Την ερχόμενη πέμπτη, σύμφωνα με οικονομολόγους κορυφαίων οίκων και σχεδόν του συνόλου της αγοράς, κατά την συνεδρίασή της, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια ουσιώδη μεταβολή στην νομισματική της πολιτική, καθώς θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (όπου θα ανακοινώσει την αναθεώρηση της πολιτικής της) στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ) προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί.
Θα διατηρήσει δηλαδή τις αγορές ομολόγων στα 20 δισ. ευρώ την εβδομάδα έως και το Σεπτέμβριο προτού τις μειώσει, όπως επίσης και συνολικά το πρόγραμμα πανδημίας (ΡΕΡΡ) ως τη λήξη του το Μάρτιο του 2022 χωρίς ωστόσο να υπάρξει νέα επέκτασή του.
Σε αναζήτηση ενδείξεων
Οι επενδυτές αναζητούν πάντως ενδείξεις για το εάν η ΕΚΤ προσανατολίζεται να μετριάσει τη ροή της ρευστότητας, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% το Μάιο, ξεπερνώντας ελαφρώς το στόχο της, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αλλά και αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.
Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές εφιστούν την προσοχή, καθώς παραδοσιακά το καλοκαίρι, οι αγορές ομολόγων περιορίζονται ελαφρώς, κάτι που θα μπορούσε να στείλει το λάθος μήνυμα στους επενδυτές.
Η συνάντηση της Πέμπτης θα μπορούσε να δόση ένα στίγμα, κάποιες πληροφορίες για τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική δράση, εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι της ING, αναμένοντας πάντως πως ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ στο β εξάμηνο του 2021 θα κυμανθεί ποιο κοντά στο 3% από ότι στο 2%.
Ας μην ξεχνάμε. σημείωσαν, πως η άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε σε μέσα επίπεδα σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στη ζώνη του ευρώ κατά 40 μονάδες βάσης τους τελευταίους μήνες.
Όπως εκτιμά πάντως η ΕΚΤ δεν θα επεκτείνει το PEPP μετά τον Μάρτιο του 2022 αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με ρυθμό 40 – 50 δισ. ευρώ μηνιαίως μετά τον Μάρτιο του 2022 μέσω του προγράμματος APP, στο οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει η Ελλάδα.
Η ΕΚΤ αγοράζει σήμερα ομόλογα 80 δισ. ευρώ το μήνα στο πλαίσιο του PEPP και 20 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα στο πλαίσιο του APP, κάτι που αναμένουμε ότι θα διατηρηθεί και το επόμενο τρίμηνο, εκτίμησαν και αναλυτές της PIMCO, ενώ για την BofA, η ανακοίνωση της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ το φθινόπωρο αναμένεται να δώσει περισσότερο φως για τις προθέσεις της ΕΚΤ και το «μέλλον» του PEPP.
Latest News
«Χαλάει» το deal Nippon Steel - US Steel; - Τι θα αποφασίσει ο Μπάιντεν
Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (Cfius) ανακοίνωσε στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα ότι οι υπηρεσίες της επιτροπής δεν είχαν καταλήξει σε απόφαση
Έρχεται mega deal: Η Xerox εξαγοράζει τη Lexmark
Η συναλλαγή των δύο εταιρειών της βιομηχανίας εκτυπώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025
Χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι καταναλωτές περιμένοντας τον Τραμπ
Ο δείκτης του Conference Board που μετρά το συναίσθημα των καταναλωτών στις ΗΠΑ έκανε βουτιά 8,1 μονάδων στις 104,7 τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξηση
Φρενίτιδα deals στις ευρωπαϊκές τράπεζες - Τα κέρδη στις μετοχές και το στοίχημα για το 2025
Οι τραπεζικές μετοχές παρέχουν συνολικές αποδόσεις 32% εν μέσω εκτίναξης των συναλλαγών
Η απεργία στα Starbucks επεκτείνεται σε πάνω από 300 καταστήματα στις ΗΠΑ
Η απεργία την παραμονή των Χριστουγέννων προβλεπόταν να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην αλυσίδα καφέ, σύμφωνα με το συνδικάτο
Ειδικά ομόλογα ύψους 411 δισ. δολ. θα εκδώσει η Κίνα το 2025
Ο στόχος της ηγεσίας της Κίνας είναι να αμβλύνει το πλήγμα από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών δασμών
Η καυτή πατάτα στα χέρια του Λομπάρ - Ποιος είναι ο νέος υπ. Οικονομικών της Γαλλίας
Η Λομπάρ έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση ενός σχεδίου φορολογίας και δαπανών για το 2025 που θα μπορεί να εγκριθεί από το μοιρασμένο κοινοβούλιο της Γαλλίας
Ρεκόρ κερδών για τις τράπεζες - Στις Big 4 η μερίδα του λέοντος στην αγορά
Η JPMorgan Chase, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo αντιπροσωπεύουν το 44% των κερδών
Οι στόχοι της L'Oréal για τη νέα χρονιά - Η περίπτωση της K-Beauty
Είναι η δεύτερη φορά που η L'Oréal αγοράζει μια κορεατική μάρκα ομορφιάς - Το 2018 είχε αποκτήσει τη Stylenanda
Honda και Nissan πατάνε βαθιά το γκάζι για την τρίτη θέση των πωλήσεων στον κόσμο
Αντεπίθεση στις κινεζικές εταιρείες –ειδικά την BYD- και την αμερικανική Tesla