Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των Επτά (G-7) προηγμένων κρατών συμφώνησαν το Σάββατο να υποστηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φορολογίας εταιρειών τουλάχιστον 15%.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ένα τέτοιο ελάχιστο παγκόσμιο ποσοστό θα τερματίσει τον «ανταγωνισμό στη φορολογία των εταιρειών» και «θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».
Κυβερνήσεις κρατών που διαθέτουν μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια την πρόκληση της φορολόγησης μεγάλων εταιρειών, όπως οι τεχνολογικοί γίγαντες Facebook και Google.
Μια κοινή πρακτική μεταξύ πολλών πολυεθνικών εταιρειών είναι να δηλώνουν εισόδημα – όπως αυτό που προέρχονται από άυλες πηγές, π.χ. λογισμικό και διπλώματα ευρεσιτεχνίας – σε περιοχές χαμηλής φορολόγησης ανεξάρτητα από το πού πραγματοποιούνται οι πωλήσεις. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να αποφεύγουν την καταβολή υψηλότερων φόρων στις χώρες καταγωγής τους.
Η συμφωνία G-7 τροφοδοτεί μια ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια επικαιροποίησης των φορολογικών κανόνων σε όλο τον κόσμο και θα συζητηθεί περαιτέρω στην επικείμενη συνάντηση της ομάδας των είκοσι (G-20) πλουσιότερων κρατών του κόσμου τον επόμενο μήνα.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια φορολογία τα τελευταία χρόνια. Αναμένεται ότι ένας παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των 50 δισ έως 80 δισ δολαρίων σε πρόσθετους φόρους που οι εταιρείες θα καταλήξουν να πληρώνουν, σύμφωνα με το Reuters.
Υψηλότεροι και χαμηλότεροι συντελεστές φόρου εταιρειών
Σε γενικές γραμμές, χώρες στην Αφρική και τη Νότια Αμερική επιβάλλουν υψηλότερους συντελεστές φόρου εταιρειών σε σύγκριση με πολλά κράτη στην Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με στοιχεία του think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, Tax Foundation, του ΟΟΣΑ και της συμβούλου KPMG.
Περίπου 15 χώρες δεν επιβάλλουν γενικό φόρο εισοδήματος εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτό περιλαμβάνει νησιωτικά κράτη, όπως οι Βερμούδες, τα νησιά Cayman και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα οποία είναι ευρέως γνωστά ως υπεράκτιοι «φορολογικοί παράδεισοι» – στους οποίους οι μεγάλες εταιρείες μεταφέρουν τα κέρδη τους προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους.
Αυτές οι χώρες, με τη σειρά τους, επωφελούνται από θέσεις εργασίας που δημιουργούνται για να εξυπηρετούν τις πολυεθνικές εταιρείες, όπως νομικές και λογιστικές υπηρεσίες. Οι φορολογικοί παράδεισοι κερδίζουν επίσης χρήματα από τέλη που καταβάλλουν μεγάλες εταιρείες για τη δημιουργία θυγατρικών στις περιοχές αυτές.
Ο Ντάνιελ Μπαν αντιπρόεδρος παγκόσμιων πρότζεκτ της Tax Foundation, δήλωσε στο CNBC ότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής και ποια μέρη του εταιρικού εισοδήματος θα φορολογηθούν. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι οι φορολογικοί παράδεισοι μπορεί και να μην εξαφανιστούν εντελώς…
Latest News
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών