Τη δική τους σχέση με το περιβάλλον αποτυπώνουν μέσα από τις φωτογραφίες τους γυναίκες πρόσφυγες, οι οποίες συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή δράση για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Ο Κόσμος μου. Βιώνοντας το περιβάλλον» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας με έργα 8 γυναικών από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, που διοργανώνεται από τη «ΝΑΟΜΙ- Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων», υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η υπαίθρια έκθεση με συνολικά 12 φωτογραφίες θα είναι ανοικτή σήμερα στους Κήπους του Πασσά, από τις 11:00 έως τις 16:00. Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν από την καλλιτεχνική ομάδα φωτογραφίας, με εκπαιδευτή τον φωτογράφο Mattia Bidoli, η οποία δραστηριοποιείται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή των Διαβατών με τη συνεργασία των οργανώσεων Quick response team και ΝΑΟΜΙ.
Στην έκθεση, τα μέλη της ομάδας, όλα νεαρές γυναίκες οι οποίες διαβιούν σε δομή φιλοξενίας, αποτυπώνουν την εμπειρία τους σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο ζουν, σχολιάζοντας θέματα όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, η επαφή τους με δημόσιους χώρους της πόλης και με τον χώρο στον οποίο ζουν.
Δεντρί project
Σε …σαφάρι για τις κενές δενδροδόχους, καλεί σήμερα, στις, 17:30, το «δεντρί project», μία περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου υλοποιήθηκε η πρώτη φάση του «δεντρί project», στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από 150 πολίτες του δήμου Θεσσαλονίκης κατέγραψαν 1464 κενές δενδροδόχους σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Η δεύτερη φάση του project αφορά στην επαλήθευση των δεδομένων που συλλέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με ραντεβού στις 17.30 στο Πάρκο Τσέπης (Ιωάννη Μιχαήλ και Αγαπηνού) και στη δημοτική βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (πλατεία Κουλέ καφέ).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες/ουσες δεν χρειάζεται να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις καθώς θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες. Έχουν χαραχθεί διαδρομές έως τεσσάρων χιλιομέτρων, όπου χωρισμένοι/ες σε ολιγομελείς ομάδες και με έναν οδηγό, θα συμμετέχουν στη διαδικασία επαλήθευσης. Οι διαδρομές θα καταλήξουν στο Πάρκο Τσέπης, όπου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Πικ Νικ για την Αποανάπτυξη από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και το «δεντρί project».
Σε σχετική ανακοίνωση για την εκδήλωση τονίζεται ότι «η 5η Ιουνίου αποτελεί την παγκόσμια ημέρα δράσης για την αποανάπτυξη και όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό να προβληθούν εναλλακτικοί τρόποι και ιδέες, που οδηγούν σε μία κοινωνία με περισσότερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη».
Παιχνίδια στην πλατεία Ναυαρίνου
Εργαστήρι παιχνιδιού τόπου «στήνει» στην πλατεία Ναυαρίνου, στις 10 το πρωί, η περιβαλλοντική οργάνωση mamagea με στόχο, «να δημιουργήσουμε μία παρέμβαση μικρής κλίμακας, αναδεικνύοντας παράλληλα ζητήματα που αφορούν το αστικό πράσινο και το φύλλο».
Οι συμμετέχοντες/ουσες στα εργαστήρια δεν χρειάζεται να γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη γειτονιά. Το μόνο που πρέπει να προσέξουν είναι το πως νιώθουν στο δημόσιο χώρο και να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη. Το εργαστήρια είναι δωρεάν και απευθύνονται σε κατοίκους που μένουν ή χρησιμοποιούν τη πλατεία Ναβαρίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Τι είναι το Παιχνίδι Τόπου;
Το Παιχνίδι Τόπου (ή αλλιώς Place Game) αποτελεί ένα εργαλείο, το οποίο επιτρέπει να αξιολογήσουμε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο μιας γειτονιάς: το πάρκο, τη πλατεία, την αγορά, έναν δρόμο. Βασίζεται στην ιδέα ότι οι κάτοικοι μιας περιοχής και πιο συγκεκριμένα χρήστες ενός δημόσιου χώρου είναι οι πλέον κατάλληλοι για να τον αξιολογήσουν και να τον αναλύσουν, καθώς αυτοί γνωρίζουν καλύτερα την καθημερινότητα του.
Το εργαστήρι που θα επαναληφθεί και στις 12 Ιουνίου, συντονίζεται από τον Γιώργο Χατζηνάκο (επιστημονικός σύμβουλος mamagea) και υποστηρίζονται από το Heinrich Böll Stiftung Greece.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων