Νέα δεδομένα για την πορεία του τουρισμού τον Ιούνιο δημιουργεί η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να μην εντάξει την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα».
Ωστόσο η εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού από την 1η Ιουλίου εκτιμάται πως θα ενισχύσει την ελληνική τουριστική αγορά.
Χθες η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην εντάξει καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα», αντιθέτως μετέφερε άλλες επτά από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη». Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι με την απόφασή της να κρατήσει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου στην πορτοκαλί και την κόκκινη λίστα προορισμών, η Αγγλία αποφάσισε ουσιαστικά να αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η απόφαση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τουριστικό προορισμό, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Κροατία, η Μάλτα και φυσικά η Ελλάδα.
Επηρεάζει και τους ίδιους του Άγγλους, οι οποίοι παραδοσιακά παραθερίζουν στη Νότια Ευρώπη.
Όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους από χώρες της κίτρινης λίστας, οι Βρετανοί τουρίστες πρέπει να μένουν καραντίνα στο σπίτι τους για 10 μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφού επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ).
Όμως η Πορτογαλία υπέστη και αυτή ισχυρό πλήγμα αφού έπεσε από την «πράσινη» στην κίτρινη λίστα. Ως αιτίες παρουσιάστηκαν η αύξηση των μολύνσεων στην Πορτογαλία, ο κίνδυνος των μεταλλάξεων και τα κρούσματα ανάμεσα σε ποδοσφαιρόφιλους που είχαν ταξιδέψει στο Πόρτο για τον τελικό του Champions League μεταξύ Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.
Σημειώνεται ότι η επόμενη αξιολόγηση των λιστών του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει στις 28 Ιουνίου. Oι αλλαγές στις βρετανικές λίστες θα τεθούν σε ισχύ στις 8 Ιουνίου.
Στήριξη του ελληνικού τουρισμού
Υπό τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, κύριος στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε χθες Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, ήταν να διασφαλιστεί ότι όταν ξανανοίξει ο τουρισμός δεν θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας.
Ο τουριστικός κλάδος στηρίζεται με 420 εκατ. ευρώ, με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ταξιδιωτικοί πράκτορες και ξενοδοχεία έχουν ρευστότητα ώστε να μπορούν να ανοίξουν ξανά χωρίς επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς.
Μείζονος σημασίας είναι και το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού υπάρχει ήδη το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, το οποίο θα εφαρμοστεί πανευρωπαϊκά από την 1η Ιουλίου και αναμένεται να προσφέρει στήριξη στον ελληνικό τουρισμό.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου κατόχου του όσον αφορά τον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ και τον ΕΜΑ ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.
Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Επίσης, έχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και το περιεχόμενό του θα αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά.
Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας.
Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και, σε λίγες ημέρες, θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Latest News
Σε Μύκονο και Κάρπαθο οι επόμενες «στάσεις» της Hilton - Το σχέδιο επέκτασης
Οι νέες συμφωνίες franchise σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κροατία υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Hilton για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή αγορά των resorts.
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
Οι ξενοδόχοι υπενθυμίζουν σε όλους πως η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της Αττικής
«Κλείδωσε» το ρεκόρ στον τουρισμό - Πόσοι ήρθαν τον Σεπτέμβριο, πόσες ημέρες έμειναν [γραφήματα]
Ο τουρισμός συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία - Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Η ακρίβεια «πλήγωσε» Μύκονο και Σαντορίνη - Απώλειες για καταλύματα και εστίαση
Σαντορίνη και Μύκονος κατέγραψαν απώλειες στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
Το mega project των 800 εκατ. του Μπορίσοφ στην Ελούντα – To deal με τον Ralph Lauren
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η τουριστική επένδυση του Elounda Hills του επιχειρηματία – Η προπώληση κατοικιών και η συνεργασία με εταιρεία του Ralph Lauren
Πάνω από 100 επενδυτές ψάχνουν ξενοδοχεία στην Αθήνα - Πώς ενισχύεται ο τουρισμός
Ο τουρισμός ενισχύεται με νέα ξενοδοχεία απο Wyndham - Ενδιαφέρον απο Highgate για την ελληνική αγορά - Η αξία του τοπικού management
Πού θα επενδύσει σε νέα ξενοδοχεία ο όμιλος Μήτση - Τι «βαθμό» πήρε το 2023
Ο Όμιλος Μήτση συνεχίζει να αναπτύσσεται στον ελληνικό τουρισμό - Τι λέει ο CEO της εταιρείας, Κώστας Μήτσης
Επενδύσεις σε υποδομές και όχι τέλη - Το μήνυμα της MSC για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας
Ο επικεφαλής της MSC στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στα λιμάνια - Kρουαζιέρες με home port τον Πειραιά όλο τον χειμώνα