Ο ιδρυτής της Capital Economics και συγγραφέας του βιβλίου «Το τέλος του πληθωρισμού» το 1996, Ρότζερ Μπουτλ, βρίσκεται μεταξύ των οικονομολόγων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα σημάδια πληθωριστικών πιέσεων.

Ο ίδιος αναφέρει ότι διανύουμε μια περίοδο ριζικών αλλαγών, όντας στο τέλος του κρυπτο-αποπληθωρισμού των τελευταίων ετών, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την επιστροφή στα ποσοστά πληθωρισμού του ‘70 και του ’80.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι δύο σημαντικά πεδία επενδύσεων που χρήζουν προσοχής, στην παρούσα φάση, είναι ο τομέας του περιβάλλοντος και, πιο συγκεκριμένα, της καθαρής κατανάλωσης, αλλά και της ζήτησης, καθώς η αναμένεται μεγάλη αύξησή της.
Ο Ρότζερ Μπουτλ, προσθέτει, ακόμη, ότι το πρόβλημα δεν είναι ο εφησυχασμός των οικονομολόγων, αλλά η τάση που έχουν να πιστεύουν ότι όλα θα τακτοποιηθούν. Προτείνει, έτσι, την αύξηση των επιτοκίων σε μικρές δόσεις ώστε να υπάρξει επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να υποχρεωθούν οι αρχές να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Ο εν λόγω πληθωρισμός εκτιμάται γύρω στο 3%, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για διψήφια ποσοστά τα οποία δεν συμμερίζεται. Ωστόσο, εάν τα επιτόκια δεν αυξηθούν, είναι αρκετά πιθανή η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.
Πάραυτα, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον πληθωρισμό του 1970, καθώς τότε, υπήρχε ήδη μία υψηλή βάση πληθωρισμού, που είχε ως συνέπεια τις κρίσεις που ξέσπασαν. Περισσότερο επιτυχής θεωρείται η σύγκριση με τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση στα τέλη του ’60, που παρόλο που θεωρούσαμε ότι διανύαμε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, εν τέλει κάτι τέτοιο αποδείχθηκε αναληθές.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του