
Σε μια ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας κατέληξαν οι επτά πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.
«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών, σύμφωνα με το Reuters.
«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επικεντρώνεται σε ειδικούς κανόνες για την αλλαγή του φόρου που πληρώνουν οι τεχνολογικοί γίγαντες και στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε έναν ενοποιημένο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών 15%.
Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα επιβάλλεται μόνο στις 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο.
Εάν μια εταιρεία πληρώνει φόρους κάπου με χαμηλότερο συντελεστή, πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσει φόρους προσαύξησης.
Μια τέτοια συμφωνία στοχεύει στο να τερματίσει αυτό που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, χαρακτήρισε έναν «30χρονο αγώνα στο κάτω μέρος των εταιρικών φορολογικών συντελεστών», καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν πολυεθνικές.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της G7, είπε ότι οι ομόλογοι του, «μετά από χρόνια συζητήσεων, κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία».
Επί χρόνια, οι πλούσιες χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσουν τον φόρο που καταβάλουν πολυεθνικές όπως οι Google, Amazon και Facebook, οι οποίες συχνά δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες όπου πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.
🚨 At the @G7 in London today, my finance counterparts and I have come to a historic agreement on global tax reform requiring the largest multinational tech giants to pay their fair share of tax in the UK.
👇The thread below explains exactly what this means. #G7UK pic.twitter.com/HdcK1HuM91
— Rishi Sunak (@RishiSunak) June 5, 2021


Latest News

Xειρόφρενο Κia στις αυξήσεις τιμών λόγω δασμών - Η ανησυχία για τα ανταλλακτικά
Τα εξαρτήματα εγείρουν ένα δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η νοτιοκορεατική Kia

Χοντραίνει η κόντρα Τραμπ - Πάουελ - Την απόλυσή του εξετάζει ο Λευκός Οίκος
Τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε ερώτηση δημοσιογράφου

Οι ΜμΕ στις αμερικανικές Τσαινατάουν «πληρωνουν» το μάρμαρο των δασμών Τραμπ
Οι κάτοικοι της Τσαϊνατάουν στο Κάτω Μανχάταν ξοδεύουν κάθε χρόνο 1,15 δισ. δολάρια σε προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής πώλησης

Αμερικανικό σκάκι στην Ουκρανία: Ποιες επαρχίες «περνούν» στη Ρωσία - Χαλάρωση των κυρώσεων
Τι ειπώθηκε στο Παρίσι και πώς αντιδρούν Κίεβο και Μόσχα

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο χρυσός παίρνει τον δρόμο της... επιστροφής - Γιατί «εγκαταλείπει» τη Νέα Υόρκη
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Μείωση 1,1% στα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας το α΄ τρίμηνο 2025
Τα δημοσιονομικά έσοδα για την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε 821,54 δισ. δολάρια

Moody’s: Αυξάνει τις προβλέψεις για αθετήσεις πληρωμών
Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκαν 27 αθετήσεις πληρωμών, έναντι 38 την ίδια περίοδο πέρυσι

Ο Τραμπ δηλώνει απρόθυμος να συνεχίσει να αυξάνει τους δασμούς στην Κίνα - Τι είπε για TikTok
Ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους υπαινίχθηκε ότι έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης της Κίνας για συνομιλίες

Το εγκώμιο Πάουελ «έπλεξε» ο Βιλεροούα - «Ένας υποδειγματικός κεντρικός τραπεζίτης»
«Ένας κεντρικός τραπεζίτης πρέπει να λέει την αλήθεια ανεξάρτητα και αυτό έκανε ... Χαιρετίζω τον επαγγελματισμό και το θάρρος του.» είπε ο Βιλερουά