![Ιράν: Ξεκινά στα τέλη της εβδομάδας ο νέος γύρος συνομιλιών στη Βιέννη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/IranTalks.jpeg)
Περιορίζονται σταδιακά οι ελπίδες για μια ταχεία επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Δύσης στο πλαίσιο των συνομιλιών της Βιέννης. Πραγματικά, λίγο πριν την έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, στα τέλη της εβδομάδας, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές συμφωνούν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια.
Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με δηλώσεις του σήμερα περιέπλεξε το τοπίο, καθώς υποστήριξε πως ακόμη κι αν η συμφωνία επιτευχθεί, αρκετές από τις αμερικανικές κυρώσεις δεν πρόκειται να αρθούν. «Θα παραμείνουν (οι κυρώσεις) έως ότου το Ιράν αλλάξει στάση» τόνισε, μιλώντας νωρίτερα σε επιτροπή της Γερουσίας.
Η τοποθέτηση Μπλίνκεν δημιούργησε εύλογες απορίες δεδομένου πως μέχρι τώρα οι αγορές θεωρούσαν δεδομένο πως η επίτευξη συμφωνίας θα σήμαινε από τη μία πλευρά περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και από την άλλη άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Και δη, του νέου πακέτου των κυρώσεων που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό, άλλωστε, ήταν το περιεχόμενο και το… πνεύμα της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2018, που υπέγραψε για λογαριασμό των ΗΠΑ ο Μπάρακ Ομπάμα και αποδόμησε αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Τζο Μπάιντεν να σπεύδει να ακολουθήσει τα χνάρια του Μ. Ομπάμα αναζωπυρώνοντας και τις συνομιλίες στη Βιέννη.
Πριν λίγες ημέρες, ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. στις συνομιλίες, Ενρίκε Μόρα, δήλωσε αισιόδοξος πως η συμφωνία μπορεί να «κλείσει» κατά τον επικείμενο έκτο γύρο των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσει Πέμπτη ή Παρασκευή.
Εξάλλου, αυτό ελπίζει και η Τεχεράνη που ιδανικά θα ήθελε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους να έχει να επιδείξει μια συμφωνία πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου.
Η αποχώρηση του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί, ο οποίος δεν δίστασε να κοντραριστεί με τους σκληροπυρηνικούς για την προώθηση της συμφωνίας και η πιθανή αντικατάσταση του από κάποιον… σκληρότερο, είναι σαφές πως μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στις συνομιλίες. Παράλληλα θα διευκόλυνε σαφώς τον νέο Ιρανό πρόεδρο να αποδεχτεί, ενδεχομένως, όρους που ο ίδιος δεν θα ήθελε, ρίχνοντας την ευθύνη στον προκάτοχο του.
Σε κάθε περίπτωση αν η αμερικανική πλευρά κάνει… νερά αναφορικά με την άρση όλων των κυρώσεων, τότε θα είναι αντιστοίχως δύσκολο για την Τεχεράνη να δείξει πλήρη συμμόρφωση στο πάγωμα του πυρηνικού της προγράμματος, που είναι και το ζητούμενο.
Ένα ακόμη ακανθώδες σημείο εντοπίζεται στην απαίτηση της Τεχεράνης προς την Ουάσιγκτον να αφαιρέσει τους Φρουρούς της Επανάστασης από τη μαύρη λίστα όσων στηρίζουν ή προάγουν την τρομοκρατία, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των ιρανικών επιχειρήσεων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Μητσοτάκης για Σαντορίνη: Δε μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/6455596-1200x800-1-600x400.jpg)
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Δε μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, καθώς είναι μπροστά σε ένα «εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο φαινόμενο»
![Γάζα: Τσουνάμι αντιδράσεων για την πρόταση Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trumpnet-600x433.jpg)
Στο μυαλό του Τραμπ: Η πρόταση για «Ριβιέρα» στη Γάζα και το τσουνάμι αντιδράσεων
Σοκ έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η πρόταση του Τραμπ να «καταλάβουν» οι ΗΠΑ τη Γάζα
![ΙΝΚΑ: Μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας στις 19 Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trofima-1200x600-600x300.jpg)
ΙΝΚΑ: Μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας στις 19 Φεβρουαρίου
To ΙΝΚΑ καλεί σε μποϊκοτάζ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια
![Κυκλάδες: «Σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα – Τι εκτιμά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-3-600x400.jpg)
«Σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες - Τι εκτιμά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού
Πιθανό να έχουμε το σενάριο της σμηνοσειράς στις Κυκλάδες, δήλωσε ο Βασίλης Καραστάθης
![Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σχεδόν ένας σεισμός κάθε δέκα λεπτά στις Κυκλάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/seismoi11-600x368.jpg)
Σχεδόν ένας σεισμός κάθε δέκα λεπτά στις Κυκλάδες
Δεκάδες είναι οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στις Κυκλάδες από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης.
![Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/anemoi-600x400.jpg)
Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
![«Σύγχρονος Μαχητής»: Από την ελληνική αμυντική βιομηχανία το 90% του σύγχρονου εξοπλισμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/maxitis2-600x524.jpg)
«Σύγχρονος Μαχητής»: Από την ελληνική αμυντική βιομηχανία το 90% του σύγχρονου εξοπλισμού
Ο «Σύγχρονος Μαχητής» φιλοδοξεί να φέρει τον εξοπλισμό που φέρει ο μαχητής στον 21ο αιώνα - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας
![Κενές θέσεις εργασίας ΗΠΑ: Υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-proslipseis-600x378.jpg)
Σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας
Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά άνεργο εργαζόμενο, αναλογία που παρακολουθεί στενά η Fed, παρέμεινε στο 1,1 για έκτο μήνα
![ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στις 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της τραγωδίας των Τεμπών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/LIMANI-1024x683-600x400.jpg)
Δεμένα τα πλοία στις 28 Φεβρουαρίου - Ανήμερα της τραγωδίας των Τεμπών
Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00.01 τα ξημερώματα της Παρασκευής έως τις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας
![Σαντορίνη: Λογικές,για την εποχή, οι τιμές για αεροπλάνο, λέει ο Οικονόμου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Οikonomou-V-600x399.jpg)
Λογικές, για την εποχή, οι τιμές για αεροπλάνο στη Σαντορίνη, λέει ο Οικονόμου
Οι τιμές, για τη Σαντορίνη, έχουν πάει πάλι στα 50 με 60 ευρώ, το οποίο είναι μία κανονική, λογική τιμή για την εποχή, λέει ο υφυπουργος Μεταφορών