
Η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από μια θετικού αποτελέσματος εσωστρέφεια, αφού υπήρξε χαλαρός συντονισμός με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με άνοδο που τη βοήθησε η στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο, η τρέχουσα εβδομάδα έχει ως κεντρικό γεγονός την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και όχι μόνο, την Πέμπτη. Καθώς είναι δεδομένη η ευαισθησία των επενδυτών στα ζητήματα που μπορεί να ανατρέψουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, που στήριξαν την άνοδο των μετοχών φέτος. Την αμέσως επόμενη μέρα θα δώσουν σημαντικά μηνύματα τα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο. Οι προσδοκίες γύρω από αυτά και οι κινήσεις προεξόφλησης πριν την ανακοίνωσή τους αναμένεται να προσδώσουν υψηλή μεταβλητότητα που η εγχώρια αγορά δύσκολα θα αγνοήσει.
Στην Αθήνα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα α’ τρίμηνου των Εισηγμένων, με τη ΤΕΝΕΡΓ να έχει προγραμματισμένη την τηλεδιάσκεψη των Αναλυτών το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ την ίδια ημέρα υπάρχει επίσης η ετήσια ενημέρωση των Αναλυτών από την Ιντρακάτ. Από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά το συνέδριο των Ελληνικών Εισηγμένων στην Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα, της ΕΧΑΕ. Από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις ξεχωρίζει του ΟΤΕ, στις 9 Ιουνίου, λόγω και του σημαντικού μερίσματος προς έγκριση (€0,68 με αποκοπή στις 9 Ιουλίου).
Η εικόνα της αγοράς τον Μάιο δεν ήταν θετική, με πτώση για τον ΓΔ -1,70% και -2,07% στον FTSE25, είχε μια θετική νότα όμως, την άνοδο του FTSEM κατά +4,39%. Ωστόσο δεν προκάλεσε και απογοήτευση ή φόβο που θα μπορούσε να δημιουργήσει τάση φυγής από το ρίσκο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Από την κατάταξη των blue chip με βάση το ποσοστό απωλειών που ήταν : ΠΕΙΡ -29,59%, ΑΛΦΑ -16,67%, ΒΙΟ -8,71%, ΤΕΝΕΡΓ -6,24%, ΦΡΛΚ -4,56%, ΔΕΗ -3,77%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,39%, ΛΑΜΔΑ -2,82%, ΕΥΡΩΒ -2,32% αποκαλύπτεται η επιφύλαξη των θεσμικών για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και η διάθεση για ενθυλάκωση κερδών από τίτλους που έχουν ως τώρα διπλάσια ετήσια κέρδη από τον ΓΔ, που ενισχύεται +11,45%. Όπως οι ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ. Από τις ανοδικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη στον Μάιο, στις τέσσερις συνεδριάσεις του Ιουνίου διατήρησαν ή δυνάμωσαν την ανοδική τους ορμή οι ΕΛΠΕ +8,65% τον Μάιο και +3,34% τον Ιούνιο, η ΜΟΗ +5,53% τον Μάιο +7,82% τον Ιούνιο, ΟΠΑΠ +1,18% και 4,81% τον Ιούνιο και ΕΧΑΕ +2,19% τον Μάιο και +1,90% τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη, ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει μεταξύ 860 και 900 μονάδων, καθώς οι επενδυτές διατηρούν ρευστότητα για τις τρέχουσες (Αεροπορία Αιγαίου) και επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Alpha Bank και Ελλάκτωρα,. Εκτιμούμε ότι η συσσώρευση θα διαρκέσει μέχρι να τελειώσει η Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ, εκτός και αν προκύψει κάποιος ανοδικός, ή καθοδικός καταλύτης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΓΣ της Alpha Bank θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου. Η γ.σ. του ΟΤΕ θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου και της ΕΥΔΑΠ στις 11 Ιουνίου.
Ενδιαφέρον για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Στις μετοχές του FTSEM την περασμένη βδομάδα τρεις μόνο είχαν απώλειες οι ΑΒΑΞ -16,67%, ΑΤΤ -12,21% και ΚΟΥΕΣ -2,08%. Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από +2,5% βρέθηκαν ΙΝΚΑΤ +18,24%, ΙΝΤΚΑ +15,86%, ΕΛΤΟΝ +8,04%, ΠΛΑΘ +5,54%, ΣΕΝΕΡ +3,97%, ΠΡΟΦ +2,81% και ΜΠΡΙΚ +2,53%.
Πιθανά αυτά και αρκετά άλλα που δεν εντόπισε η στήλη, οδήγησαν τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec. να επισημαίνει: Η γενικότερη κόπωση που παρατηρείται στην Αγορά μετά το ράλι ως τις 920 μονάδες, σε Δεικτοβαρή «χαρτιά», έδωσε τη σκυτάλη της ανόδου σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Το άνοιγμα της ψαλίδας των αποτιμήσεων και η αναζήτηση νέων δυνητικών αποδόσεων, έστρεψε ένα μικρό, αλλά ικανό να οδηγήσει σε εξάρσεις, μέρος των εισροών, σε μετοχές που έχουν υστερήσει στο πρόσφατο ράλι τιμών, αλλά δικαιολογούσαν, βάσει θεμελιωδών, ή ειδικών χαρακτηριστικών (αντικείμενο δραστηριότητας, κλάδος, αξία παγίων, προοπτικές) το ενδιαφέρον της Αγοράς….
…Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι τιμές έχουν κρατήσει την επαφή τους με τα υψηλά έτους, παρά τις απαιτητικές εταιρικές πράξεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο και έχουν ενσωματώσει μέρος από το αντίκτυπο των επόμενων εταιρικών πράξεων που έρχονται ως το τέλος του μήνα. Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας κοντά στην περιοχή των 900 μονάδων, εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και κατά την προσεχή εβδομάδα, με τον τζίρο να παίζει πρωτεύοντα λόγο στην κατεύθυνση που θα έχει η διαφυγή, από την συσσώρευση.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS