
Στις 5 Ιουνίου 1933, οι Ηνωμένες Πολιτείες έφυγαν από το Νομισματικό Σύστημα του Χρυσού Κανόνα, ένα νομισματικό σύστημα στο οποίο το νόμισμα υποστηρίζεται από χρυσό, όταν το Κογκρέσο εξέδωσε κοινό ψήφισμα που ακυρώνει το δικαίωμα των πιστωτών να απαιτούν πληρωμή σε χρυσό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στον Χρυσό Κανόνα από το 1879, εκτός από την περίοδο του εμπάργκο στις εξαγωγές χρυσού κατά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι καταστροφές των τραπεζών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 γέννησαν φόβους ότι το κοινό θα συσσώρευε χρυσό, καθιστώντας τον Χρυσό Κανόνα άχρηστο στην πράξη.
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το Μάρτιο του 1933, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ κήρυξε ένα μορατόριουμ σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή των τραπεζών από τους καταναλωτές που δεν είχαν εμπιστοσύνη στην οικονομία. Απαγόρευσε επίσης στις τράπεζες να πληρώνουν σε χρυσό ή να εξάγουν το πολύτιμο μέταλλο. Σύμφωνα με την κεϋνσιανή οικονομική θεωρία, ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης είναι η διόγκωση της προσφοράς χρήματος. Και η αύξηση της ποσότητας χρυσού που κατείχε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αύξανε τη δύναμή της να διογκώσει την προσφορά χρήματος. Αντιμέτωπη με παρόμοιες πιέσεις, η Βρετανία είχε μειώσει τον Χρυσό Κανόνα το 1931 και ο Ρούσβελτ το είχε λάβει υπόψη του.
Στις 5 Απριλίου 1933, ο Ρούσβελτ διέταξε όλα τα χρυσά νομίσματα και τα χρυσά πιστοποιητικά με ονομαστικές αξίες άνω των $100 να παραδοθούν με αντάλλαγμα χαρτονομίσματα. Απαίτησε από όλα τους πολίτες να παραδώσουν όλα τα χρυσά νομίσματα, χρυσό σε ράβδους και χρυσά πιστοποιητικά που ανήκουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έως την 1η Μαΐου στην καθορισμένη τιμή των $ 20,67 ανά ουγγιά Troy.
Μέχρι τις 10 Μαΐου, η κυβέρνηση είχε συγκεντρώσει 300 εκατομμύρια σε χρυσά νομίσματα και 470 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσά πιστοποιητικά. Δύο μήνες αργότερα, μια κοινή απόφαση του Κογκρέσου ακύρωσε τις ρήτρες χρυσού σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά χρεόγραφα που απαιτούσαν από τον οφειλέτη να αποπληρώσει τον πιστωτή σε χρυσά δολάρια του ίδιου βάρους και καθαρότητας με αυτά που δανείστηκε. Το 1934, η κρατική τιμή του χρυσού αυξήθηκε στα $35 ανά ουγγιά, αυξάνοντας ουσιαστικά την αξία του χρυσού στους ισολογισμούς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά 69%. Αυτή η αύξηση περιουσιακών στοιχείων επέτρεψε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διογκώσει περαιτέρω την προσφορά χρήματος.
Η κυβέρνηση κράτησε την τιμή των 35 δολαρίων ανά ουγγιά έως τις 15 Αυγούστου 1971, όταν ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μετατρέψουν πλέον τα δολάρια σε χρυσό σε μια σταθερή τιμή, εγκαταλείποντας εντελώς τον Χρυσό Κανόνα. Το 1974, ο Πρόεδρος Τζέραντ Φορντ υπέγραψε νομοθεσία που επέτρεπε στους Αμερικανούς να κατέχουν και πάλι χρυσό.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW