Δύο από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο σκοπεύουν να αψηφήσουν τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και να συνεχίσουν να επενδύουν κεφάλαια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για δραστικό περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, παρά την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπόκεινται σε τεράστια πίεση για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, μια συμφωνία ορόσημο που αναγνωρίζεται ευρέως ως εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή των πιο καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Σχεδόν 200 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, συμφωνώντας να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Η συμφωνία απαιτεί καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA) – ο κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας στον κόσμο – εξέδωσε την αυστηρότερη προειδοποίησή του για την παγκόσμια χρήση ορυκτών καυσίμων τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι η εκμετάλλευση και η ανάπτυξη νέων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να σταματήσει φέτος εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα.
Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης την Πέμπτη, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η ΔΟΕ είχε καταφανώς καταλήξει στα ευρήματά της «χρησιμοποιώντας αντίστροφους υπολογισμούς» σχετικά με τον τρόπο επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
«Κατά την άποψή μου, αυτή είναι μια απλοϊκή προσέγγιση. Είναι επίσης μη ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο Νόβακ μιλώντας στο CNBC.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να κινηθούμε προς την πράσινη ενέργεια και να υλοποιήσουμε την πράσινη ατζέντα, καθώς υπάρχει απαίτηση για αυτό από την κοινωνία, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς με τους πόρους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό, ποιος θα πληρώσει για αυτό, τι τεχνολογίες και ευκαιρίες έχουμε στη διάθεσή μας, μεταξύ άλλων για την επίλυση εκκρεμών προβλημάτων που περιμένουν ακόμη τις λύσεις τους», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
Τα σχόλιά του έρχονται λίγο αφότου αστειεύτηκε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν για την έκθεση της ΔΟΕ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
«Είναι μια συνέχεια της ταινίας «La La Land». Γιατί πρέπει να το πάρω στα σοβαρά;» είπε ο Αμπντουλαζίζ, σύμφωνα με το Reuters.
Συμφωνία ΟΠΕΚ+ για άρση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου
Η αντίδρασή του στην έκθεση ήρθε λίγο μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ και τους εταίρους του μη μέλη του ΟΠΕΚ – μια ενεργειακή συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ + – συμφώνησαν να άρουν σταδιακά τις περικοπές παραγωγής τους επόμενους μήνες, εν μέσω ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία «παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλό κόστος και παράγει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προτρέπω τον κόσμο να το αποδεχτεί ως πραγματικότητα: ότι θα κερδίσουμε όλοι από αυτές τις δραστηριότητες », πρόσθεσε.
Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη, ο Νόβακ δήλωσε ότι ο Αμπνμτουλαζιζ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη δέσμευση του Ριάντ να επενδύσει σε πετρέλαιο σε μια επιτροπή SPIEF νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Και υπογράμμισε ότι πρόθεση της Μόσχας είναι να κάνει το ίδιο.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, στα σχέδιά της και τη στρατηγική της είναι να συνεχίσει να επενδύει τόσο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο όσο και σε άνθρακα. Αλλά επενδύουμε επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε υδρογόνο, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης, οπότε βλέπουμε την επόμενη δεκαετία να χρησιμοποιούμε ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών και ορυκτών καυσίμων », ξεκαθάρισε ο Νόβακ.
Latest News
Κλείνει εργοστάσιο της BYD στη Βραζιλία λόγω συνθηκών «σκλαβιάς»
Η BYD ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διέκοψε τις σχέσεις της με την εμπλεκόμενη εταιρεία και παρέμεινε προσηλωμένη στην «πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Βραζιλίας»
Mega lifting της ΔΕΗ σε μονάδες ρεύματος στα νησιά - Οι πρώτες στη Σαντορίνη
Οι νέες μονάδες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού ενόψει της θερινής περιόδου.
Δυναμικό το αποτύπωμα της ηλεκτρικίνησης στο 2024 - Πώς διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις
Το 2024 χαρακτηρίζεται δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων, καθώς φέτος κυκλοφόρησαν περίπου 17 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ