
Λίγες μέρες πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Βρετανία, 126 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την προστασία του κλίματος και την κλιματική αλλαγή με αποδέκτες τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).
«Η ανθρωπότητα διατρέχει τεράστιους κινδύνους για το κοινό της μέλλον. Οι κοινωνίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με εκτεταμένες, μη αναστρέψιμες αλλαγές στη βιόσφαιρα», αναφέρει η έκκληση.
Οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ απευθύνουν έκκληση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7 «να δράσουν τώρα για να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες αλλαγές εξαντλείται», τονίζουν.
Η δήλωση συντάχθηκε από τη διευθύνουσα επιτροπή της πρώτης συνόδου κορυφής κατόχων βραβείου Νόμπελ με θέμα «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας», την οποία συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).
Στα τέλη Απριλίου, οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και άλλες προσωπικότητες από την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τα βήματα τα οποία μπορούν να γίνουν αυτήν τη δεκαετία προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Ο επικεφαλής του PIK, Γιόχαν Ρόκστρεμ, τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο σαφής έκκληση προς την ανθρωπότητα από τους κατόχους του βραβείου Νόμπελ. «Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αντιμετωπίζουμε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι άνευ προηγουμένου».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια