Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λένε και κάπως έτσι αντιμετώπιζαν και οι Έλληνες ξενοδόχοι τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την κατάταξη ή μη της χώρας μας στην «πράσινη» λίστα. Με λίγα λόγια όλοι γνώριζαν ή το υπέθεταν ότι δεν θα άλλαζε κάτι αλλά είχαν μια κρυφή ελπίδα μήπως την τελευταία στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπέκυπτε στις πιέσεις της αεροπορικής και τουριστικής βιομηχανίας της χώρας του και αναθεωρούσε πολιτικές και προτεραιότητες. Δυστυχώς όμως δεν υπέκυψε και με την έννοια αυτή η παραμονή της χώρας μας στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανικής κυβέρνησης, στην οποία προστέθηκε και η Πορτογαλία, άρα καμία χώρα του νότου δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεν αλλάζει σε κάτι την εικόνα του ελληνικού τουρισμού για τον Ιούνιο.
Ελπίζαμε μήπως η Βρετανία μας έκανε το χατίρι και απελευθέρωνε έστω κάποιους νησιωτικούς προορισμούς αλλά δεν το τόλμησε αναφέρει στον «ot.gr» ξενοδοχειακός παράγων από νησί που στηρίζει πολλά στον βρετανό τουρίστα. Όμως επιβεβαιώθηκε δυστυχώς ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος οποίος είχε αναφέρει στον γράφοντα ότι θεωρούσε αδύνατο σε αυτή τη φάση οι Βρετανοί να επιδείξουν διαφορετική μεταχείριση σε νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας και άλλων χωρών.
Η απόφαση των βρετανών ενισχύει την άποψή μας ότι είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη σημειώνει στον «ot.gr» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
Για την κα. Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) ο Ιούνιος ήταν από την πρώτη στιγμή ένα «συν» στη βασική τουριστική σεζόν που για όλους ξεκινούσε τον Ιούλιο. Όμως όσο καλύτερα πάει ο Ιούνιος τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για το σύνολο της σεζόν. Τώρα μετά την εξέλιξη αυτή που μεταθέτει το άνοιγμα της Βρετανικής αγοράς για τον Ιούλιο, το »συν» του Ιουνίου θα είναι πολύ μικρότερο.
Με άλλα λόγια πολλοί περίμεναν ο Ιούνιος να ήταν ένα «κεράσι» στην τουριστική τούρτα του τριμήνου Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Τώρα θα είναι μάλλον ένα μικρό «κερασάκι» καθώς το βάρος φαίνεται να το σηκώνουν και πάλι κυρίως οι Γερμανοί αφού Βρετανοί θα έρχονται αλλά με σχετικά αργό ρυθμό, ενώ και οι Ολλανδοί πάτησαν φρένο.
Πορτοκαλί λίστα και μαύρη τρύπα
Η απόφαση των Ολλανδών να θέσουν την Ελλάδα στην πορτοκαλί λίστα υποχρέωσαν κάποια ξενοδοχεία να μεταθέτουν το άνοιγμα τους κατά 15 ημέρες, μας λέει η κα. Σβύνου.
Αυτή όμως η συνεχής μετάθεση της έναρξης της σεζόν μεγαλώνει όλο και περισσότερο την «οικονομική μαύρη τρύπα» που απειλεί να ρουφήξει πολλά ξενοδοχεία κυρίως από τα συνεχούς λειτουργίας και των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
Πολλοί από την ξενοδοχειακή αγορά αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο ήλπιζαν σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τα μέσα Μαΐου και κυρίως από τις αρχές Ιουνίου όταν έκαναν τους σχεδιασμούς τους για το πώς θα πάει η σεζόν στην αρχή του τρέχοντος έτους. Δικαίως, θα έλεγε κάποιος, καθώς τα εργαλεία αντιμετώπισης της πανδημίας ήταν πολύ περισσότερα και τα όπλα (εμβόλια) αρκετά. Ωστόσο τελικά η πανδημία δεν υποχώρησε τόσο εύκολα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθυστέρησε όχι μόνο με ευθύνη την χωρών με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια συνεχή αναβλητικότητα στις αποφάσεις για άνοιγμα των συνόρων, άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις με αρνητικές επιπτώσεις στις χώρες του νότου μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα που ανέμεναν σαν το μάνα εξ ουρανού τους τουρίστες από το βορρά, οι οποίοι με την σειρά τους δεν έβλεπαν και δεν βλέπουν την ώρα να ταξιδέψουν.
Τα συγκοινωνούντα δοχεία
«Όλα πάνε πίσω» αναφέρει ξενοδόχος από τη Ρόδο. «Οι Βρετανοί δεν έρχονται, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί μας έβαλαν στην πορτοκαλί ζώνη, οι Σκανδιναβοί ακύρωσαν όλον τον Ιούνιο,. Τι μένει, οι ελάχιστοι Ισραηλινοί», σχολίασε στον ot.gr.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η πολιτεία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, ωστόσο οι γενικότερες συνθήκες τελικά δεν ευνοούν μέχρι στιγμής τον κλάδο. Προσθέτει μάλιστα ότι ένα κακός Ιούνιος μπορεί να σημαίνει και πιο αδύναμος Ιούλιος, γιατί οι μήνες μεταξύ τους είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία.
Έτσι μέχρι στιγμής οι εν γένει σωστές κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των συνόρων στις 14 Μαΐου και την προώθηση της ιδέας του «πράσινου πιστοποιητικού» δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα
Μέχρι πριν την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων στήριξης του τουρισμού ύψους μέχρι 420 εκατ. ευρώ είχαν ανοίξει περίπου το 20% των ξενοδοχείων, αν και πολλά είχαν ελάχιστες κρατήσεις.
Μετά τα όντως αξιόλογα κυβερνητικά μέτρα που έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τους Έλληνες ξενοδόχους άρχισαν να ανοίγουν και άλλες μονάδες. Όπως σημειώνει στον «ot.gr» o πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, η κυλιόμενη έρευνα του ΙΤΕΠ και ΞΕΕ έδειξε (πριν τα μέτρα) ότι το 90% των ξενοδοχείων έχουν πρόθεση να λειτουργήσουν φέτος. Ωστόσο ο ίδιος θέλοντας να υπογραμμίσει τη ρευστότητα της κατάστασης υπενθυμίζει ότι και η περυσινή έρευνα την ίδια περίοδο εμφάνιζε το 8ο% των ξενοδόχων να εκδηλώνουν την πρόθεση να ανοίξουν και τελικά λειτούργησε το 60% των μονάδων.
Τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στην σωστή κατεύθυνση καθώς είναι επιδοτήσεις και όχι δάνεια. Όμως δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ ρευστή ειδικά για τα ξενοδοχεία πόλης και ορεινών και ημιορεινών περιοχών, σημειώνει ο κ. Βασιλικός. Έτσι η στήριξη μπορεί να απαιτεί και νέα μέτρα στο άμεσο μέλλον πιο εξειδικευμένα ανά και κατηγορία μονάδων, με έμφαση στα ξενοδοχεία πόλης και ορεινών και ημιορεινών περιοχών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ήδη καταγράφονται όσον αφορά πληρότητες και κρατήσεις επιδόσεις πολλών ταχυτήτων στην ξενοδοχειακή αγορά.
Για παράδειγμα πολυτελείς μονάδες (resort) τόσο στο Βορρά όσο και το Νότο της χώρας και σε κάποια νησιά εμφανίζουν πληρότητες στο 60-70% μέχρι και 100% και υποστηρίζουν ότι κινούνται καλύτερα τη συγκεκριμένη περίοδο και από το 2019.
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα
Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα επίσης το συγκρότημα του Four Seasons Astir Palace καταγράφει πολύ ικανοποιητικές πληρότητες που σηματοδοτούν ίσως την πιο επιτυχημένη χρονιά μετά την ανάληψη του management aπό την Four Seasons, ενώ τα ξενοδοχεία του Κέντρου της Αθήνας δεν μπορούν να ισχυρισθούν το ίδιο με εξαίρεση κάποιες πολυτελείς μονάδες, που κινούνται σχετικά ικανοποιητικά δεδομένων των συνθηκών. Στην Αθήνα αυτή την περίοδο αν είσαι μεγάλο ξενοδοχείο και δεν απευθύνεται στην Luxury αγορά έχεις σοβαρό πρόβλημα, είναι η χαρακτηριστική επισήμανση σημαντικού παράγοντα του χώρου. Το city break αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με ξενοδόχους της Αθήνας, ενώ λείπει και η κρουαζιέρα. Επίσης είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τα συνέδρια, συνεπώς η αγορά αυτή είναι πολύ δύσκολη. Επίσης τα ξενοδοχεία πόλης έχουν που υψηλότερα αναλογικά λειτουργικά έξοδα από τα εποχικής λειτουργίας, καθώς παραμένουν ανοικτά όλο το χρόνο.
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση για τα ξενοδοχεία των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που ουσιαστικά δεν έχουν λειτουργήσει σχεδόν καθόλου για ένα χρόνο τώρα.
Με βάση όλα τα παραπάνω ξενοδοχειακοί παράγοντες χωρίς να παραγνωρίζουν ότι το ελληνικό ξενοδοχείο στηρίχθηκε από την πολιτεία όλη αυτή την περίοδο και μάλιστα με ικανοποιητικό τρόπο εστιάζουν στην ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης αυτή τη φορά σε όχι τόσο οριζόντια, όσο ανά κατηγορία μονάδων και να καταρτισθεί ένα σχέδιο επανάκαμψης για το 2022 που θα λαμβάνει υπόψη του την τρέχουσα αρνητική περίοδο και εμπειρία..
Το κρίσιμο τρίμηνο
Αναφορικά τώρα με το πώς θα κυλήσει η σεζόν το ενδιαφέρον έχει εστιασθεί στο τρίμηνο Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο όπου αναμένεται να καταγραφούν υψηλές πληρότητες και εκφράζεται η ελπίδα μιας περαιτέρω επιμήκυνσης της σεζόν σε ορισμένους προορισμούς μέχρι τον Νοέμβριο. Πολλά στηρίζει ο κλάδος και στην βοήθεια εξ Αμερικής καθώς όπως έχει ήδη αναφέρει ο «ot.gr» φέτος μπορεί οι Αμερικανοί που θα έρθουν στη χώρα μας να είναι πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.
Ωστόσο μένει να αποδεχθεί εάν η σεζόν θα επαρκέσει για να ορθοποδήσει το μέσο ελληνικό ξενοδοχείο.
Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι ότι όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι φορέων αποφεύγουν αναφερθούν φέτος σε νούμερα. Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δίνει φέτος έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Επίσης ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης επικεφαλής του Ομίλου IKOS και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προσπάθησε να μη βάλει συγκεκριμένο πήχη σε σχέση με τη φετινή χρονιά περιγράφοντας με γενικό τρόπο, στόχο που μπορεί να κινηθεί πέριξ του 40%. Τέλος όλοι οι φορείς της ξενοδοχίας τονίζουν την ανάγκη να «πρασινίσει» σύντομα η χώρα μας γιατί διαφορετικά οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και στην τουριστική οικονομία.
Latest News
Μύθοι και αλήθειες για τον υπερτουρισμό στην Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του ΣΕΤΕ
Βλέπουν υπερτουρισμό στη χώρα μας, αλλά όχι στη δική τους περιοχή, λέει το 72,5% των ερωτηθέντων
Κεφαλογιάννη: Πάνω από 20 δισ. τα τουριστικά έσοδα το 2024
Ήδη τα πρώτα μηνύματα για το 2025 είναι θετικά, αναφέρει η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη
Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό τουρισμό με την έννοια των χιονοδρομικών κέντρων, στον ορεινό, θεματικό τουρισμό
Οι 5+1 τάσεις για τον παγκόσμιο τουρισμό και το success story της Ελλάδας
Η έρευνα που εκπόνησε η Deloitte με την Google αναλύει την πορεία του τουρισμού από το 1995 και παρέχει εκτιμήσεις έως το 2040
Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας
Πως σκιαγράφησαν το τοπίο σε πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο στελέχη της αγοράς
Με γεμάτα πορτοφόλια οι τουρίστες στην Ελλάδα - Πόσα ξοδεύουν [πίνακες]
Τουρισμός: Στα 20,935 δισ. ευρώ (από 19,84 δισ. πέρυσι- αύξηση 9,2%) έφτασαν οι τουρίστες στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ
Σε ποιο ελληνικό νησί «υποκλίνεται» το National Geographic
Εκτενές αφιέρωμα για το ελληνικό νησί δημοσίευσε το National Geographic της Ισπανίας
Το «πέρασμα» της Aegean στην Ινδία από το 2027 - Ο ρόλος των τεσσάρων νέων Airbus
H Aegean επένδυσε σε τέσσερα νέα Airbus A321neo τα οποία έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια - Τι αποκάλυψε ο Ευτύχης Βασιλάκης στο συνέδριο του ΣΕΤΕ
Ο τουρισμός... κάθεται στα θρανία - Σχέδια για αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης
Τον φάκελο «τουριστική εκπαίδευση» άνοιξε η Ολγα Κεφαλογιάννη στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ
«Ο τουρισμός αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης», λέει η Κεφαλογιάννη
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 5η Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας