Ήπιες μεταβολές παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street με την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να «ζυγιάσουν» το ρίσκο του αυξημένου πληθωρισμού, αλλά και τις επιπτώσεις από τη συμφωνία των κρατών μελών του G7 για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones είναι ελαφρά μειωμένος κατά 11 μονάδες, στις 34.726 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ήτοι δηλαδή κοντά σε νέα υψηλά, στις 4.224 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητος και ο Nasdaq με ανεπαίσθητη πτώση 0,01% στις 13.811 μονάδες, καθώς οι μετοχές των τεχνολογικών ομίλων δεν δείχνουν σημάδια πανικού απέναντι στην προοπτική του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, ενδεχομένως διότι θεωρούν πως το σχέδιο, είτε δεν θα αποσπάσει παγκόσμια στήριξη σε επίπεδο G20 και ΟΟΣΑ, είτε θα μπλοκαριστεί σε τοπικό επίπεδο από το Κογκρέσο.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέκαμψε στο 1,574% μετά τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν για τον πληθωρισμό και την προοπτική αυξημένων επιτοκίων.

Αν και η, όχι και τόσο, ισχυρή βελτίωση της απασχόλησης, όπως καταγράφηκε από την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σημαίνει πως η Fed δεν θα πιεστεί να αλλάξει ρότα, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού που ήδη βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Δεν είναι τυχαίο πως τα βλέμματα των επενδυτών είναι από τώρα στραμμένα στην ανακοίνωση του τιμάριθμου για το Μάιο, που δημοσιεύεται την Πέμπτη.

Η εβδομάδα προμηνύεται κρίσιμη και για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων για το περίφημο πακέτο επενδύσεων για μεγάλα έργα υποδομών. Οι Δημοκρατικοί ασκούν πλέον ασφυκτικές πιέσεις προς τον Λευκό Οίκο να σταματήσει κάθε προσπάθεια να «κερδίσει» τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων με διάφορες συμβιβαστικές προτάσεις και να αφήσει την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών να προχωρήσει μονομερώς με το πακέτο. Θεωρητικά, εξάλλου, έχουν την πλειοψηφία στα έδρανα για να επικυρώσουν το πακέτο μόνοι τους, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τρόπους να καθυστερήσουν τη διαδικασία επί μήνες εξού και η προσπάθεια του Οβάλ Γραφείου να πετύχει διακομματική στήριξη.

Πάντως, οι Δημοκρατικοί είναι αποφασισμένοι να φέρουν προς ψήφιση, ήδη μέσα στην εβδομάδα, ένα νομοσχέδιο δαπανών για τον κλάδο των Μεταφορών, ύψους 547 δισ. δολαρίων, που εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πακέτο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street