Στις αγορές βγαίνει ξανά η Τράπεζα Πειραιώς ένα μήνα μετά την αύξηση των 1,4 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βέλτιστη διαφοροποίηση και περαιτέρω ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της. Πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), τα κριτήρια της οποίας, με βάση τις σχετικές οδηγίες από τον επόπτη, θα πρέπει να ικανοποιούνται από τους ελληνικούς ομίλους ως το 2025.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τελευταία στιγμή θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εκδόσεις. Οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, που θα εκτελεστεί σταδιακά.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ανοίξει βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας ΑΤ1 με στόχο την άντληση έως 400 εκατ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι τίτλοι, παρ΄ ότι είναι ακριβότεροι από άλλα ομόλογα, έχουν το πλεονέκτημα πως δεν μπορούν να οδηγήσουν σε πτώχευση, εάν δεν εξυπηρετηθούν. Δεν έχουν ημερομηνία λήξης, είναι οι πρώτοι που μετατρέπονται σε μετοχές, αν χρειαστεί, ενώ η τράπεζα έχει δικαίωμα μη καταβολής των τόκων, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε χρεοκοπία.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η συναλλαγή βελτιστοποιεί και διαφοροποιεί την κεφαλαιακή βάση, διευκολύνοντας την εφαρμογή του σχεδίου οριστικής εξυγίανσης και επιστροφής σε υψηλή κερδοφορία με την κωδική ονομασία «Sunrise».

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Goldman Sachs και UBS Investment Bank καθώς και Joint Bookrunners μαζί με τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley.

Οι απαιτήσεις MREL

Συνολικά οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι αναμένεται να εκδώσουν έως και το 2025 εναλλακτικούς τίτλους, όπως το AT1, της τάξης του 16-17 δισ. ευρώ. Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του MREL, θα πρέπει ως το 2025 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανά τράπεζα να φτάσει περί το 27% από 16% κατά μέσο όρο σήμερα.

Τα αποδεκτά εναλλακτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό είναι τα εξής:

ΑΤ1: Πρόκειται για τα ομόλογα με το υψηλότερο κόστος, διότι ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τον επενδυτή. Κι αυτό διότι παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τον εκδότη, όπως προαναφέρθηκε. Το κουπόνι με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να κινείται από 6,50% ως 9%, ανάλογα με την τράπεζα.

Tier II: Μετά τα AT1, μετατρέπονται σε μετοχές, αν χρειαστεί, τα ομόλογα αυτής της κατηγορίας, που συνιστούν συμπληρωματικά ίδια κεφάλαια. Το επιτόκιό τους στις τρέχουσες συνθήκες εξαρτάται από τον εκδότη. Μπορεί να ξεκινά από 4% και να φτάνει ως το 7%. Επειδή για τον SSM το μέγιστο ποσοστό που προσμετράται στο CAD είναι 2%, δεν χρησιμοποιούνται οι τίτλοι αυτοί περισσότερο, καθώς υπάρχουν φθηνότερες εναλλακτικές. Σημειώνεται πως ήδη οι τράπεζες έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια εκδόσεων αυτής της κατηγορίας.

Senior non preferred: Αποτελεί μία νέα κατηγορία ομολόγων που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις τράπεζες. Μετατρέπονται σε μετοχές εφόσον προηγηθεί η σχετική διαδικασία για τα ΑΤ1 και Tier II και δεν είναι αρκετή. Το επιτόκιό τους είναι ακόμη πιο χαμηλό και κινείται σήμερα θεωρητικά σε επίπεδα μεταξύ 3% και 4%.

Senior Preferred: Είναι οι τελευταίοι αλλά πιο ασφαλείς τίτλοι που μετατρέπονται σε μετοχές, αν παραστεί ανάγκη. Ως εκ τούτου έχουν το χαμηλότερο κουπόνι, μεταξύ 2% και 3%, σήμερα. Πρώτη άνοιξε την αγορά η Εθνική Τράπεζα πέρυσι πετυχαίνοντας απόδοση 2,875%. Ακολούθησε εφέτος η Eurobank με 2,125%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Επιχειρήσεις |

Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του