Καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citigroup αναμένεται να αυξηθεί στο 2,8% το 2021 από 2,0% το 2020 και να μειωθεί στο 2,4% το 2022, η αμερικανική τράπεζα προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι μετοχές προσφέρουν αντιστάθμιση στον πληθωριστικό κίνδυνο που επηρεάζει ούτως ή άλλος τα ομόλογα.

Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν ο πληθωρισμός κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στο 8% -12% σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πραγματικές αποδόσεις για τις μετοχές (ονομαστική απόδοση μείον ο πληθωρισμός) ήταν αρνητικές. Το ίδιο συνέβη και τη 10ετία του 2000, αλλά όχι επειδή αυξήθηκε σημαντικά ο πληθωρισμός όπως στη δεκαετία του 1970, αλλά ήταν απόρροια του συνδυασμού των υψηλών αποτιμήσεων στην αρχή της δεκαετίας και της χρηματοπιστωτικής κρίσης στο τέλος της, που αποδείχθηκαν μοιραίες, παρά τον πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό.

Αυτή τι φορά θα είναι διαφορετικά τα πράγματα; Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα υψηλά επίπεδα χρέους και η μεγάλη δημοσιονομική στήριξη που ήταν αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, συγκρατούν τις κεντρικές τράπεζες από το να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Έτσι στην ουσία το περιβάλλον στηρίζει τις αποτιμήσεις των μετοχών και ιδιαίτερα τις κυκλικές μετοχές, ενώ συνολικά όσο η ανάπτυξη των οικονομιών συνεχίζεται οι μετοχές θα σημειώνουν σταθερή άνοδο.

Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και η επιβράδυνση της δυναμικής των κερδών ανά μετοχή κατά το δεύτερο χρόνο του ανοδικού κύκλου ( ο πρώτος χρόνος είναι το 2021) υποδηλώνουν ένα πιο δύσκολο σκηνικό για το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης