάζεται να είσαι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητάς ανοιχτά και ευγενικά, αναλύοντας τα πράγματα», δήλωσε ο Σούνακ στο Reuters, στη διάρκεια συνέντευξής του αυτή την εβδομάδα.
Εξαιτίας των περιορισμών της COVID-19, οι υπουργικές αντιπροσωπείες μειώθηκαν σε αριθμό μελών. Επίσης, έχει μειωθεί και ο αριθμός των δημοσιογράφων που τις συνοδεύουν.
Παράλληλα, τα σχέδια για το πως θα κάθονται οι υπουργοί Οικονομικών τροποποιήθηκαν με τη βοήθεια αξιωματούχων της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα παρουσιαστεί μετά σε μία ευρύτερη ομάδα χωρών, την G20, κατά τη διάσκεψη της που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Βενετία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πριν από την πραγματοποίηση της σημερινής διάσκεψης, ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας «θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα», το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι βρίσκεται «εντός των δυνατοτήτων» της υπουργικής διάσκεψης.
Ωστόσο ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών Τάρο Άσο δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει μία συμφωνία αυτή την εβδομάδα για ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό εταιρικού φόρου.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένει την επίτευξη μίας πληρέστερης συμφωνίας, όταν ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες κυβερνήσεων συναντηθούν σε παραθεριστικό θέρετρο της Νοτιοδυτικής Αγγλίας στις 11-13 Ιουνίου.


Latest News

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων

Κομισιόν: Νέος κανονισμός για την τόνωση των αμυντικών επενδύσεων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να αναπτύσσουν, να κλιμακώνουν και να καινοτομούν σε βασικές αμυντικές ικανότητες