«Βρισκόμαστε ακόμη στα μισά της πανδημίας, η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται με ανοδική πορεία και στα κρούσματα και στους θανάτους. Η μόνη λύση είναι να εξαλειφθεί ο ιός από την κοινωνία. Και αυτό σημαίνει μηδέν κρούσματα.

Πολλοί από τους ασθενείς που προσβάλλονται από τον ιό είναι ήδη ανοσοκατεσταλμένοι, οπότε βιώνουν μια παρατεταμένη μόλυνση, η οποία επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται και να κάνει μεταλλάξεις και ανασυνδυασμούς.

Γι΄ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει ολιγωρία στους εμβολιασμούς».

Με τα λόγια αυτά ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής και διευθυντής του τμήματος Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η πανδημία είναι μαραθώνιος, στο πλαίσιο ομιλίας του για τη λήξη των εργασιών του 26ου Ετήσιου Σεμιναρίου Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι ο ιός είναι αερομεταδιδόμενος, και μάλιστα οι τελευταίες μεταλλάξεις του «ανταγωνίζονται» τον ιό της ιλαράς σε μεταδοτικότητα, οδηγώντας σε σκέψεις ότι για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να προσεγγίσουμε το 90% που χρειάζεται αντίστοιχα για την ιλαρά, καθώς στο Μανάος της Βραζιλίας που νόσησε το 60% του πληθυσμού, και πάλι το ποσοστό αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τη συνέχιση της επιδημίας τοπικά.

Παράλληλα, εστίασε στον μεγαλύτερο κίνδυνο που είναι η συνδημία, δηλαδή η ταυτόχρονη επιδημία από διαφορετικές νόσους, φέρνοντας ως παράδειγμα το AIDS/HIV σε συνδυασμό με  την COVID/SARS-CoV-2 στην Ν. Αφρική. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εκεί υπάρχουν περιοχές με το 25% των ενηλίκων να είναι θετικοί στον HIV. Οροθετική γυναίκα που έπαιρνε ανεπαρκή θεραπεία για τον HIV, όταν προσβλήθηκε από κοροναϊό, δημιουργήθηκαν στο σώμα της πάνω από 30 μεταλλάξεις που μάλιστα ανασυνδυάστηκαν και μεταξύ τους. Ο κ. Παυλάκης εντόπισε το μέγιστο κίνδυνο στο συνδυασμό AIDS, COVID και γρίπης, όπου θα μπορούσε να προκύψει ένας νέος ιός γρίπης με απρόβλεπτες συνέπειες, όπου «το κακό σενάριο είναι πολύ κακό».

Φυσική ανοσία

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι στη φυσική ανοσία τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά από λίγο καιρό πέφτουν, και το ένα τέταρτο των ασθενών δεν έχει πολλά εξουδετερωτικά  αντισώματα μετά από 8-10 μήνες μετά τη φυσική νόσο. Αν δοθεί και μια δόση εμβολίου, εκτοξεύονται τα συνολικά και τα εξουδετερωτικά αντισώματά τους, οπότε αποκτούν πολύ καλή ανοσία.

Επόμενο σημείο προσοχής για τον κ. Παυλάκη αποτελούν τα παιδιά, καθώς τα νέα στελέχη, μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά, και ενδέχεται να νοσούν σοβαρά πιο εύκολα. Γι΄ αυτό συνέστησε τον εμβολιασμό τους με RNA εμβόλια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα self –test, σημείωσε πως από μόνα τους δεν είναι σωτήρια, καθώς τίποτα από μόνο του δεν είναι σωτήριο ή πανάκεια. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την ολιγωρία του κράτους σε αντιδιαστολή με την ατομική ευθύνη, υπογράμμισε ότι «αν το κράτος κάνει λάθη δεν χρειάζεται να αυτοκτονήσουμε, κάτι πρέπει να κάνουμε να αυτοπροστατευθούμε.  Σε περιπτώσεις όπου το κράτος ολιγωρεί, η υπευθυνότητά μας σαν κοινωνικά όντα είναι και να το πούμε και να προσπαθήσουμε να προστατευθούμε».

Και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδρασαν πολύ γρήγορα και σωτήρια και «είμαστε από την καλή μεριά», γιατί έχουμε προστατεύσει τον πληθυσμό από τεράστια προβλήματα και πολλούς θανάτους. Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και τίμιοι και η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τον κοινωνικό ιστό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Μίτος»: Η πλατφόρμα που ξετυλίγει το «κουβάρι» κατά της γραφειοκρατίας
Επικαιρότητα |

Ο «Μίτος» για τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας – Ποιες δυνατότητες προσφέρει

«Μίτος» είναι ένα συνεργατικό σύστημα στο οποίο τα τελευταία χρόνια 1.200 στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης έχουν ως βασικό αντικείμενο την τυποποίηση και καταγραφή όλων των διοικητικών διαδικασιών.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς και σε ποιους τροχούς τις τοποθετούμε – Βήμα βήμα η διαδικασία
Επικαιρότητα |

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς και σε ποιους τροχούς τις τοποθετούμε – Βήμα βήμα η διαδικασία

Η προετοιμασία για τις αλυσίδες πρέπει να γίνεται νωρίτερα καθώς η εφαρμογή στους τροχούς υπό άσχημες καιρικές συνθήκες είναι δύσκολη και απαιτεί την εξοικείωση του οδηγού