Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1972 από τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Για τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Αυτό είναι καλό (για να μην ξεχνιόμαστε), αλλά το θέμα μας σήμερα είναι λίγο διαφορετικό. Ποιο είναι αυτό; Είναι η ανισότητα. Όχι, δεν θα κάνουμε κοινωνιολογική ανάλυση για τα δεινά του κόσμου, θα αποτυπώσουμε όμως μια κατάσταση την οποία χρόνια τώρα, είτε την κρύβουμε κάτω από το χαλί, είτε απλώς την προσπερνάμε…
Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν…
Αν ξεφύγουμε λίγο από τη σημερινή… «εορταστική», και τα «παχιά» λόγια περί αναγκαίων μέτρων για να σωθεί η Γη και η ζωή πάνω σε αυτήν (σ.σ.: σαφώς και είναι αναγκαία τα μέτρα ας μην γελιόμαστε), θα δούμε, όπως μου λέει, η υπεύθυνη εκστρατειών για την πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Ναταλία Τσιγαρίδου, πως οι ευάλωτες χώρες και οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί εντός ανεπτυγμένων χωρών, είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης… Ο,τι ακριβώς συνέβη και συμβαίνει με τις επιπτώσεις της πανδημίας.
-Δηλαδή;
-« Η υποβάθμιση τού περιβάλλοντος οδηγεί σε σημαντική μείωση της ευημερίας και αύξηση των ανισοτήτων, ενώ η υπερσυγκέντρωση των πόρων , οικονομικών και φυσικών ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτήν την τάση…», επισημαίνει η Ναταλία Τσιγαρίδου.
-Δώσε μου ένα παράδειγμα.
-«Απομακρυσμένες κοινότητες σε χώρες με χαμηλό επίπεδο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καλούνται πρώτες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, εγκαταλείποντας τα πατροπαράδοτα εδάφη τους και αναζητώντας πιο ασφαλείς περιοχές για να εγκατασταθούν».
-«Θέλεις κι άλλα παραδείγματα;».
-Ναι.
-«Η υπεραλίευση των θαλασσών του πλανήτη από τους βιομηχανικούς στόλους των ανεπτυγμένων χωρών οδηγεί φτωχές κοινότητες στην απώλεια πηγών τροφής και εισοδήματος.
»Η εξαγωγή σκουπιδιών (ανακυκλώσιμων και μη) της Δύσης σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας δημιουργεί εκεί τεράστιες χωματερές, που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, και από τις οποίες παλεύουν να βγάλουν ένα πενιχρό εισόδημα εξαθλιωμένοι άνθρωποι, χωρίς καμία συνθήκη προστασίας».
Την ίδια ώρα, συμπληρώνω εγώ, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης οδηγούν ήδη σε αυξημένες μετακινήσεις πληθυσμών. Κρατείστε αυτό το στοιχείο, διότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα εντείνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια…
Δεν είναι ξεχωριστά και ασύνδετα θέματα
Κατά την Ναταλία Τσιγαρίδου, πλέον ,είναι ξεκάθαρο σε όλους πως περιβαλλοντική προστασία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι δυο ξεχωριστά και ασύνδετα θέματα.
Γιατί; Επειδή όπως εξηγεί, δεν νοείται η προσπάθεια για ένα υγιές περιβάλλον εάν σε αυτό ζουν άνθρωποι σε καθεστώς φτώχειας, διακρίσεων, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά και χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις που τους αφορούν…
Κατανοητό; Κατανοητό νομίζω.
Πάμε τώρα στο επίμαχο ερώτημα: Όπου φτωχός κι η μοίρα του… Ισχύει τελικά; Κι αν ισχύει, μπορεί να αλλάξει;
Δεν ξέρω, αλλά τι λέτε; Θα το προσπαθήσουμε;
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα