Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν καταργεί από σήμερα τις προτεραιότητες στους εμβολιασμούς. Το πρόβλημα είναι ότι και πάλι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμβόλια…

«Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και ήδη βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Όχι μόνο γιατί μπορούμε να εμβολιάσουμε περισσότερους, αλλά κυρίως γιατί έχουμε εμβολιάσει όσους έχουν προτεραιότητα.Οι 8 στους 10 άνω των 60 ετών έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν εκφράζει την ικανοποίησή του, αλλά και την αισιοδοξία του για την πορεία των εμβολιασμών, ενώ από σήμερα υλοποιεί μία υπόσχεση που είχε δώσει προ εβδομάδων: τα ηλικιακά ή άλλα κριτήρια προτεραιότητας καταργούνται και τα ρενταβού ανοίγουν πλέον για όλους όσους θέλουν να εμβολιαστούν.

Σημαίνει αυτό ότι πράγματι θα εμβολιαστούν όλοι; Ή μήπως τελικά δεν θα εμβολιαστεί κανείς; Ο Γενς Σπαν είναι αριστοτέχνης στο να εξαγγέλλει χαρούμενες γενικολογίες, οι οποίες όμως πολλές φορές δεν έχουν ουσία.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προτεραιότητα δεν θα είχαν μόνο οι άνω των 60, αλλά και πολλοί άλλοι. Για παράδειγμα οι ευπαθείς ομάδες με συγκεκριμένες παθήσεις ή επίσης συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Συνολικά εκτιμάται ότι 37 εκατομμύρια άνθρωποι θα έπρεπε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

O πρόεδρος του γερμανικού ιδρύματος για την προστασία ασθενών με χρόνια νοσήματα, Όιγκεν Μπρις, εκτιμά ότι για να έχει νόημα η κατάργηση της προτεραιότητας, θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί το 80% όλων αυτών των ευπαθών ομάδων, κάτι που μάλλον δεν συμβαίνει. Για την ακρίβεια, επισημαίνει ο Μπρις, δεν διαθέτει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πρόοδο των εμβολιασμών, καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν ανταποκρίνονται στη σχετική παράκλησή του.

«Ανταγωνισμός» για τα εμβόλια

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ περίπου 36,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 3 Ιουνίου, ενώ 16,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιασθεί πλήρως. Αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός όλων όσων έχουν προτεραιότητα, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται με βάση ποιοτικά στοιχεία.

Επιπλέον, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες εκείνων που ισχυρίζονται ότι έχουν προτεραιότητα, θέλουν να κλείσουν ραντεβού, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, η κατάργηση της προτεραιότητας σημαίνει ότι θα αρχίσει ένας «ανταγωνισμός» για το εμβόλιο. «Μιλάμε για τρεις διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού: πρώτον εκείνοι που έχουν ακόμη προτεραιότητα, δεύτερον, εκείνοι που δεν έχουν προτεραιότητα και, τρίτον, τα παιδιά», τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει εγκρίνει το σκεύασμα των Biontech/Pfizer για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 15 ετών. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 50% των γονέων δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, όχι όμως περισσότεροι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι συνήθως τα παιδιά δεν νοσούν τόσο βαριά από τον κορωνοϊό, ωστόσο ο εμβολιασμός θεωρείται πλέον απαραίτητος για μία ομαλή σχολική χρονιά.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ πιστεύει ότι «αν δεν εμβολιάσουμε τα παιδιά, τότε από το φθινόπωρο θα έχουμε μια σχολική χρονιά γεμάτη απουσίες». Το πρόβλημα έχει

και πολιτικές προεκτάσεις: στις 26 Σεπτεμβρίου γίνονται στη Γερμανία βουλευτικές εκλογές, αλλά παράλληλα και τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, μεταξύ αυτών και στο Βερολίνο. Το μόνο που δεν θέλουν οι πολιτικοί εκείνες τις μέρες είναι να βλέπουν εξοργισμένους γονείς, που διαμαρτύρονται για το χάος στις σχολικές αίθουσες. Αν υπολογίσουμε ότι η σχολική χρονιά αρχίζει στις 16 Αυγούστου και ότι τα δύο ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να απέχουν μεταξύ τους έξι εβδομάδες, είναι προφανές ότι ο εμβολιασμός μαθητών πρέπει να αρχίσει αμέσως, αν θέλουμε να δούμε αποτέλεσμα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια

Το πρόβλημα είναι πως ό,τι κι αν εξαγγέλλουν οι πολιτικοί, δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμβόλια στη Γερμανία.

Μπορεί ο Γενς Σπαν να επιμένει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα παραλάβει επιπλέον 50 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο των Biontech/Pfizer, αλλά αυτή τη στιγμή το υπουργείο του μειώνει τον αριθμό των εμβολίων που χορηγεί σε οικογενειακούς ιατρούς: ενώ αυτή την εβδομάδα τούς προμηθεύει συνολικά 1,7 εκατομμύρια δόσεις, στις επόμενες εβδομάδες δεν θα μπορεί να χορηγήσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο.

Όσο για τα εμβολιαστικά κέντρα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνουν ραντεβού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε εκείνους που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση, αλλά όχι και τη δεύτερη.

Η Αλένα Μπιξ, επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Ηθικής, θεωρεί ότι οι αρμόδιες αρχές θα μπορούσαν να περιμένουν λίγο ακόμη, πριν αρχίσουν τους εμβολιασμούς των μαθητών. «Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα – και ήδη υλοποιείται σε ορισμένα κρατίδια – να παίρνουν αμέσως ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι με προτεραιότητα, τόσο σε εμβολιαστικά κέντρα, όσο και σε οικογενειακούς ιατρούς», λέει η ίδια.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Καρλ Λάουτερμπαχ, για να προσθέσει όμως ότι «στη συνέχεια θα πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στα παιδιά και στην ανάγκη να τα προτιμήσουμε από ενήλικες που δεν πληρούν τα κριτήρια προτεραιότητας».

Πηγή:DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα