Γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια Λευτεριάς και τα 40 χρόνια ένταξης της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παρόντες αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Μικρής εμβέλειας εκδηλώσεις και συμμετοχές λόγω πανδημίας. Κοινή πεποίθηση πιστεύω των πολλών είναι ότι: Μπορεί σε όλη την ιστορική διαδρομή μεταξύ μας να σκοτωνόμαστε και να αλληλοκατηγορούμαστε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τα καταφέραμε να βρισκόμαστε στον στενό πυρήνα της Ευρώπης.
Στη ζώνη του ευρώ και του νομίσματος που βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη ή τρίτη θέση των νομισμάτων στον κόσμο. Παραμένουμε λαός των αντιθέσεων και των άκρων, θαρρείς και η ενότητα της κοινότητας μας ενοχλεί. Είναι καλό και χρήσιμο να μην ξεχνάμε τους ιστορικούς σταθμούς της πορείας του έθνους. Να μιλήσουμε για την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Κ. Καραμανλής μετά την πτώση της Χούντας μας ξανασύνδεσε με την ΕΟΚ με πρόσημο κυρίαρχα τους εθνικούς λόγους και το μήνυμα «ανήκουμε εις την Δύση».
Ο Αν. Παπανδρέου μας οδήγησε με δύσκολες, αλλά ελπιδοφόρες διαδικασίες στην Ε.Ε με πρόσημο εθνικό και κοινωνικό. Ο Κ. Σημίτης μας οδήγησε στον πιο στενό πυρήνα της Ευρώπης, τη ζώνη του ευρώ, και στην ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η ηγεσία και ο λαός μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ελλάδα. Οι ευρωσκεπτικιστές λιγοστεύουν Για τη διαδρομή μας αυτή ακούσαμε, σε πρόσφατη εκδήλωση, λόγια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους προσκεκλημένους Προέδρους του ΕΚ και του Συμβουλίου. Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει ανοίξει.
Πρόσφατα στις 9 Μαΐου, ο Μακρόν και η Ούρσουλα, κάλεσαν τους πολίτες και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς των κρατών – μελών να συμμετάσχουν στο σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε και μια πλατφόρμα ηλεκτρονική, όπου μπορεί ο καθένας να εκφρασθεί και να θέσει τις προτεραιότητες, εθνικές, οικονομικές και πολιτικές. Είναι σημαντικό να δώσουμε ενεργά το παρόν ως χώρα και πολίτες.
Για τη δική μας Ευρώπη πρέπει να μιλήσουμε και να σχεδιάσουμε το αύριο. Να αναδείξουμε και να στείλουμε σε όλη την Ευρώπη, τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας:
Τα δικά μας μηνύματα:
– Για την πράσινη Ευρώπη με Ισχυρή Άμυνα και Ασφάλεια.
– Για την Κοινωνική Συνοχή και το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου
– Για τα εισοδήματα των εργαζομένων, καθώς και την προστασία της εργασίας.
– Για τη συμμετοχή των νέων στο Κοινωνικό και Πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης.
– Για τη στήριξη και Ανάπτυξη των ΜΜΕ, που αποτελούν τον βασικό κορμό της παραγωγής μας.
Τις προτεραιότητες αυτές, είναι ορισμένες από τις βασικές τις οποίες, πρέπει να αντιμετωπίσει η δική μας Ευρώπη.
Το Πράσινο, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και μια νέα σχέση της ευρωπαϊκής κοινότητας με το περιβάλλον (φυσικό, ζωικό και θαλάσσιο και τη μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε) να μην είναι μονάχα λόγια και υποσχέσεις.
Η Ισχυρή Άμυνα και Ασφάλεια της Ευρώπης, ως άμεση προοπτική συγκρότησης στρατιωτικού σώματος είναι πρώτιστο μέλημα στις μεγάλες ανακατατάξεις (ΗΠΑ – ΚΙΝΑ – ΡΩΣΙΑ) που τρέχουν και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων. Για την Ελλάδα και την Κύπρο, η ενίσχυση και ολοκλήρωση της ισχυρής Ευρώπης με Άμυνα και Ασφάλεια στρατηγικά πρέπει να αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα εθνικό θέμα.
Το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου της Ε.Ε., που συνεχώς πολιορκείται από τις δυνάμεις της αγοράς και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αποτελεί ον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής των ευρωπαίων πολιτών, εκφράζει την ιδιαιτερότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σήμερα, με την ανεργία, τα περιορισμένα εισοδήματα και η συνεχής κατάρρευση της προστασίας της εργασίας, το κόστος της εργατικής δύναμης έχει γίνει για μεγάλους πληθυσμούς εργαζομένων, πολύ φτηνό εμπόρευμα. Αν η Ευρώπη, όπως τονίσθηκε πρόσφατα στο Πόρτο, δεν προστατεύσει το κοινωνικό κράτος, θα χάσει την ταυτότητά της.
Πρέπει να δώσουμε νέες ευκαιρίες στους νέους για την οικονομική και κοινωνική ένταξή τους, καθώς και τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη πρέπει κάθε φορά να ενεργοποιεί, ως προσκλητήριο τους νέους της Ευρώπης.
Η στήριξη των ΜΜΕ, τόσο για την Ευρώπη, όσο και προπάντων για τη χώρα μας, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης και της κοινωνικής συνοχής.
Οι αναφορές μας αυτές για να γίνουν πράξη, για να δρομολογηθούν εξελίξεις, να γίνουν βήματα τολμηρά και μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έχουν ανάγκη από περισσότερη πολιτική Ευρώπη και γενναίες πολιτικές. Φωνές ακούμε, αλλά έργα δεν προχωράνε. Από το 2018 αρχίσαμε να συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά μείναμε από καύσιμα.
Αν και σε αυτό το προσκλητήριο για το μέλλον της Ευρώπης δεν δώσουμε το παρόν, να μιλήσουμε για τη δική μας Ευρώπη, το αύριο της Ε.Ε. θα γίνεται περισσότερο θολό, σε αχαρτογράφητο πεδίο.
Μετά την πανδημία όλοι μιλάνε για την ανάπτυξη. Στο Ταμείο Ανάκαμψης, μια μεγάλη διαδικασία ολοκλήρωσης στην Ε.Ε. έχει και η χώρα μας φορτώσει τις προοπτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Το περιβάλλον είναι γεμάτο από μεγάλα εμπόδια. Οι αριθμοί τρομάζουν: 430 δις. το δημόσιο δάνειο. 100 δις. χρωστάνε οι ιδιώτες στο Δημόσιο και άλλα τόσα στις τράπεζες και 67 δις. χρέος των ιδιωτών στον ΕΦΚΑ και μόνο που τα σκέπτεσαι συννεφιάζει ο ορίζοντας για το μέλλον.
Άνοιξε και η πλατφόρμα, με το νέο πτωχευτικό για ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο και ο Θεός να βάλει το χέρι του. Τα χρήματα του Ταμείου κατευθύνονται για μεγάλα έργα που δεν αγγίζουν σοβαρά τη μεταποίηση και τις ΜΜΕ. Ανάπτυξη χωρίς τη στήριξη αυτού του επιχειρηματικού κόσμου δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Αναρωτιέμαι, τα πολιτικά και συλλογικά υποκείμενα στην Ευρώπη και τη χώρα μας, θα συνεχίζουν να σχεδιάζουν με ορίζοντα την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή θα σκέπτονται και θα σχεδιάζουν με ορίζοντα το μέλλον της δικής μας Ευρώπης με Ασφάλεια και Ευημερία των πολιτών.
Αναμένουμε να δούμε πρωτοβουλίες, συζητήσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για το αύριο της Ευρώπης και της χώρας μας.
Λουκάς Θ. Αποστολίδης,
Δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς