Έχει η ελληνική σκηνή comics τόσο πλούσιο υλικό ώστε να αποκτήσει Μουσείο; Όχι απλώς έχει, αλλά κινείται εδώ και χρόνια εκτός συνόρων, κάνοντας αίσθηση και απολαμβάνοντας τον σεβασμό των ειδικών του χώρου. Έτσι λοιπόν, το Ψηφιακό Μουσείο Comics που μόλις έγινε πραγματικότητα, ανοίγοντας τις πύλες του, συμβολικά, στις 18 Μαΐου – Διεθνή Ημέρα Μουσείων, είναι εδώ για να παρουσιάσει και να αναδείξει, με εξαιρετικό τρόπο, όλη την ιστορία της ελληνικής σκηνής και των δημιουργών της – ξεκινώντας παράλληλα με σταθερά βήματα και τη σχέση του με το εξωτερικό.

Το comicsmuseum.gr, μία εντυπωσιακά ζωντανή πλατφόρμα, και ίσως από τα λίγα Μουσεία που όντως μπορούν να υπάρχουν κατεξοχήν ψηφιακά, δημιουργήθηκε από μέλη της Comicdom Press, που εδώ και 15 χρόνια, διοργανώνει το, σε πολλούς αγαπημένο, διεθνές φεστιβάλ comics, Comicdom Con Athens, διατηρεί τη δανειστική βιβλιοθήκη Athens Comics Library και πραγματοποιεί και άλλες δράσεις γύρω από τα comics.

«Ήταν μία σκέψη που τριγύριζε στο μυαλό μας χρόνια τώρα», λένε στην Popaganda ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και η Λήδα Τσενέ που έχουν αναλάβει τη διεύθυνση του μουσείου και την επιμέλεια εκθέσεων του.

«Επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε, δηλαδή, έναν ψηφιακό χώρο που όχι μόνο θα καταγράφει την ελληνική σκηνή -γιατί υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες όπως αυτή του greekcomics ή, πιο πρόσφατα, του comicstreet, που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα-, αλλά θα λειτουργεί παράλληλα και ως ψηφιακός εκθεσιακός “πολυχώρος” για τα ελληνικά comics. Όταν είδαμε την περσινή πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ, προς ενδιαφερόμενους για έργα που προωθούν τον ψηφιακό πολιτισμό, ξέραμε ότι αυτή ήταν η στιγμή να αδράξουμε την ευκαιρία», τονίζουν. Και την άδραξαν. Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά σε ελάχιστο χρόνο καθώς, όταν θέλεις πολύ κάτι, τίποτα δεν σε σταματά.

Ήδη, στο ξεκίνημά του, το μουσείο περιλαμβάνει δύο ψηφιακές εκθέσεις comics και εικονογράφησης: την αναδρομική έκθεση στο σύνολο του έργου του Τάσου Αποστολίδη, δημιουργού, μεταξύ άλλων, της πασίγνωστης σειράς «Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς», με 120 έργα του. Και την ομαδική έκθεση Εν Αιθρία – Comics & Εικονογράφηση, (με 10 διοργανώσεις πίσω της όπου έχουν λάβει μέρος 200 δημιουργοί), η οποία στην πρώτη ψηφιακή εκδοχή της, φιλοξενεί 75 ξεχωριστά έργα Ελλήνων δημιουργών που παρουσιάστηκαν την περίοδο 2014-2019, κι ανθολογούνται για πρώτη φορά από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, ζωγράφο και δημιουργό comics, Γαβριήλ Τομπαλίδη και τους επιμελητές της.

Ακόμη, στο μουσείο οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν χρονολόγιο με τους σταθμούς στην ιστορία των comics στην Ελλάδα, αρχειακή καταγραφή των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα, ανασκοπήσεις δεκαετιών και ιστορικά άρθρα. Την επταμελή ιδρυτική ομάδα πλαισιώνει 11μελής Συμβουλευτική Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν ειδικοί των Μουσείων, των comics και της εκπαίδευσης.

Περισσότερα, εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.