
Το διάταγμα που εξέδωσε ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, απαγορεύοντας τις αμερικανικές επενδύσεις σε περίπου 60 κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της άμυνας και της τεχνολογίας παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών, αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο στην αλυσίδα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Καθιστά δε ακόμη πιο δύσκολη τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα – κάτι που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει τον καμβά και για την εξομάλυνση των πολιτικών τους σχέσεων.
Στην Ευρώπη, όμως, το κλίμα παραμένει αρκετά διαφορετικό. Σε βαθμό που αρκετοί να αναρωτιούνται εάν και κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα βρίσκεται στη Γηραιά Ήπειρο από αύριο και για μία εβδομάδα, καταφέρει να πείσει τους εταίρους του να ακολουθήσουν ενιαία πολιτική απέναντι στην Κίνα.
Θετική η πλειοψηφία σε πιο στενές σχέσεις
Σε επίπεδο επιχειρήσεων, τουλάχιστον, οι προθέσεις αποτυπώνονται με σαφήνεια στην έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα (τον Φεβρουάριο) το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στο Πεκίνο. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, το 59% των 585 επιχειρήσεων που συμμετείχαν δήλωσαν θετικές στην προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας και των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα – τάση, μάλιστα, που είναι ακόμη πιο ισχυρή σε ορισμένους κλάδους, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσοστό είναι κατά 8% υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο που καταγράφηκε στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα. Είναι δε εντυπωσιακό ότι, τη στιγμή που το 68% δηλώνει αισιοδοξία για το μέλλον των επενδύσεών του στην Κίνα, μόλις το 9% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εξετάζει σενάρια αποχώρησης από την συγκεκριμένη αγορά ή μεταφοράς της έδρας σε γειτονικές χώρες – ποσοστό που, με τη σειρά του, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τους τελευταίους μήνες, μετά δηλαδή τη διεξαγωγή της έρευνας, το πολιτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί, με επιπτώσεις και στην επιχειρηματικότητα. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τον Μάρτιο το Πεκίνο προχώρησε σε αντίμετρα για τις κυρώσεις που είχε επιβάλει σε βάρος του η ΕΕ, επικαλούμενη τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της μειονότητας των Ουιγούρων, στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Πιο «πολιτικές» οι επενδύσεις
«Είμαστε σε δύσκολη θέση», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, ενώ την ίδια στιγμή, το 41% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα υπογράμμισαν ότι στη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι «μπίζνες» στην Κίνα έχουν αποκτήσει σαφώς πιο πολιτικό χαρακτήρα.
Μάλιστα, η πλειοψηφία εκτιμά ότι οι πιέσεις ενδέχεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα – χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι θα παραδώσουν εύκολα τα όπλα και τις προνομιακές θέσεις που έχουν διασφαλίσει στην μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του κόσμου.


Latest News

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.