Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναβαθμίσει τους ελληνικούς προορισμούς στην πράσινη λίστα, γεμίζει ανησυχία τους επαγγελματίες του τουρισμού που βλέπουν τον Ιούνιο να χάνεται και φοβούνται ότι η μειωμένη κίνηση θα συμπαρασύρει και τον Ιούλιο.
Η Βρετανία έχει αποκλείσει ουσιαστικά τις χώρες του Νότου σαν προορισμό για τους πολίτες της, καθώς ζητάει στην επιστροφή τους 10ημερη καραντίνα και αρνητικό μοριακό τεστ.
Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης φαίνονται ήδη από τις ακυρώσεις πακέτων διακοπών της TUI σε πέντε ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με τη βρετανική Sun, η TUI ακύρωσε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου ταξιδιωτικά πακέτα λόγω της αβεβαιότητας σε:
- Κροατία
- Κύπρο
- Κρήτη, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Σκιάθο, και Κέρκυρα
- Ιταλία
- Φορμεντέρα, Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Μενόρκα και Λα Πάλμα (Ισπανία)
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τους Γερμανούς για τον τουρισμό της χώρας μας.
Το 2019 είχαν εισέλθει στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί και είχαμε 2,5 δισεκατομμύρια έσοδα.
Ο γενικός στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Τουρισμού για να καταγραφεί 40% των εσόδων του 2019 δεν μοιάζει εφικτός για αρκετούς επαγγελματίες. Π.χ η Ρόδος που φιλοξενεί κατεξοχήν Βρετανούς τουρίστες προσπαθεί να κάνει στροφή σε άλλες χώρες προκειμένου να πιάσει τον στόχο,
Δύσκολο να αναπληρωθεί το κενό των Βρετανών λένε και οι επαγγελματίες στα Μάλια της Κρήτης.
Η απόφαση των Βρετανών έχει ως αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία να υπολειτουργήσουν, ενώ κάποια ίσως να μην σηκώσουν καν τα ρολά για τη φετινή σεζόν.
«Όλα πάνε πίσω» αναφέρει ξενοδόχος από τη Ρόδο. «Οι Βρετανοί δεν έρχονται, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί μας έβαλαν στην πορτοκαλί ζώνη, οι Σκανδιναβοί ακύρωσαν όλον τον Ιούνιο. Τι μένει, οι ελάχιστοι Ισραηλινοί», σχολίασε στον ot.gr.
Σύμφωνα με άρθρο στον ot.gr, μέχρι σήμερα να έχουν ανοίξει περίπου το 20% των ξενοδοχείων, πολλά να έχουν ελάχιστες κρατήσεις. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελούν κάποιες πολυτελείς μονάδες τόσο στο Βορρά όσο και το Νότο της χώρας και σε κάποια νησιά οι οποίες εμφανίζουν πληρότητας στο 60-70% ωστόσο όμως και αυτές μπορεί το 2019 να είχαν πληρότητα 100%, την ίδια περίοδο.
Κατά τα λοιπά τα ξενοδοχεία πόλης φαίνεται να αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρά προβλήματα, καθώς το city break δεν ανακάμπτει, ενώ και τα συνέδρια βασικός αιμοδότης των ξενοδοχείων της πρωτευούσης και της συμπρωτεύουσας είναι ακόμη στο «μηδέν».
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση για τα ξενοδοχεία των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που ουσιαστικά δεν έχουν λειτουργήσει σχεδόν καθόλου για ένα χρόνο τώρα.
Οι εκτιμήσεις της Πελώνη – Ιούλιο αναμένονται οι περισσότεροι επισκέπτες
Για συντηρητική και σκληρή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης μίλησε η Αριστοτελεία Πελώνη, που ωστόσο αφορά όλον τον κόσμο και όχι μόνο την Ελλάδα. Η ίδια προσδιόρισε την καλυτέρευση της εικόνας τον Ιούλιο, ενώ μίλησε και για τις αγορές των ΗΠΑ και της Γαλλίας που εμφανίζουν ενθαρρυντικά σημάδια.
«Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια από αγορές, όπως είναι οι Η.Π.Α. και η Γαλλία. Ανοίξαμε πιλοτικά από τα μέσα Μαΐου και είχαμε πει ότι το πρώτο διάστημα είναι δοκιμαστικό. Οι περισσότεροι επισκέπτες αναμένονται από τον Ιούλιο» είπε και συμπλήρωσε ότι «θα είναι πάντως πολύ καλύτερο το φετινό καλοκαίρι από το περσινό. Από 1η Ιουλίου θα μπει σε πλήρη εφαρμογή και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, το οποίο πλέον θα είναι στη διάθεση όλων των χωρών. Εμείς ξεκινήσαμε, μαζί με άλλες έξι χώρες».
Αισιόδοξος ο Θεοχάρης
Αισιόδοξος για την ελληνικό τουρισμό εμφανίστηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την τοποθέτησή του στο 9ο συνέδριο Regional Growth Conference στην Πάτρα.
“Οι καινοτόμες ιδέες όπως οι συνέργειες, τα τεστ στα σύνορα, η τήρηση των πρωτοκόλλων βοήθησαν για να κερδηθεί το στοίχημα της ποιότητας στο τουρισμό, κατά την περσινή τουριστική περίοδο και δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας, καθώς κανένα τουριστικό κατάλυμα δεν έκανε εκπτώσεις στους υγειονομικούς κανόνες όσο δύσκολο και να ήταν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
O υπουργός τόνισε ότι οι οιωνοί για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι καλοί αλλά συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και ζήτησε τήρηση των πρωτοκόλλων και μαζικό εμβολιασμό “για να έχουμε την «πολυτέλεια» να ανοίξουμε τον τουρισμό”.
Παράταση της σεζόν;
Αναφορικά τώρα με το πώς θα κυλήσει η σεζόν, το ενδιαφέρον έχει εστιασθεί στο τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να καταγραφούν υψηλές πληρότητες και εκφράζεται η ελπίδα μιας περαιτέρω επιμήκυνσης της σεζόν σε ορισμένους προορισμούς μέχρι τον Νοέμβριο. Ωστόσο μένει να αποδεχθεί εάν η σεζόν θα επαρκέσει για να ορθοποδήσει το μέσο ελληνικό ξενοδοχείο.
Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι ότι όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι φορέων αποφεύγουν αναφερθούν φέτος σε νούμερα. Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δίνει φέτος έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία και η κρισιμότητά του το 2021
Η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 4,54 δισ. ευρώ είναι μονόδρομος, ώστε η ελληνική οικονομία να λάβει τη βραχυχρόνια αναπτυξιακή τόνωση που τόσο χρειάζεται.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στη δεύτερη ανάλυση επικαιρότητας για το 2021 με τίτλο «Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την ανάπτυξη για το 2021;» που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι ο μακροχρόνια, έχει αποδειχθεί ότι ο τουρισμός δεν μπορεί, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του, να παίξει το ρόλο της «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο ο τουρισμός δύναται για το 2021 να είναι ο «στυλοβάτης» της ανάπτυξης και σε αυτό το γεγονός φαίνεται ότι βασίζεται και ο σχετικός κυβερνητικός σχεδιασμός.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θετικές επιπτώσεις από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ΑΕΠ θα αρχίσουν να διαφαίνονται από το 2022 και μετά, και ότι οι υπόλοιπες συνιστώσες της αυτόνομης ζήτησης, πλην των εξαγωγών, δεν διαφαίνεται να μπορούν να συμπαρασύρουν το ΑΕΠ σε άνοδο μεγαλύτερη του 2% για το 2021, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 4,54 δισ. ευρώ είναι μονόδρομος, ώστε η ελληνική οικονομία να λάβει τη βραχυχρόνια αναπτυξιακή τόνωση που τόσο χρειάζεται»
Latest News
Πάνω από 33,7 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα στο 10μηνο - Σχεδόν 21 δισ. τα έσοδα [πίνακας]
Η μέση δαπάνη ανά παρουσιάζει μείωση της τάξης του 2,5% σε σχέση με πέρυσι και δαιμορφώνεται στα 589,5 ευρώ από 616 ευρώ το 2023 και 631,8 ευρώ το 2022
Πού θα ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα οι Έλληνες - Πόσο θα τους κοστίσει
Τι δείχνουν στοιχεία της FedHATTA για τα ταξίδια Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Ο υπερτουρισμός «χτύπησε» και το χωριό του Άι Βασίλη - Τι λένε οι ντόπιοι
Οι τουρίστες φτάνουν να είναι 10 φορές περισσότεροι από τον πληθυσμό της πόλης, κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων - Για υπερτουρισμό διαμαρτύρονται οι κάτοικοι
Σκέψεις αναβάθμισης 4 αεροδρομίων από την Fraport – Έχουν φθάσει στα όριά τους
Τι ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Fraport στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΤΕ – Το νέο ρεκόρ κίνησης και τα ενθαρρυντικά σημάδια
Μύθοι και αλήθειες για τον υπερτουρισμό στην Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του ΣΕΤΕ
Βλέπουν υπερτουρισμό στη χώρα μας, αλλά όχι στη δική τους περιοχή, λέει το 72,5% των ερωτηθέντων
Κεφαλογιάννη: Πάνω από 20 δισ. τα τουριστικά έσοδα το 2024
Ήδη τα πρώτα μηνύματα για το 2025 είναι θετικά, αναφέρει η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη
Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό τουρισμό με την έννοια των χιονοδρομικών κέντρων, στον ορεινό, θεματικό τουρισμό
Οι 5+1 τάσεις για τον παγκόσμιο τουρισμό και το success story της Ελλάδας
Η έρευνα που εκπόνησε η Deloitte με την Google αναλύει την πορεία του τουρισμού από το 1995 και παρέχει εκτιμήσεις έως το 2040
Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας
Πως σκιαγράφησαν το τοπίο σε πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο στελέχη της αγοράς
Με γεμάτα πορτοφόλια οι τουρίστες στην Ελλάδα - Πόσα ξοδεύουν [πίνακες]
Τουρισμός: Στα 20,935 δισ. ευρώ (από 19,84 δισ. πέρυσι- αύξηση 9,2%) έφτασαν οι τουρίστες στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ