Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές αερίων, προκαλώντας εύλογη ανησυχία για το μέλλον, και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.
Αυτό αποτυπώθηκε και κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 , οι οποίοι έλαβαν μια σειρά αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο επισκιάστηκαν από την «ιστορική συμφωνία» για τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg το διοξείδιο του άνθρακα εκτοξεύτηκε φέτος στα 419 μόρια CO₂ για κάθε ένα εκατομμύριο μόρια ατμοσφαιρικού αέρα.
Ρεκόρ 4,5 εκατ. ετών
Με βάση τα γεωλογικά στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια έξι δεκαετιών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φετινή τιμή είναι η υψηλότερη τα τελευταίων 4,5 εκατομμυρίων χρόνων.
Το 1958, όταν ξεκίνησαν οι σύγχρονες μετρήσεις, το ατμοσφαιρικό CO₂ ήταν στα 316 ppm.
Πριν από τρεις αιώνες, πριν από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής, τα γεωλογικά αρχεία δείχνουν ότι ο αριθμός ήταν 280 ppm. Με άλλα λόγια, καίγοντας ορυκτά καύσιμα σε γεννήτριες και αυτοκίνητα, η ανθρωπότητα αύξησε τις συγκεντρώσεις του πιο σημαντικού αερίου του θερμοκηπίου κατά 50%.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, δύο οργανισμοί έχουν διατηρήσει το ιστορικό αρχείο τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Καμία επίδραση από την πανδημία
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι ο περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα των περιορισμό των εκπομπών αερίων, δεν είχαν σχεδόν καμία επίδραση στην πορεία του CO₂.
Ο μέσος όρος του Μαΐου αυξήθηκε κατά 1,8 ppm τον Μάιο του 2020, ελαφρώς μικρότερος από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2017 και 2011.
Οι αριθμοί δεν καθορίζονται αποκλειστικά από τη ρύπανση, αλλά επίσης εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις του ρυθμού με τον οποίο οι ωκεανοί και τα φυτά απορροφούν CO₂.
Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση ακολουθεί έναν εποχιακό κύκλο, που κορυφώνεται συνήθως τον Μάιο, όταν φυτά στο Βόρειο Ημισφαίριο – όπου ζουν τα περισσότερα από αυτά – αρχίζουν να απορροφούν CO₂ .
«Προσθέτουμε ετησίως περίπου 40 δισεκατομμύρια τόνους ρύπανσης CO2 στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Πίτερ Τανς, επιστήμονας της NOAA. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή, η ύψιστη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι ο μηδενισμός των εκπομπών CO2 το συντομότερο δυνατόν».
«Παρά τις δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η παγκόσμια κοινότητα δεν κατόρθωσε να επιβραδύνει σημαντικά, πόσο μάλλον να αντιστρέψει, τις ετήσιες αυξήσεις των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα», τόνισε η Αμερικανική Υπηρεσία.
419 parts per million.
That’s the 2021 peak for atmospheric carbon dioxide measured at NOAA’s Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory – the highest level in 63 years, according to scientists from NOAA, @Scripps_Ocean & @UCSanDiego. https://t.co/MrBh0UEHaY pic.twitter.com/xFbZElaCue
— NOAA Research (@NOAAResearch) June 7, 2021
Η G7
H ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7) ανακοίνωσε τη στήριξή της προς τις προσπάθειες να εξαναγκαστούν οι τράπεζες και οι εταιρείες να δημοσιοποιήσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα.
Το μέτρο αυτό θεωρείται υψίστης σημασίας, στο πλαίσιο των ενεργειών για τη διαφύλαξη του χρηματοοικονομικού συστήματος από επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 απηύθυναν έκκληση για συντονισμό στη μέτρηση του αντίκτυπου των εταιρειών στο κλίμα και στο περιβάλλον προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υιοθετούν οι διάφορες χώρες.
«Αυτό θα βοηθήσει στην κινητοποίηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδιωτικό τομέα και θα ενισχύσει την κυβερνητική πολιτική για την ικανοποίηση της δέσμευσής μας για μηδενικές εκπομπές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι κεντρικές τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους αναφορικά με το γεγονός ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν πόσο εκτεθειμένες σε κλιματικούς κινδύνους είναι οι επιχειρήσεις στα εδάφη τους και πόσο φιλικές προς το περιβάλλον ή όχι είναι οι ενέργειές τους.
Τέτοιου είδους στοιχεία συνήθως συλλέγονται σε εθελοντική βάση παρότι κάποιες αρχές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτική την παροχή των συγκεκριμένων πληροφοριών.
Η κίνηση προς μια υποχρεωτική αναφορά αυτών των πληροφοριών συζητάται από την ευρύτερη ομάδα της G20 και κάποιοι εκτιμούν ότι πιθανόν να υπάρξει διεθνής συμφωνία πριν από Σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκόβη για την Κλιματική Αλλαγή, που ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τo ανακοινωθέν της G7, η υποχρεωτική δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικών με το κλίμα θα πρέπει να γίνεται με βάση τις υπάρχουσες συστάσεις από την ειδική ομάδα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (the Financial Stability Board Task Force on Climate Related Financial Disclosures).
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα