![«Οπου φτωχός και η μοίρα του…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/clima.jpg)
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1972 από τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Για τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Αυτό είναι καλό (για να μην ξεχνιόμαστε), αλλά το θέμα μας σήμερα είναι λίγο διαφορετικό. Ποιο είναι αυτό; Είναι η ανισότητα. Όχι, δεν θα κάνουμε κοινωνιολογική ανάλυση για τα δεινά του κόσμου, θα αποτυπώσουμε όμως μια κατάσταση την οποία χρόνια τώρα, είτε την κρύβουμε κάτω από το χαλί, είτε απλώς την προσπερνάμε…
Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν…
Αν ξεφύγουμε λίγο από τη σημερινή… «εορταστική», και τα «παχιά» λόγια περί αναγκαίων μέτρων για να σωθεί η Γη και η ζωή πάνω σε αυτήν (σ.σ.: σαφώς και είναι αναγκαία τα μέτρα ας μην γελιόμαστε), θα δούμε, όπως μου λέει, η υπεύθυνη εκστρατειών για την πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Ναταλία Τσιγαρίδου, πως οι ευάλωτες χώρες και οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί εντός ανεπτυγμένων χωρών, είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης… Ο,τι ακριβώς συνέβη και συμβαίνει με τις επιπτώσεις της πανδημίας.
-Δηλαδή;
-« Η υποβάθμιση τού περιβάλλοντος οδηγεί σε σημαντική μείωση της ευημερίας και αύξηση των ανισοτήτων, ενώ η υπερσυγκέντρωση των πόρων , οικονομικών και φυσικών ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτήν την τάση…», επισημαίνει η Ναταλία Τσιγαρίδου.
-Δώσε μου ένα παράδειγμα.
-«Απομακρυσμένες κοινότητες σε χώρες με χαμηλό επίπεδο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καλούνται πρώτες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, εγκαταλείποντας τα πατροπαράδοτα εδάφη τους και αναζητώντας πιο ασφαλείς περιοχές για να εγκατασταθούν».
-«Θέλεις κι άλλα παραδείγματα;».
-Ναι.
-«Η υπεραλίευση των θαλασσών του πλανήτη από τους βιομηχανικούς στόλους των ανεπτυγμένων χωρών οδηγεί φτωχές κοινότητες στην απώλεια πηγών τροφής και εισοδήματος.
»Η εξαγωγή σκουπιδιών (ανακυκλώσιμων και μη) της Δύσης σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας δημιουργεί εκεί τεράστιες χωματερές, που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, και από τις οποίες παλεύουν να βγάλουν ένα πενιχρό εισόδημα εξαθλιωμένοι άνθρωποι, χωρίς καμία συνθήκη προστασίας».
Την ίδια ώρα, συμπληρώνω εγώ, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης οδηγούν ήδη σε αυξημένες μετακινήσεις πληθυσμών. Κρατείστε αυτό το στοιχείο, διότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα εντείνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια…
Δεν είναι ξεχωριστά και ασύνδετα θέματα
Κατά την Ναταλία Τσιγαρίδου, πλέον ,είναι ξεκάθαρο σε όλους πως περιβαλλοντική προστασία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι δυο ξεχωριστά και ασύνδετα θέματα.
Γιατί; Επειδή όπως εξηγεί, δεν νοείται η προσπάθεια για ένα υγιές περιβάλλον εάν σε αυτό ζουν άνθρωποι σε καθεστώς φτώχειας, διακρίσεων, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά και χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις που τους αφορούν…
Κατανοητό; Κατανοητό νομίζω.
Πάμε τώρα στο επίμαχο ερώτημα: Όπου φτωχός κι η μοίρα του… Ισχύει τελικά; Κι αν ισχύει, μπορεί να αλλάξει;
Δεν ξέρω, αλλά τι λέτε; Θα το προσπαθήσουμε;
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης