«Την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012, μια μυστηριώδης οργάνωση, με διασυνδέσεις με την κυβέρνηση του Ιράν, επιτέθηκε κατά της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, το όπλο που επέλεξε: ένας ιός υπολογιστή.
» Στο πλαίσιο μιας επίθεσης που θα γινόταν γνωστή με τις ονομασίες Shamoon και Disttrack, λέξεις που βρέθηκαν στον κώδικα του προγράμματος, οι χάκερ ανέπτυξαν έναν ιό τον οποίο εισήγαγε μέσω συσκευής USB στο δίκτυο υπολογιστών της Saudi Aramco ένας κακόβουλος υπάλληλος της εταιρείας. Όπως σε ένα ξέσπασμα επιδημίας γρίπης, ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία από υπολογιστή σε υπολογιστή, περνώντας από τον «ασθενή μηδέν» σε μεγάλο τμήμα του τεράστιου εταιρικού δικτύου της Saudi Aramco. Δεν επηρέασε μόνο τα κεντρικά γραφεία της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, αλλά εξαπλώθηκε σε σταθμούς εργασίας σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας.
»Σκοπός του Shamoon ήταν να σβήσει τη μνήμη του συστήματος υπολογιστών της Saudi Aramco. Γενικά, όταν ένα αρχείο διαγράφεται από έναν υπολογιστή, είναι δυνατόν να ανακτηθεί. Προκειμένου να διαγράψει μονίμως περιεχόμενο από τους σκληρούς δίσκους, ο Shamoon έγραφε νέα, άχρηστα δεδομένα πάνω από τα αρχικά δεδομένα, καθιστώντας έτσι αδύνατη την ανάκτηση οποιουδήποτε από τα μολυσμένα αρχεία. Κάθε φορά μάλιστα που κάποιος προσπαθούσε να ανοίξει ένα μολυσμένο αρχείο, έβλεπε απλώς την εικόνα μιας φλεγόμενης αμερικανικής σημαίας. Για καλό και για κακό, ο Shamoon αντικατέστησε το βασικό αρχείο εκκίνησης (Master Boot Record) της Saudi Aramco, καθιστώντας αδύνατη την επανεκκίνηση των υπολογιστών της.
» Ο Shamoon προχώρησε πολύ πιο πέρα από την απλή διαγραφή της μνήμης των υπολογιστών: έδωσε εντολή στους μολυσμένους υπολογιστές να στέλνουν ως επιβεβαίωση της αλλοίωσης των σκληρών δίσκων την προκαθορισμένη διεύθυνση IP (Internet Protocol), δηλαδή τη χαρακτηριστική σειρά αριθμών που αποδίδεται σε κάθε επιμέρους συσκευή. Ο εισβολέας λάμβανε τη διεύθυνση IP των μολυσμένων υπολογιστών, καθώς και τον αριθμό και τις ονομασίες των αρχείων που είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο. Στη συνέχεια γινόταν ανάρτηση του καταλόγου με τις διευθύνσεις IP των μολυσμένων υπολογιστών στο Διαδίκτυο, ως απόδειξη της επιτυχίας του εισβολέα.
» Ο ιός ανακαλύφθηκε την επόμενη μέρα από μια τριάδα εταιρειών ασφάλειας κυβερνοχώρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Προκειμένου να περιοριστεί η δράση του Shamoon, έπρεπε να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία ολόκληρου του δικτύου υπολογιστών της Saudi Aramco. Όλοι οι μολυσμένοι υπολογιστές έπρεπε να αντικατασταθούν. Χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία του δικτύου της Saudi Aramco, ενώ κάποιοι έπρεπε να εργάζονται ασταμάτητα καθώς ο ιός προσέβαλλε χιλιάδες υπολογιστές κάθε μέρα.
»Απ’ ό,τι φαινόταν, η επίθεση δεν είχε ως μόνο στόχο να εκθέσει τους υπολογιστές σε κίνδυνο. Οι επιθέσεις λίγο έλειψε να διακόψουν τον κανονικό ρυθμό παραγωγής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και να θέσουν εκτός λειτουργίας τα γεωτρύπανά της. Η Saudi Aramco είναι υπεύθυνη για το 90% περίπου των εσόδων του σαουδαραβικού δημοσίου. Αν η κυβερνοεπίθεση είχε κάνει αρκετή ζημιά ώστε να διακόψει την παραγωγή πετρελαίου, θα είχε καταφέρει σοβαρό πλήγμα στη σαουδαραβική οικονομία και θα είχε αυξήσει το κόστος στα πρατήρια βενζίνης των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο εξελίξεις που θα εξυπηρετούσαν τους στόχους του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ορκισμένοι εχθροί του Ιράν, η δε ροή άφθονων ποσοτήτων πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία συνέβαλε στη διασφάλιση της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος του ιρανικού πετρελαίου. Οι κυρώσεις σε βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν είναι εξαιρετικά (και δικαιολογημένα) αυστηρές. Η διακοπή του εφοδιασμού από τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο και η άνοδος των τιμών θα είχαν κάνει πολλές χώρες να αμφισβητήσουν, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα και την αξία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος του ιρανικού πετρελαίου. Ευτυχώς, η παραγωγή πετρελαίου δεν διακόπηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όμως οι επιπτώσεις της διείσδυσης σε ό,τι αφορούσε ζωτικής σημασίας υποδομές ήταν εντονότατες».
Αυτά και άλλα πολλά γράφει στο βιβλίο του «Οι βιομηχανίες του μέλλοντος» ο Άλεκ Ρος, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα καινοτομίας και στενός σύμβουλος της Χίλλαρυ Κλίντον, όταν η τελευταία ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Το περιστατικό που περιγράφει ο Άλεκ Ρος δεν είναι μοναδικό.
Πρόκειται δε για ένα συμβάν, από αυτά που κατά κανόνα δεν βλέπουν πολύ το φως της δημοσιότητας για πολλούς και διάφορους λόγους. Ωστόσο εντάσσονται στον άτυπο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος αυτή τη φορά δεν είναι συνηθισμένος. Πλην όμως, αν εντάξουμε στους κόλπους του και την πανδημία του κορωνοϊού οι επιπτώσεις του είναι δραματικά σημαντικές.
Οταν μαθαίνουμε από επίσημα χείλη ότι στον κόσμο μας λειτουργούν 59 εργαστήρια που επιδίδονται σε απίθανα πειράματα γενετικής, βακτηριολογίας και μοριακής αναζήτησης, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η νόσος Covid-19 δεν είναι το προϊόν ενός άτυπου επίσης διεθνούς βακτηριολογικού πολέμου, ο οποίος ως φαίνεται έχει κάποιες δεκάδες χρόνια προϊστορία. Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής καθηγητής Άρης Πατρινός, 74 ετών, ήταν αυτός που πριν λίγα χρόνια στην Αθήνα μου είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο προσεχής μεγάλος πόλεμος σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι εργαστηριακός.
Προφανώς δε, αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες κυβερνήσεις διεθνώς αντέδρασαν ακαριαία στην πανδημία,Covid-19 κινητοποιώντας επίσης και το περίφημο ελικόπτερο ρίψεως χρήματος. Σίγουρα κάποιες από αυτές γνώριζαν η υποψιάζονταν τι κρυβόταν πίσω από τον ιό και θέλησαν να μειώσουν στο ελάχιστο το κόστος της ζημιάς.Το θέμα όμως δεν έχει λήξει
Κατά την εκτίμησή μας ο πανδημία θα έχει συνέχεια και δεν είναι λίγοι πλέον οι ειδικοί που πιστεύουν ότι ο ιός επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και αύριο μπορεί να επανέλθει μεταλλαγμένος. Δεν αποκλείεται δε να γίνει και μπούμερανγκ για τους εμπνευστές του.
Αυτό που στη Δύση ανησυχεί πολιτικούς και επιστήμονες, είναι πρώτον το τεράστιο θέμα των μεταλλάξεων και δεύτερον η παγκοσμιοποίηση της συνωμοσιολογίας. Κατά τον Γάλλο φιλόσοφο Ζαν-Πωλ Εντχόβεν, στόχος της τελευταίας είναι ο αποπροσανατολσιμός της δυτικής κοινής γνώμης σε θέματα προστασίας της υγείας, η δημιουργία κλίματος σύγκρουσης μεταξύ των γενεών και εν τέλει η συσκότιση των κοσμογονικών αλλαγών που πραγματοποιούνται στην οικονομία και ιδιαίτερα στο μικροοικονομικό της σκέλος. Για τους εχθρούς των κοινωνιών που έχουν προηγμένη δημοκρατία και κράτος δικαίου τα ευάλωτα σημεία των πληθυσμών τους είναι η σκέψη και αυτόνομη δημιουργία.
Latest News
Χωρίς σπίτια
Νέα δεδομένα από την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε πρακτικά τον νόμο του 2012 με τον οποίο έχτιζε η χώρα
Ψάχνει τα πατήματά της και συνομιλητή του Τραμπ η ΕΕ
Κοντολογίς, όλοι ψάχνονται, αλλά τουλάχιστον αρχίζει κάτι να «κουνιέται» στην Αθήνα, έναντι της μόνιμης ευρωπαϊκής ακινησίας
Μόλις άρχισε…
Στην πρώτη επίσημη προς τους Ευρωπαίους ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την άσχημη καθημερινότητα που ζει ο μέσος Ευρωπαίος
Η πρόκληση της καινοτομικής κοινωνίας
Παρά τις κρίσεις και τις δυσκολίες της η ελληνική κοινωνία και όχι μόνον αυτή, αν θέλει να σταθεί στον υπόλοιπο 21ο αιώνα πρέπει να γίνει καινοτομική
Για τον Τραμπ όλα είναι business
Και βέβαια κάθε deal έχει ένα τίμημα...
Αγροτική θολούρα…
Το κλίμα στους αγρότες είναι εκρηκτικό
Ο κόσμος κατά τον Τραμπ
Ο Τραμπ επιστρέφει αποφασισμένος να πλάσει τον κόσμο κατά τη δική του αντίληψη
Χωρίς καθαρό ορίζοντα
Η συζήτηση στην οικονομία έχει αλλάξει
Χωρίς στεγαστικά δάνεια
Το εντυπωσιακό που αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι όλη αυτή η υποψήφια πελατεία ήταν διαθέσιμη εδώ και καιρό για την αγορά κατοικίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Tα δύσκολα που έρχονται
Το πρόγραμμα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων