Λίγες μέρες πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Βρετανία, 126 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την προστασία του κλίματος και την κλιματική αλλαγή με αποδέκτες τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).

«Η ανθρωπότητα διατρέχει τεράστιους κινδύνους για το κοινό της μέλλον. Οι κοινωνίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με εκτεταμένες, μη αναστρέψιμες αλλαγές στη βιόσφαιρα», αναφέρει η έκκληση.

Οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ απευθύνουν έκκληση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7 «να δράσουν τώρα για να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες αλλαγές εξαντλείται», τονίζουν.

Η δήλωση συντάχθηκε από τη διευθύνουσα επιτροπή της πρώτης συνόδου κορυφής κατόχων βραβείου Νόμπελ με θέμα «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας», την οποία συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).

Στα τέλη Απριλίου, οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και άλλες προσωπικότητες από την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τα βήματα τα οποία μπορούν να γίνουν αυτήν τη δεκαετία προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ο επικεφαλής του PIK, Γιόχαν Ρόκστρεμ, τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο σαφής έκκληση προς την ανθρωπότητα από τους κατόχους του βραβείου Νόμπελ. «Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αντιμετωπίζουμε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι άνευ προηγουμένου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα