Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός προγράμματος  που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, την αποκατάσταση των αναβαθμίδων (ξερολιθιές), αλλά και  την ίδρυση μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, την ψηφιοποίηση  συλλογών, καθώς και τη  δημιουργία ενός εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, ανακοίνωσαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι υφυπουργοί  Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Γιώργος Αμυράς και Σοφία Ζαχαράκη.

Το project είναι προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Από το Μικρό Πάπιγκο, στις παρυφές της Τύμφης, όπου βρίσκονται σήμερα, παρουσίασαν το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ως «όχημα»  για μια πράσινη ανάπτυξη που προωθεί τις ήπιες μορφές τουρισμού.

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)  αναλαμβάνουν την προστασία και την οικονομική στήριξη των πέντε αναγνωρισμένων από την UNESCO ελληνικών «Παγκόσμιων Γεωπάρκων».

Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

– Ο Βίκος – Αώος με τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, τα αλπικά τοπία της Τύμφης και του Σμόλικα, το πλήθος καρστικών και τεκτονικών δομών, τους πύργους της Αστράκας, τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου και την εξαιρετική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πλήθος παραδοσιακών οικισμών.

– Η νήσος Λέσβος, στην οποία βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος, ένα εξαίρετο δείγμα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας κατά το Μειόκαινο (πριν 20 εκατ. χρόνια), με εντυπωσιακές ηφαιστειογενείς δομές, σχηματισμούς και τοπία.

– Η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, με τα εντυπωσιακά και αρχαιολογικής σημασίας σπήλαια, όπως το Ιδαίο Άντρο, σπηλαιοβάραθρα και άλλες καρστικές δομές.

– Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, με το φαράγγι του Βουραϊκού, των κροκαλοπαγών σχηματισμών του Μεγάλου Σπηλαίου, του Σπηλαίου των Λιμνών και των πηγών της Στυγός.

– Η περιοχή της Σητείας, με τις εντυπωσιακές παλαιοακτές, τα σπήλαια και τα φαράγγια και τα σπουδαία παλαιοντολογικά ευρήματα δεινοθηρίων και πλειστοκαινικών θηλαστικών.

Επίσης, ανακοινώθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.

Η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους της διαΝΕΟσις και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στις δημόσιες πολιτικές και τις επιχειρησιακές δράσεις των αρμόδιων υπουργείων και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Τους δύο υφυπουργούς συνόδευσαν στην Ήπειρο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, o Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα