Για «αποσπασματική, παραπλανητική και αδιάφορη για τις μεγάλες αλλαγές προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», με αφορμή τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην κριτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στέκεται σε μία, συγκεκριμένη και επιλεκτική, διάσταση της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού δεν δύναται να ορθώσει πειστική επιχειρηματολογία επί του συνόλου της μεταρρύθμισης».
Και συνεχίζει ως εξής:
«Παράλληλα όμως, για να ενισχύσει αυτή τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων, λόγω της αδυναμίας πειστικής επιχειρηματολογίας, επιλέγει να στρεβλώσει ακόμη και αυτά που έχουν καταστεί σαφή με κάθε τόνο, όπως ότι οι μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των συνολικών δημοσίων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ που δρομολογείται θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες προσαρμογές των συντελεστών και της διάρθρωσής του στα νέα δεδομένα των αντικειμενικών αξιών.
Όπως, λοιπόν, σημειώθηκε από την πρώτη στιγμή, οι όποιες μεταβολές και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών. Συνεπώς, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ακόμη και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Θα επιβαρυνθούν, όμως, κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν. Και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Όπως έγινε από την πρώτη στιγμή, όταν και μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% ο ΕΝΦΙΑ.
Είναι, φυσικά, κατανοητή η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταθεί με ουσιαστικό τρόπο απέναντι σε μία σημαντική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές, δείχνοντας επιδεικτική αδιαφορία. Αλλαγές που εκείνη δεν τόλμησε, αλλά και μετέθεσε. Αλλαγές, όπως η χωρική επέκταση του αντικειμενικού συστήματος με την αύξηση των ζωνών κατά 35% για την άρση αδικιών, η διαμόρφωση αδιάβλητης και τεχνοκρατικής διαδικασίας επί των εκτιμήσεων, η ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος, και βέβαια, η σύγκλιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που εκκρεμούσε εδώ και αρκετά χρόνια.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιεί αλλαγές, δεν μεταθέτει εκκρεμότητες και συνεχίζει να εργάζεται, με τον σχεδιασμό του νέου ΕΝΦΙΑ και την προώθηση της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης του πλαισίου των αντικειμενικών αξιών, για τη διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να επιτυγχάνει και να διασφαλίζει τον διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας».
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ